Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuze

PROTEST: Seberme jim pole

Apokalypsa před dveřmi. Dopadlo to tak nějak česky. Něco mezi tragédií a komedií s prvky absurdna.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MM

Perlíte, Perlíne. Neperlete, Perlíne. Nejsou to žádné perly.

0 0
možnosti
VN

Seberme jim pole? Ne, v rámci EU, když už bohužel existuje, jim (i všem ostatním) seberme dotace a chraňme evropský trh pomocí tvrdých celních bariér!

Hloupý nápad? Pro hlupáka všechno hloupé.

0 0
možnosti
PW

Ten RSDr nebo jinak člověk ověnčený odznaky vědy ví možná o životě ve své pracovně či od kolegů podobných ale o zemědělství neví nic.Žádný z pachtýřů nebude smlouvy měnit má své jisté.Tenhle moula ani neví že dobrého hospodáře nejde zdědit,toho vychovává příroda sama a nerostou ve studovně pana doktora.Když budeme postupovat podle tohoto vědátora tak do pár let budeme mít všichni nějaký titul ale nebude co žrát .

0 0
možnosti
AT

A97l40e95š 76T90e84p76l74ý

21. 2. 2024 15:35

Celý zemědělský sektor měl za rok 2023 zisk 8,7 mld.

Komerční banka měla za rok 2023 zisk cca 20 mld Kč.

V zěmědělství pracuje cca 75 tis. lidí.

V Komerční bance pracuje cca 6 tis. lidí.

Možná časem někdo zjistí, že peníze se jíst nedají.

0 0
možnosti
Foto

Rok 2021 čistý zisk zemědělského odvětví dosáhl 9, 1 miliardy. Rok 2022 rok inflace čistý zisk zemědělství dosáhl 22 miliard a to je nárůst o 142 procent. Rok 2023 čistý zisk zemědělského odvětí dosáhl 8, 7 miliard

0 0
možnosti
IP

I45g49o38r 96P10á73v77e27k

21. 2. 2024 14:47

Jen jsem tady nakouknul. A definitivně jsem nabyl přesvědčení, že si Češi tuto vládu zasloužili a zaslouží. A je úplně jedno jestli bude zvolen pan Babiš, protože tento národ lokajských hovad v progesivistických kabátech začne ječet když to tady začne rovnat. Já na jeho místě bych odtud mazal.

Ale ještě není vše ztraceno. Ještě je mlhavá naděje v mimozemšťanech, pokud to blbství Čechů není jejich genetické inženýrské dílo, předstupeň k ovládnutí lidstva pomocí blbosti a kreténizmu. A tak je volám - zasáhněte

0 0
možnosti
PD

Mažte, pinďoure. Nic lepšího nemůžete udělat.

0 0
možnosti
JV

RNDr. Radim Perlín, Ph.D., sociální geograf, vysokoškolský pedagog, Přírodovědecká fakulta UK; jak je vidět, tedy číst, ani vzdělaný člověk, ověnčený akademickými tituly, z pražských intelektuálních výšin neumí identifikovat problémy českých zemědělců v kontextu reality EU. Zato zcela nezaměnitelně reprezentuje duševno koalice Spolu.

0 0
možnosti
JK

Osevní postupy jsou platné po staletí a kdo je dodržuje, udrží půdu v dobré kondici. Každá rostlina-plodina si vezme z půdy jiné množství konkrétních živin a prvků. Proto se nesází na stejné místo brambory po bramborách, neseje pšenice po pšenici nebo řepka po řepce. Mělo by se střídat alespoň pět plodin a vždy zařadit pícniny, kterými se nakrmí býložravá kráva. Ta vyrobí hnůj a ten se dostane zpět do půdy. Některá plodina vyžaduje čerstvý hnůj, jiná to nesnese. I proto střídání plodin.

0 0
možnosti
JK

O střídání plodin píšu kvůli často provozované praxi, kdy restituent zemědělství nerozumí, pronajme drancíři, který zaseje lukrativní kukuřici, zasype chemickým hnojivem a účel je splněn. Majitel i nájemce vydělali.

0 0
možnosti
JH

Autor v clanku nenapsal jedinou konkretni vec. To stale slysime, ti maji malo atd, ale kolik maji?

Bavil jsem se s jednim Zemedelcem u nas, dela na pomerne velke plose. Stale musi vymyslet nove a nove veci, nebot prijde narizeni z EU a vse co zavedl, zase musi menit.

I muj stryc byl zootechnik a ve vedeni druztva a tak z vypraveni vim, ze to zemedelci dost casto nemaji jednoduche.

0 0
možnosti

Pane Perlíne, není prvního apríla, ale děkuji za Vaši snahu nás pobavit. Bohužel se nepovedlo.

Copak evropská zemědělská politika má cokoli byť jen vzdáleně společného s volným trhem? Fakt si myslíte, že v tržních podmínkách by na Vysočině prodával supermarket brambory z Itálie, česnek z Číny, hovězí z Argentiny a tak dále, když se přitom vše ve srovnatelné kvalitě produkuje ve vzdálenostech v řádech jednotek kilometrů od tohoto supermarketu za ceny výrazně nižší? Náklady na tunu vypěstovaných a sklizených brambor jsou vzhledem k cenám pronájmu půdy a mzdovým nákladům na té Vysočině o něco nižší, než v Itálii. A přičtením nákladů na dopravu přes půl Evropy se cena těch italských brambor stává totálně nekonkurenceschopnou ve srovnání s místními. Tak si zkuste odpovědět na otázku, proč na té Vysočně prodává supermarket italské brambory za cenu výkupu brambor sklizených o 2 km od prodejny? Asi ne proto, že by fungoval volný trh, že? Asi v tom bude hrát roli něco jiného, že? A to něco jiného bude právě ona evropská zemědělská politika.

Jenže to není zdaleka vše. EU má poměrně přísné limity na kvalitu zemědělských produktů. To je v pořádku, jde o zdraví konzumentů. Ale vysoké nároky = vysoká ceny vstupů, a tím pádem i produkce, to prostě jinak nejde. Kdyby do Ferrari dávali jednopístky z Octavie, nemuselo by stát miliony. Jenomže potom EU do tohoto tvrdě regulovaného netrhu pustí k volnému pohybu produkty z Ukrajiny, kde jsou nároky nesrovnatelně nižší a tím pádem i ceny vstupů a výstupů nesrovnatelně nižší. Opět pravý opak volného trhu. A překvapivě pak zemědělci v EU nejsou cenově schopni konkurovat výmětu z Ukrajiny, který se sem vozí nikoli pro svoji ohromující kvalitu, ale z politického rozhodnutí.

No a s tím ve zkratce zemědělci v EU mají problém, proto na ten unfair stav upozorňují.

Už to začínáte alespoň malinko chápat?

0 0
možnosti
VP

V90a61ň88u30r62a 59P38e88t88r

21. 2. 2024 12:07

Třeba, EU nutí zemědělce, aby část půdy nechali ležet ladem. Toto je návrat do středověku, na současné střídavé obdělávání půdy se přešlo někdy v 19 století.

0 0
možnosti
PB

P56e71t11e 52B25r22i84c33h

21. 2. 2024 13:18

Trávopolní systém tu zavedla už Marie Terezie.

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz