3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Daniel Kroupa se zlobí a píše manifest

Facebook příliš nesleduji, jako komunikační prostředek mi (podobně jako Twitter) připomíná něco, co si pamatuji z dob svého mládí. Bylo to vzhledem k tehdejší nízké technické úrovni komunikačních technologií a poměrně omezené úrovni svobody projevu o hodně skromnější a méně pohodlné.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rameš 2.6.2016 11:06

Inu, panu Doležalovi

jakékoli výzvy a spolky pletoucí se do standardní soutěže politických stran - pokud tedy není jejich autorem či členem on sám - vadí dlouhodobě, a to navzdory jeho proklamacím o odkazu Masarykově a jeho "drobné práci politické". Za spasitele demokracie pak má pana Ing. Kalouska, tohoto krasoducha a morální etalon demokratického homo politicus. Pravdu má jen bouchačka a Doležal, amen.

J. Matuška 1.6.2016 22:34

KOORDINÁTOR PR A FUNDRAISINGU V NNO

Zajímalo by mě, koho CO napadlo po přečtení nadpisu...

V. Křepelka 1.6.2016 18:34

Verše z WC na Luční boudě v roce 1958

Jak tu tak sedím/a před sebe hledím/tak připadlo mi náhle na mysl/jak sral asi Oráč Přemysl.

A pod tímto bylo napsáno jiným písmem:

Sraĺ jako Ty, vole!/jenomže svobodně a na svý pole.

V. Křepelka 1.6.2016 18:31

A o co se pokusili vůbec kdy jedovatí diskutéři?

Ani nebudu komentovat, kolik jedu a zášti projevují až na nepatrné výjimky internetoví diskutéři a samozřejmě nejen zde.

A tak aby můj příspěvek byl poněkud odlehčující, pošlu nesmrtelné verše z hajzlového písemnictví: Bylo to v roce 1958 kdy mi táhlo na třináctý rok. Pochodoval jsem s matkou z Dvorské boudy na Labskou. Na Luční boudě jsem byl nucen navštívit WC a tam byl vyryt na vnitřní straně dveří onoho boxu následující klenot:

P. Urban 1.6.2016 17:43

Dotaz

Napsal ten absolvent oboru politologie nějaký manifest ? To pomáhá...

P. Harabaska 1.6.2016 16:39

Re: Aspoň někdy

A také já. Pan Kroupa je o pár roků mladší než já a vyrůstal o pár ulic dál. Znal jsem ho, malého kluka, od vidění. Chodíval pořád ještě s jedním klukem z jejich ulice. Možná se bál chodit sám. Nevzpomínám si ale, že bych ho byl někdy zaznamenal, jak kohokoli vyzývá, aby držel hubu. Holt vyrostl a dorostl. Ve všech ohledech. Koneckonců se stal i senátorem, takže jistě dobře ví, co se může, smí a má. Prostě prošel tou tzv. Kinderstube.

T. Grulich 1.6.2016 16:09

Re: "Preký" - pátrání po významu slova

Díky! - Já ten článek Josefa Zubatého Naznak, II. (Naše řeč, roč.14, č.3, ss. 45-54) též objevil, ale z toho, co se tam psalo, jsem si nic pro tento případ přijatelného vyvodit nedokázal. (Nezmiňoval jsem se o tom, protože jsem nechtěl "pátrače" předem ovlivnit.)

Nejzajímavější se mi v této souvislosti jevil výklad slovenského "napriek" a změna tvaru příslovcí (z "brzo" na "brzy"), ale i tak to nebylo nic, co by umožňovalo utvořit přídavné jméno, ani vyložit jeho význam.

Z. Lapil 1.6.2016 15:40

Já bych se tak nečílil

Nejdřív OT: všeliká sdělení byla i v telefonních budkách, často na sportovní téma, tuším honění nebo tak nějak. A jednou se tam objevilo i hluboce pravdivé varování: Pozor, soudruzi! Sexuální zhovadilost se snoubí s ideologickou diverzí!

K článku: hledá-li někdo vhodného prezidenta, hledá ho i za mě a nevidím důvod mu v tom bránit. Budou volby a já řeknu ano nebo ne. Jak se znám, budu přehlasován, ale to se ve volbách stává.

J. Skála 1.6.2016 15:07

Re: "Preký" - pátrání po významu slova

Strejda gůgl našel v časopise "Naše řeč" toto:

V slovanských jazycích nalézáme předponu per-, změněnou podle jejich hláskových zákonů, na př. v rus. pere-, jslov. prě-, pol. prze-, stč. přě- nebo v tvaru zdlouženém přie- (přěvézti, přievoz, přědobrý a pod.), nč. pře-, pří-; základní

význam slovanský je asi ‚přes‘. Také k této praslov. předponě (pův.

ovšem slovu samostatnému), jako jsme viděli na předložce na, vznikla příponou -k’ odvozenina perk’ (rus. perek, jslov. prěk, pol. przek, č. přiek).

Takže jde buď o význam stupňovací (něco jako PŘEKRÁSNÝ), nebo význam "napříč" (srv. slovenské napriek). S praděpodobností blížící se 1 jde ale o blábol.

Š. Hašek 1.6.2016 13:51

Re: pamatuji a uchovávám taky

Nepolitická politika - výzvy, petice, aktivismus, trenýrky, fotbalkarty, televize, kázání v Radiožurnálu. Každé pondělí. Večer.

Možná jen zbývá odstranit ty volby, kdy má každý občan (rakovina nesnášenlivá) jeden hlas.

Jen vyřešit ten finální algoritmus: bude mít Halík víc hlasů než MarksováMarxováEngelsová?????????????? Kolika hlasy ošacujeme jednu "superevropskou" smažku/squatera z kliniky???????????????? A kolik necháme tomu zbytku osmi milionů?

Š. Hašek 1.6.2016 13:41

Re: Aspoň někdy

Já také.

J. Sova 1.6.2016 13:24

Re: No tak nevím jak to je

Za ním Venca Vodník, potápěč, Anton Špelec, ostrostřelec ...

J. Sova 1.6.2016 13:16

Re: No tak nevím jak to je

Nejlepší signatář se Ferdinand Vaněk, sládek z Trutnova:

https://i.nahraj.to/f/1sqW.png

A. Alda 1.6.2016 12:35

Aspoň někdy

mohu panu Doležalovi zatleskat.

P. Vaníček 1.6.2016 12:29

A jestipak ti šašci ze spolku ODA

zaplatili ty desetimilionové pohledávky co po nich zůstaly?

J. Hanzal 1.6.2016 11:59

Nic nového

Takže dle p.Kroupy je správná jen a pouze kroměřížská výzva, vtomto případě asi už doktrína. Jen naše slova jsou správná, ostatní držte huby. To už jsme tady měli - Jen my strana a vláda máme pravdu, ostatní držte huby.

J. Mrázek 1.6.2016 10:57

Připojuji bod a plusový.

Jen je tu jedno nebezpečí- lid, otrávený věčným EU buzerováním a jalovými kecY(!) politiků otupí a mávne nad volbami rukou a pak pár bzuků a ťuků dotáhne tuhle malou zem na už založené hnojiště sousedů ....

P. Han 1.6.2016 10:51

Re: "Preký" - pátrání po významu slova

Netuším, co to znamená, ale až tahle parta "vygeneruje" nějakého adepta, budu pro něj tohle adjektivum s velikou chutí používat. Už teď mě napadá preký Halík...

P. Han 1.6.2016 10:48

Re: No tak nevím jak to je

Existuje, četl jsem ji. Je celkem aseptická, bez chuti a bez zápachu. Chce hledat alternativy k Zemanovi, k čemuž se máme všichni spojit. No a až ty alternativy najdeme, tak z nich vybereme jednoho nejlepšího, nad kterým se všichni shodneme a jednomyslně ho zvolíme. Nevím přesně, jestli to má být nová Národní fronta nebo OF, ale signatáři jsou u této výzvy pořád stejní, jako u různých předchozích. Samozřejmě Tomáš Halík, který se nejspíš už vidí jako nominant, ale nechybí ani Kačka Jau Jau Biomasa. S těmito lidmi se nedá prohrát! :-)

Z. Švrček 1.6.2016 9:57

pamatuji a uchovávám taky

Zeména jeden ten nápis byl pověstný a našel jsem jej kdysi i v zahraničí: "Cukerín je warle", tak to znělo. Ale k článku.

Přečetl jsem si text výzvy a nesouhlasím, pdopisy některých mi okamžitě nakoppnpou jiné podepsané petice a jestliže se někde začnou objevovat notoričtí kverulanti, za všechny typu Břéti Rychlíka, pak se mi ten hladký "kruh důvěry" začne ježit mnohými růžky a ostrými hranami. Bůh opatruj protikandidáty Zemana, které tento "kruh" podpoří. Prostě "Kroměřížská výzva je warle".

P. Lenc 1.6.2016 9:50

Re: Na jednoho

Jo pane Hašku, vaše úvaha nemá chybu.

Š. Hašek 1.6.2016 9:36

Re: Ryzí demokrat se nezapře - pohrobek ODA.

1

Přesné. Na hrubý pytel ......

Š. Hašek 1.6.2016 9:34

Re: Na jednoho

Též bych se pana Kroupy dnes zeptal, kdo podle něho sdílí hodnoty svobodné a demokratické společnosti. Jak to má ve svém manifestu. Nějak tápe nad paraletry volby presidenta občany (když už tedy byla zavedena). Takže my kamarádi vytvoříme okruh/peloton/doporučující seznam echt pravdoláskově správných? No, snaží se, mládežníci/starouši evropští, bytem ovšem v Praze.

V minulosti to bylo s politikem Kroupou lepší (jeho strana ale rychle zmizela), nyní již vyznává jen "evropské hodnoty".

"Univerzální" slovní spojení "evropské hodnoty" (Sobotka si to asi brumlá i při čištění zubů po ránu, Halík místo Otčenáše) pro mě ztratilo jakýkoliv hodnotový význam, neb jej vyznávají všichni "ti praví" - od squatujícího klinikáře, různých neziskových "pomocí bez hranic i doma", přes Horáčka, Dienstbiera, bolševičku Šiklovou až po bláznivou Angelu. A teď berou do party i tureckého pašu. Pěkná sešlost! A tohle má vygenerovat našeho presidenta!!

M. Valenta 1.6.2016 9:02

Re: Na jednoho

Kroupa byl jedním z mála slušných politiků v tomto státě.

L. Popovský 1.6.2016 8:53

Buďte rád, pane Rečku. Je to jistě spleť krásných a bohulibých myšlenek, ale když si projdete seznam jejich signatářů, tak pochopíte, "o čem to je".

P. Lenc 1.6.2016 8:30

Na jednoho

Kroupu bylo různých "kroupovin" víc než dost.A přitom stačí jedna.ODA.

J. Chaloupka 1.6.2016 8:22

Daniel Kroupa je z mého pohledu prostě vyžírka,

zůstalo po něm resp. ODA cca 60 mil. Kč dluhů a žádný takynovinář se nezeptá, kam se ty dluhy poděly. Potom se upíchl v Ústí jako tzv. učitel politologie. Mimochodem k tomu přidám jednu historku: v místním tisku v Teplicích psal jeden absolvent tohoto "oboru", že dva roky nesehnal odpovídající místo a proto dělá číšníka v hospodě. Tak si položte otázku: kolik asi politologů se uživí v Severočeském kraji? Jen když daňoví poplatníci platí, že? Nejen Univerzitu v kraji, kde se většina tzv. vysokoškoláků neuživí.

T. Grulich 1.6.2016 7:41

"Preký" - pátrání po významu slova

Přiznám se, že mě na celém Kroupově FB-příspěvku nejvíce zaujalo - ponechám-li stranou jeho závěrečnou "FB-sprostotu" - slovo "preký". Domníval jsem se nejprve, že se přepsal Bohumil Doležal, pak si ale přečetl jeho P.S., které mne vyvedlo z omylu.

Netušíte někdo, zda jde o výraz starobylý, novotvar, anebo autorův překlep? A především, co to slovo znamená, nebo čeho je zkomolením?

A. Reček 1.6.2016 7:06

No tak nevím jak to je

Dosud jsem nevěděl, že existuje nějaká Kroměřížská výzva a kdo jsou jeji autoři. Samozřejmě obsah výzvy neznám, ale v mém okolí moji známí také o tom nic nevědí. Určitě propagační chyba jejich autorů.

P. Dvořák 1.6.2016 1:49

Ryzí demokrat se nezapře - pohrobek ODA.

Cituji: "A pro ty, kterým se Kroměřížská výzva nelíbí mám také radu: vymyslete a vytvořte něco lepšího. Nebo držte hubu!"

Bezva. Každý z nás musí vymyslet a vytvořit něco lepšího, přičemž kvalitu bude nepochybně posuzovat sám Daniel Kroupa. Kdo to neudělá nebo neprojde neúprosným sítem našeho bývalého "občansko aliančního demokrata", musí držet hubu!

Vzpomínám si, jak někdy snad koncem 90. let, možná už kolem r. 2000, nevím přesně, probíhala v "Mladé frontě dnes" anketa, kam lidé zasílali svoje podněty nebo nápady a také mohli dávat svoje hlasy již dříve podaným podnětům a nápadům. Jistě je to možno zpětně dohledat.

Nevím, jestli se jednalo o tutéž osobu, o které je dnešní článek. Ale naprosto jednoznačně s obrovským náskokem hlasů před druhým pořadím bylo přání, vyslovené jedním ze čtenářů. Znělo doslova takto:

"Aby se Daniel Kroupa posral!"