Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

UDÁLOSTI: Drobné poznámky

Doněčtí „povstalci“ prohlásili že v jejich republice začne za deset dní všeobecná mobilizace, při níž plánují naverbovat až sto tisíc lidí. Mobilizace bude „zprvu dobrovolná“ (!!!), sto tisíc lidí to má být dohromady v obou povstaleckých oblastech a chtějí to všechno stihnout do jara. Dá se předpokládat, že mobilizace proběhne hlavně v Ruské federaci a dobrovolná bude určitě hodně „zprvu“ a hodně potěmkinsky, jak to na Rusi odjakživa chodí. To zase bude v Rusku vybraných dovolených! Turistický ruch na západ (Ukrajina je na západ od Ruska) dostane po nynějším útlumu mohutnou injekci. Velmi rozumné je to, co k tomuto tématu řekl specialista na problematiku postsovětských států Jan Šír v rozhovoru pro Babišův server lidovky.cz. Mimochodem, moc by mne zajímalo, zda to pan Lékó a jeho spolupracovníci převezmou taky do papírových novin, protože na papíře vychází zatím jen neobratně maskované ruské štvaní (v Právu) a nic neříkající bláto (všude jinde).

Ve sporu o prolomení těžebních limitů v Podkrušnohoří se pan prezident přidal na stranu „menšího zla“, která za sebou ovšem má naše vykutálené postkomunistické odbory. Na nějaké všelidové demonstrace jako v době Velké protikorupční revoluce to zatím moc nevypadá, „občanská společnost“ (různé děti čistého živého typu ProAlt a pod.) už nejspíš zase tahá za kratší konec, na druhé straně barikády však vznikla dost mohutná nátlaková skupina (postkomunističtí velkopodnikatelé, postkomunistické odbory a prezident). Vypadá to tak trochu jako budování základů nějakého korporativního státu, zatím v jedné dílčí záležitosti. Připadá mi přitom krajně podezřelé, že hnutí, které připomíná podezřelé iniciativy lidoveckého ministra Jurečky („naše uhlí proti ruskému plynu“) podporuje takový zuřivý rusofob, jako je ministr Jan Mládek.

Zdeněk Škromach oznámil, že pokud se Miloš Zeman rozhodne v příští prezidentské volbě nekandidovat, pokusí se ho nahradit. To je mimořádně bláznivý nápad. I kdyby ho nakrásně Zeman podpořil, bude ta podpora znamenat spíš polibek smrti, že by zrovna Škromach mohl dostat nějakou výraznou podporu od ČSSD, je nepravděpodobné, ale přitom je to daleko méně nepravděpodobné než to, že by ho v přímé volbě vůbec někdo chtěl volit. Velmi zábavně by např. vypadalo při dnešním rozvržení popularity střetnutí Babiš – Škromach. Doufám, že na něco podobného nedojde.

Zatímco paní kancléřka Merkelová v Budapešti ostentativně odmítla jakékoli dodávky zbraní na Ukrajinu ze SRN, v USA uvažují o tom, že by zbraně dodali. Pokud se evropští mamlasové omezí na to, aby Ukrajině všemi silami pomáhali při boji s korupcí a přísně dohlíželi na to, aby v tom boji Ukrajina snad nefixlovala, na Ukrajinu už dávno proudí a nadále budou proudit (v rámci „dobrovolné mobilizace“) minimálně desetitisíce dokonale vyzbrojených ruských turistů. Je to od EU hnusná, alibistická a krátkozraká politika. Milí bruselští! Problém zatím není až tak a ve všem všudy váš (nemáte ho před vlastními branami), ale až bude, kdo vám pomůže, když vy sami teď dáváte tak špatný příklad?

Ministr Zaorálek „je skeptický“ k podpoře Kyjeva vojenskou technikou, protože prý hrozí riziko, že se tím konflikt rozšíří. Jistě, zatím tam proudí jen ruské dodávky zbraní (a obslužného personálu), takže je naděje, že skončí coby dup – ruským triumfem.

Tomáš Kafka chválí v Babišových Lidových novinách zesnulého německého prezidenta von Weizsäckera za to, že mu bylo jasné, „jak fatální by bylo, kdyby se v německé společnosti někdy v budoucnu opět zahnízdila představa o nespravedlivém poválečném uspořádání“. Přitom poválečné uspořádání bylo fatálně nespravedlivé, Rusové schramstli skoro na půl století prakticky vše, co vojensky obsadili (včetně nás), a nemalá část německého území a přilehlé oblasti byly přitom brutálním způsobem „vyčištěny“ od německého obyvatelstva. To, že se ty nespravedlnosti dnes už nedají odčinit (které nespravedlnosti se vlastně dají odčinit!), je ještě nedělá spravedlivými a není nejmenší důvod, proč o nich jako o nespravedlnostech nemluvit. Jinak takové jednání do budoucna legitimujeme.

Další události komentovány na www.bohumildolezal.cz
Publikováno s laskavým svolením autora.

Aston Ondřej Neff
27. 7. 2024

Jako zlověstné předznamenání byl teroristický útok na francouzskou železniční dopravu. Sabotáž...

Jakub Michálek
27. 7. 2024

Autoritáři mají jedno společné: odpudivý a nenávistný jazyk, který uměle vyrobila mašinérie...

Marian Kechlibar
27. 7. 2024

Základní příčinu shrnul architekt Jan Kasl slovy „systém tvoří stavebním řízením nepolíbení...

Jan Ziegler
27. 7. 2024

Pro některé jedince v Česku je národovecký maďarský premiér velkým vzorem. Ve skutečnosti však...

Aston Ondřej Neff
25. 7. 2024

Kolik by stálo přemalování červených pruhů sanitek na zelené? Jak se asi přemýšlelo? Představuji si...

Aston Ondřej Neff
24. 7. 2024

Ani komunisté v dalším režimu se neodvážili odstranit červenomodrobílý symbol z věží tanků, křídel...

Aston Ondřej Neff
26. 7. 2024

Jako uchazeče o post eurokomisaře navrhuje vláda Josefa Síkelu.

Milan Smutný
26. 7. 2024

Co je vlastně ten dnes již jedněmi (spotřebiteli a podnikateli) proklínaný systém, druhými...

přečetl Panikář
25. 7. 2024

Že mají dámské plavky předvádět muži, považovali diskutující, včetně řady ženských sportovkyň, za...

Lenka Štěpánková
27. 7. 2024

Tělesné trestání dětí je nepřípustné. Novela občanského zákoníku, která obsahuje tuto deklaraci,...

Zbyněk Petráček
27. 7. 2024

Leckomu se nelíbí výraz hybridní válka. Je prý moc gumový. Ale to, co se dělo před olympiádou,...

27. 7. 2024

Oficiální název zní aerofobie nebo také aviofobie. Ačkoliv se nám může strach spolucestujících zdát...

Tomáš Kazda
26. 7. 2024

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Lidovky.cz
26. 7. 2024

Zatímco se na řece Seině v Paříži plavily desítky lodí se sportovci během oficiálního zahájení...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz