16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Mokrý 16.4.2024 10:48

A TI JSOU I

ve stranách 5kolky !

P. Čech 16.4.2024 14:34

Samozřejmě že jsou. Jsou v naprosto všech politických stranách a v téměř všech občanských hnutích. A právě a jen to je to špatné, co nedovoluje tomuto státu rozumně fungovat.

V. Církva 16.4.2024 22:07

Už vám někdo řekl že máte čevenobílé vidění světa s postižením KSČ. KSČ není lepra. Postižení bolševismem či marxismem či jinými škodlivými materialistickými ideologiemi nejsou ti co bývali členy KSČ i když mezi těmi je hodně bolševiků i dnes duchem.

Problémem dneška jsou spíš ti novokomunisté, progresivisté či universalisté a pak na druhém konci spektra proruští neobolševici. Jen někteří z těch byli členy KSČ.

J. Majzlík 16.4.2024 15:32

Je mi líto, pane Čechu, že zde opět musím po svých mnohých předchůdcích zopakovat, že být "komunistou" není vždy nezbytně spojeno s členstvím v KSČ. Její přímý vliv jako strany i jejích rozptýlených exčlenů na chod společnosti a fungování politiky se během uplynulých třiceti let téměř zcela vyčerpal. Být "komunistou" je však především stav mysli jednotlivce, který tedy může být, třeba i nevědomky členem uskupení, jehož proklamované*) cíle a ideje se se zastaralými idejemi KSČ zcela míjí.

*) podtrhuji

D. Laurencikova 16.4.2024 17:21

Jedná se ne o komunisty, ale o oportunisty. O hochštaplery. O lidi, kteří se v každém systému vyhrabou nahoru.

D. Laurencikova 16.4.2024 17:21

Jedná se ne o komunisty, ale o oportunisty. O hochštaplery. O lidi, kteří se v každém systému vyhrabou nahoru.

M. Kanda 16.4.2024 8:11

V minulých volbách měly vládní strany dohromady 43%. Jejich nynější součet je cca 39%. Já tam tedy žádný dramatický pokles nevidím.

Když navíc vezmeme v úvahu, že v této fázi volebního cyklu se nejvíce projevují nutná nepopulární opatření, tak ten výsledek vůbec není špatný.

A ještě lepší bude, až se před volbami udělá nějaká mimořádná valorizace nebo nějaké jiné rozdáváníčko. To zabere vždycky. Současná opozice by mohla vyprávět.

P. Čech 16.4.2024 8:18

Výsledek není špatný? Tady máte asi pravdu. Výsledek je katastrofální! Ve státě téměř nic nefunguje jak by mělo, jsou drahé energie, potraviny, nefunguje zdravotnictví, právní stát atd, atd. Tyjí z toho jen nadobčané a jejich politické strany a hnutí. To je snad podle Vás ukazatelem dobrého výsledku?

M. Kanda 16.4.2024 8:39

A ve kterém státě žijete?

Tady u nás v Česku je docela fajn. Energie všude něco stojí, ale tady u nás topím elektřinou a nemám s tím problém. Včera jsem byl v nejbližším městě nakoupit nějaké ty potraviny a také mě to nezruinovalo. A když jsem viděl plné vozíky mých spoluobčanů, dokazuje to že ani oni nemají problém.

Zdravotnictví? Nedávno jsem prodělal operaci a nemohu si na něj stěžovat.

Je mi líto, že u vás je to takové hrozné. Zkuste si zvolit vládu, která vám bude lépe vyhovovat. Ale pozor, musí vás být většina. Jeden osamělý exot toho moc nezmění.

P. Čech 16.4.2024 9:04

Já si mám zvolit vládu? Kda to žijete, pane Kando? U nás se vláda nevolí, ta je jmenována prezidentem ("bývalý" komunista) a následně schvalována parlamentem v němž poslanci také nejsou voleni. Kdo zdražil energii? No přece naše vláda, která podpořila sankce na podporu Ukrajiny. Rozhodně ne našich občanů. Koukal jste se do vozíků těch Vašich spoluobčanů, do vozíků, které byly plné? Viděl jste tam třeba květák, okurkyči mrkev?

M. Kanda 16.4.2024 9:22

Já fakt nehodlám kontrolovat stravovací návyky svých spoluobčanů neboť respektuji jejich svobodu. Ale letmo jsem tam zahlédl pivo, becherovku a podobné zbytné předměty a z toho lze odvodit, že nouzí určitě netrpí.

A zřejmě jste si nestačil všimnout, že cenu elektřiny neurčuje vláda. Určuje jí trh podle nabídky a poptávky. A její spotřeba na osobu je Česku nejvyšší v celé Evropě. Poptávka je tedy enormě vysoká a z toho plyne i její vysoká cena. Pokud bych vládě chtěl něco vytknout, tak její neochotu a neschopnost snižovat českou energetickou náročnost. A zdaleka se to netýká jen této vlády, ale všech dosavadních vlád. Nikdo v tomto ohledu dosud nehnul prstem. Ani vláda, ani samotní občané.

A ta vláda je schvalována Sněmovnou, ve které já své zástupce mám. Je mi líto, že vy nikoliv.

P. Čech 16.4.2024 10:03

Máte pravdu v tom, že cenu elektřiny určuje trh. Ten je však výrazně ovlivněn politikou EU, konkrétně zde Německa. Např. ČR prodává elektřinu na burzu do Německa desetinásobně levněji než za kolik ji potom zpětně nakupuje. To vidím jako nenormální a naše vláda se na tom podílí. Vy jste volil nějaké své zástupce v poslanecké sněmovně? Já tedy ne. Podle volebního zákona jsem jako volič povinen volit politickou stranu a nebo hnutí. Ty však mými zástupci nejsou a ani být nemohou, i kdyby sebevíce chtěly. Mým zástupcem může být jen Jan Novák či Rudolf Voříšek, které bych ev. přímo volil. Ne přes jakoukoliv politickou stranu.Pokud ovšem volím politický subjekt, potom volím jeho zástupce, ne mého. Vy ve Sněmovně žádné zástupce nemáte, to si jenom myslíte.

M. Kanda 16.4.2024 10:35

Vy tomu opravdu rozumíte jako koza petrželi. Na burze neprodává elektřinu ČR, ale výrobci elektřiny. A prodávají zde pouze přebytky, které se neprodají u nás. To jest asi 5% jejich výroby. A samozřejmě, že zpět je nevykupují.

Elektřina prodávaná u nás našim lidem vůbec přes burzu nejde. Ale její cena se samozřejmě řídí tou cenou z burzy. Proč by také měli prodávat laciněji? Porušovali by tak mimo jiné i zákon, který jim přikazuje jednat s péčí řádného hospodáře.

A své zástupce jsem volil formou preferenčních hlasů. Slyšel jste už někdy, že takový institut existuje?

V. Mokrý 16.4.2024 10:55

VÝROBA

elektřiny, má být plně/100% v rukách státu, stejně jako pitná voda, jejich distribuce + plynu, odpadové hospodářství, co by veřejně prospěšné firmy, aby mohl fungovat sociální smír.

A tím by nebyli " dojeni " koneční zákazníci a to i zahraničními majiteli, většiny firem v uváděných oborech

M. Kanda 16.4.2024 12:54

Z toho by se dalo dále odvodit např. i to, že v rukách státu musí být třeba i výroba a prodej potravin. Vždyť bez nich bychom umřeli hlady.

Děkuji pěkně, ale o takový komunistický systém opravdu zájem nemám. Státní vlastnictví je ta nejhorší možnost ze všech. Stát má určovat pravidla, hlídat jejich dodržování. Ale ekonomickou aktivitu všeho druhu má přenechat soukromým subjektům.

To je prostě moje přesvědčení a jsem si jistý, že my dva si v tomto nikdy rozumět nebudeme.

V. Petr 16.4.2024 14:06

Znáte pojem "přirozený monopol."

A ještě jeden citát "Má vláda nebyla první ale poslední v tom smyslu, že tu nebyl nikdo, kdo by přišel po mě. Kdybych selhal, zavládl by chaos (c) Adolf Hitler.

"Demokratické" vlády Výmarské republiky si počínaly tak šíleně (skoro jako Slepenec), že zoufalí Němci nakonec zvolili toho Hitlera.

P. Čech 16.4.2024 18:46

Institut preferenčních hlasů je s prominutím úlitba pro lidi méně inteligentní. V podstatě jde o to, že chcete-li dát svůj hlas kandidátům různých politických uskupení, což vidím jako normální, není Vám to umožněno. Preferenční hlasy můžete volit jen v rámci JEDNÉ politické strany či hnutí. To ovšem znamená že volíte tu stranu především. Můžete změnit jen piořadí na volitelných místech jedné strany. Nic více a nic méně.

V. Mokrý 16.4.2024 10:49

R^!R^

V. Petr 16.4.2024 14:02

Na i-Dnes jsem napsal toto: Ceny za Babiše

Chléb Šumava 1200g 22,90 Kč

Rohlík 1,90 Kč

Granko 500 g 55 Kč

Polévka Vitana velká 23 Kč

a dodal bych ještě benzin 32 Kč/l

Divili byste se, že za toto prosté konstatování jsem dostal neuvěřitelných 30 minusů. Stoupenci Slepence asi myslí zadnicí.

J. Jurax 16.4.2024 16:01

Inu, a napsal jste k tomu taky průměrnou mzdu a důchod - nebo lépe mediány obého - tehdy a dnes?

O. Kaucký 16.4.2024 17:03

Nominálně mzdy stoupají, reálné mzdy klesají. To je vidět na klesající spotřebě.

J. Jurax 16.4.2024 15:58

Jenže volby vyhrává politický subjekt s nejvyšším počtem hlasů.

Minule to byla účelově slepená koalice AntiBabiš. Jak figura ukazuje, dnes už by tento slepenec nepomohl. Samozřejmě by snad bylo možné slepit ještě větší slepenec z celé pětikolky zase s tmelem AntiBabiš, ale pochybuju, že by takový kočkopes měl proti ANO velkou naději; tmel AntiBabiš poněkud vyčpěl a naopak výsledky reálného vládnutí pětikolky moc nadšení nevzbuzují, pokud vůbec nějaké. Už jen volit zároveň ODS, lidovce a topku byl projev disociativní poruchy identity neboli rozštěpu osobnosti; volit k tomu v bdělém stavu a neožralý ještě taky zároveň stanaře a Piráty by už byl rozštěpu osobnosti na okamžitou hospitalizaci.

Druhá věc je, zda by vítězné ANO dokázalo slepit vládu, jež by získala důvěru sněmovny. S tichou podporou KSČM už počítat nemohou a reálně by se nabízela akorát SPD, již ovšem ANO nechce, aspoň zatím. Nicméně kdyby ANO chtělo opakovat trik ODS a slepilo předvolební koalici s Trikolórou a vůbec čertvíkým, bez SPD by se taky ta koalice neobešla.

Žijeme v zajímavých časech ...

O. Kaucký 16.4.2024 17:01

Myslím si, že si po volbách padne ANO s ODS okolo krku a pojede se dál. Co je jim do lidí, hlavně, aby byla koryta.

P. Čech 16.4.2024 8:00

Koalice SPOLU nemá žádný problém. Problém má Česká republika. Ten problém se jmenuje volební systém. Systém, v němž nejsou voleni kandidáti na zástupce občanů přímo, ale voleni jsou kandidáti na zástupce politických stran a hnutí. Tdy je zakopaný pes, kterého je třeba vykoppat a řešit. Je třeba opustit systém v němž volené programy politických subjektů jsou po volbách k ničemu, protože jsou nahražovány nějakými programy vyhabdlovaných koalic. Programy, které nevolil ani jeden občan a které následně schvalují poslanci a senátoři, tedy pouhých 281 lidí. Nadobčané! Nadobčané, které také nikdo nevolil (s výjimkou senátorů). Voleny byly jen jejich (nikoliv naše) politické subjekty. Toto vše je potom základem nefunkčnosti celého našeho politického systému, který je v podstatě stejný již od roku 1920.

M. Kanda 16.4.2024 8:17

A vy si myslíte, že jeden volební zástupce splní voličům každé jejich přání? Svatá prostoto. Pro prosazení aspoň nepatrného procenta svých zájmů by se museli spojovat do mnohem bizarnějších koalic a spolků, než si vůbec dokážeme představit.

A co když váš konkrétní kandidát onemocní nebo nedejbože zemře? Pak jste nahranej.

To je mi ten současný systém mnohem milejší. A když v systému není žádný subjekt, který má nadpoloviční podporu, tak vždycky budou muset část svých zájmů obětovat pro splnění těch ostatních. Nic špatného na tom nevidím. V běžném životě také nemáte všechno, co byste mít chtěl.

P. Čech 16.4.2024 8:27

Všechno lze dobrým systémem řešit, pane Kando. Jen chtít! On ten volební zástupce se musí chovat zcela jinak, protože on sám přímo odpovídá občanům, kteří jej volili. Ti občané musí mít opět přímo ve svých rukách nástroj, pomocí nehož mohou nedobrého zástupce odvolat z funkce během volebního období. Ničím neomezované obecné referendum. Referendum, jehož výsledky musí být opět obecně zcela závazné.

M. Kanda 16.4.2024 8:51

Tak to už jsou fakt bláboly.

Odvolání zástupce uprostřed období? Co je to za hloupost? Každá vláda má nějakou strategii právě na celou délku svého mandátu. Když jí odvoláte v polovině, z té strategie zůstane pouze to špatné a není čas na to, aby se projevilo to dobré. Naděláte tak více škody než užitku.

Referendum? Neznám větší blbost. Když o něčem rozhodujete, tak tomu musíte také rozumět. Musíte si umět představit důsledky takového rozhodnutí. Z toho vyplývá, že referendum můžete vypsat pouze na téma, kterému dobře rozumí celý národ. A já neznám ani jedno takové téma. Vždy tam je nějaká specifická odbornost. A když o odborném tématu necháte rozhodovat laiky, tak to vždycky končí špatně. Vždycky totiž bude upřednostěn okamžitý drobný prospěch před dlouhodobou prosperitou. A o to opravdu nestojím.

P. Čech 16.4.2024 9:11

Otázkám v referendu může rozumět každý, kdo rozumět chce. Podívejte se třeba na Švýcarsko. Tam mají zaveden po staletí systém referend a všeobčanských hlasování. Je snad jejich systém nefunkční? I tam mají politické strany, nota bene mnohem větší než ta největší u nás. Konečné slovo ve všem však mají občané, resp. jejich většina. A jen proto to tam velice efektivně funguje. A nevykládejte mi, prosím, že k tomu potřebujeme nějaké Švýcary. Oni ti Švýcaři nespadli do Švýcarska z Marsu, oni se jimi stali sami. Samozřejmě že s pomocí celkového systému. Systému, který staví na piedestal občana a nikoliv politickou stranu. O tom mluvím, pane Kando.

M. Kanda 16.4.2024 9:26

Švýcarsko mi dávejte za příklad teprve tehdy, až bude u nás takový respekt k pravidlům a zákonům jako právě ve Švýcarsku. Ale dokud tomu tak není, tak postupy známé ze Švýcarska u nás prostě fungovat nebudou.

Nemůžete si z jejich systému vyzobávat jen to, co se vám zrovna hodí. A oni se nestali Švýcary s pomocí systému, oni ten systém dlouhá staletí tvoří. A mají v tom před námi náskok několik stovek let. A je otázkou, zdali u nás takový systém vůbec chceme. Za sebe říkám NE.

P. Čech 16.4.2024 10:10

To, že u nás není žádný respekt k pravidlům a zákonům je logické. Ona totiž ta pravidla buď nejsou a nebo jsou špatná. Nedodržuje je téměř nikdo, politiky, jejich strany navyjímaje. K tomu, aby lidé pravidla uznávali, musí se na jejich tvorbě i přímo podílet. Buď oni sami, což by bylo nejlepší (systém referend) a nebo pomocí SVÝCH zástupců, nikoliv zástupců politických subjektů. A tak bych mohl pokračovat, bohužel zde na to není dostatečný prostor.