30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


PROTESTY: To mi hlava nebere

2.12.2023

Ze školy znám heslo ANI MUŽE ZE ZÁVODU, ANI HALÉŘ ZE MZDY. Boj dělnické tříd proti ukrutnostem kapitalismu byl ve školních osnovách, mám ho tedy jaksi zažitý. Čtu, že pondělek 27. listopadu bude Dnem hněvu. To už je něco. Co se o něm bude psát v učebnicích, jaké poselství bude vysláno?

Tak či onak bude protestovat milión lidí plus dva respektive tři, dlužno připočítat hladovkáře Jiřího Gruntoráda a Johna Boka a také Miroslava Kalouska. Ten oznámil protestní jedlovku spočívající v systémovém přejídaní. Jeho důvod je poněkud složitý, Kalousek se bude přejídat, dokud si protestující nepřečtou paragraf 262/2011 Sb. , ale to je nejasné, protože protestující žádají abdikaci ministra Jurečky, pokud vláda nezruší usnesení z loňského 19. ledna, že se hlásí k tradicím zápasu Charty 77. Hrozí tedy puknutí Miroslava Kalouska, ale ono to nebude tak žhavé, jde o politické prohlášení mimo dietetickou realitu. Navíc protestující hladovkáři bez nejmenších pochyb paragraf četli. Hladovění též končí, protože vláda deklaraci o Charte stáhne, ale bude se Charty držet jaksi vnitřně.

Jednoduché to není, ještě složitější jsou ovšem důvody stávky školské a odborářské. Už vůbec nesedí „ani muž ze závodu‟ bez ohledu na machistické vyznění sloganu, dnes by musel znít „ani muže ani ženy ze závodu‟, jinak by bylo peklo a možná by nastala čtvrtá větev protestů. Naštěstí to nehrozí. Dnešní problém není ve vyhazovech jako v tom, že nikoho v podstatě propustit nelze. Pokud jde o školy, do stávky jde 70 procent, ani tam nejde o platy učitelů, jak by si mohl myslet zvídavý návštěvník z Tramtárie. Aby to bylo ještě složitější, protestující zaměstnance podporují zaměstnavatelé, takže protest je jaksi společný, zamířený proti konsolidačnímu balíčku. Proč se tedy stávkuje a hladoví a obecně vzato protestuje? Bádají nad tím analytici a politologové a mnozí se shodují na tom, že to zavinil premiér Fiala, který veřejně řekl, že důvod stávky učitelů nechápe. Vysvětlení nepokrývá ani hladovku, ani jedlovku, ani protest, plánovaný odboráři „proti vládě Petra Fialy‟ pod symboly tří zaťatých pěstí, rudá třímá plochý klíč, modrá blesk energetiků a zelená třímá laboratorní baňku, neboť i pracující inteligence protestuje.

Nenabídnu analýzu, ale ani náznak vysvětlení, natož řešení. Je to všechno nejasné. Musím tomu ale přiznat jednu přednost: jednotu stylu.

Nejasný protest je namířený proti nejasnému konání vlády. Přidává do školství nebo ubírá? Vedou její kroky ke zdražení nebo ke zlevnění? Vláda zvedá daně a zároveň se chlubí, že „snížila celkové daňové zatížení‟.Na kraji toho všeho stojí místopředseda vlády Ivan Bartoš a volá „to mi hlava nebere‟… nad tím, jak se dělají výběrová řízení. Proč se tedy divit, že do protestů jde milión lidí a nikdo nedokáže říct, přesně proč?

Poslední slovo Lidových novin