29.4.2024 | Svátek má Robert


SLOVENSKO: My čekali mír a oni nám zdražili cukr a cigarety

10.4.2024

Fejeton z volného cyklu: „Mluvím plynule sarkasticky!“. Ohlédnutí za událostmi na Slovensku

To jednoho vážně zamrzí. Volby vyhrál přece ten, kdo nastolí mír. Takže si Slováci oddychli, zase schovali maskáče do skříně, protože se už v pondělí nemusí hlásit na Donbasu do první linie. A místo toho vyrazili na nákup levných potravin.

Jenže ouha, ricom Ficom, zdražíme cukr a cigarety. A ještě propustíme jednu třetinu úředníků státní správy. Kurňa, to to nemohli říct na rovinu už před volbami? Nemohli. Vždyť i u nás, v Česku, v rámci akce Agent Bureš nesmí projít si to Fiala & His melody boys taky šetřili až chvíli po volbách. Vypadá to stejně, ale je v tom velký rozdíl, u Fica je to totiž ryzí populismus, zatímco u Fialy ne. Teda není to populismus, ale co to je, to vážně nevím.

Ale zpátky k sousedům. Dezinformacemi a populismem ohlupený dělník, který si bude chtít po práci zapálit a zapít to třeba Kofolou, ten zapláče: „Že já to raději nehodil Korčokovi!“ A co takový úředník? Těch už je nějaká masa, klidně i pár set tisíc. Ale zatímco uvědomělý úředník určitě volil správně, tedy Korčoka, a bude za to po právu potrestán, jak k tomu přijde běžný dezolát? Nicméně ve srovnání s námi je na tom ještě pořád dobře, profesor Mlčoch nám záhy po volbách zdražil nejen cigarety, ale i pivo. Ale agent Bureš neprošel. Zatím.

Ale zpátky k tomu míru. Slováci teď mají jistotu, že je Pellegrini ani Fico do války nepošlou. Otázka je, co na to říká Putin. Zatímco vloni touhle dobou Vladimír Vladimírovič měl půlky strachem tak sevřené, že mu cvakaly šestku ocel kulatinu, dneska je mu hej. Vloni dokázal, že umí vykrvit útočící Ukrajince a teď převzal iniciativu. Tím pádem je na nějaké jednání o míru celkem pozdě, Pellegrini s Ficem jdou tak nějak s křížkem po funuse. Možná chtějí pro jednání o míru použít francouzskou metodu, tedy okamžitou a bezpodmínečnou kapitulaci. To je další věc, kterou bychom si neměli malovat na růžovo. Macron může bušit do pytle, jak kdyby v něm byl schovaný Putin, ale když dojde na loupání banánů, bude mávat bílou vlajkou jako první.

Možná je dobře, že tu někdo otevřeně mluví o míru. EU i Amíci se k další pomoci Ukrajině staví jako cikán k cepu, odvážná prohlášení, pevné závazky, ale skutek utek. Jestli Pellegrini dokáže vyjednat mír, tak tím líp pro nás. Akorát Putinovi připadne celá levobřežní část Ukrajiny a v Kyjevě bude jeho loutková vláda. Nicméně to se se současným přístupem stane tak jako tak, dříve nebo později a přijde mi marné vyplýtvat v tom zbytečném boji životy mladých Ukrajinců, když čelí tomu, co Rusáci vyškrabali z vězení a vidlákům z Dálného Východu.

No tak se chlapci ukažte, Fico, Pellegrini, Orbán … Nebo čekáte na Donalda? Mezitím budou Slováci brblat nad drahými cigaretami, ale ve skrytu duše budou rádi, že nemusí rukovat. Zatím. A naše drahá Pětikolka dále zuřivě povede předvolební kampaň pro Hrabiše s Pitomiem, ústavní většinu v příštích volbách jim donese na stříbrném podnose. No a takhle my si tady žijeme. A přitom nad Tatrú sa už blýská.