30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


PROTEST: Hasiči... Neprojdou!

9.4.2024

Bohužel, přesně to se stalo v sobotu v Praze, kdy stoupenci potratů nepustili hasičská auta se zapnutými výstražnými signály přes most Legií, protože se snažili bránit v cestě Pochodu pro Život.

Za něco takového by měly následovat velmi přísné tresty. Pokud někdo brání v průjezdu záchranářů, je to zločinec. Uvědomme si, že hasiči jezdí zachraňovat nejen hodnoty, ale také lidi. Oni jeli pomáhat, jakási nezodpovědná lůza (jinak to nazvat nelze) jim zatarasila cestu. A dokonce svému hnusnému činu ještě tleskala.

Hasiči a obecně záchranáři jezdí pomáhat lidem, zachraňovat životy, a i když se zpozdí jen o minuty, jako v tomto případě, tak to může mít velmi nedozírné následky. Někdy totiž i minuty rozhodují o záchraně lidského života. Hasiči mohli jet třeba k dopravní nehodě, při které byl zaklíněný člověk a čekalo se na ně, až jej z něj vystříhají, aby jej mohla sanitka odvézt do nemocnice. Nebo mohli jet k ohni, který ohrožoval lidi. Nikdo z přihlížejících samozřejmě nemůže vědět, k jakému konkrétnímu zásahu hasiči spěchají, ale nejezdí bezdůvodně se zapnutými výstražnými světly a houkačkami jen tak pro zábavu.

Pro něco tak odporného neexistuje omluva. Dvě stovky lidí, které zatarasily most Legií, jej mohly a měly uvolnit. Pamatuji si ještě z listopadových demonstrací devětaosmdesátého roku v Brně, že jsme dělali uličku sanitce. A to tam na Náměstí Svobody byly desítky tisíc protestujících. Přesto se to povedlo.

Každý má právo vyjadřovat svobodně svůj názor, jak odpůrci potratů, tak jejich stoupenci. I když blokování trasy legálního a řádně ohlášeného průvodu považuji za útok na svobodu projevu. Odpůrci ukončení těhotenství v rámci Pochodu pro život nikoho neohrožovali, nikomu neubližovali. Pouze dali najevo své přesvědčení. Svobody projevu a shromažďování však mají své hranice, které se nesmí překročit. A k nim patří i ohrožování činnosti záchranářských složek.

VIDEO: „Jeli jsme pomáhat.“ Pražští hasiči pozorovali z vozu aktivisty, kteří tleskali blokádě - Echo24.cz

JAN ZIEGLER