29.4.2024 | Svátek má Robert


PŘÍSNOST: Plody nesmyslné politiky

3.4.2024

Jedním z evergreenů české politiky jsou politické řeči ohledně zpřísňování sociálních dávek. Naposledy se k nim tímto restriktivním způsobem vyjadřoval ministr práce a soc. věcí Marián Jurečka. Povrchnější čtenář jistě zaplesá - konečně chce někdo zatočit s darebáky.

Pěkně jim sebereme či snížíme sociální dávky a oni „zemřou“ hlady a bude klid, si možná řekne drsněji zaměřený stolovník v hospodě u stále se zdražujícího se piva.

Nicméně věci nejsou tak černobílé, jak by se mohlo na první pohled zdát. Jako právník varuji, navrhovaná restriktivní opatření by totiž mohla paradoxně vést mj. k nárůstu majetkových trestných činů, včetně těch násilných.

Co udělá člověk, který není ve vězení, je na svobodě a nemá už žádný příjem ze sociálních dávek, na které byl zvyklý?

Nelze očekávat, že bude mít našetřeno a vydrží vyžít ze svých (zdaněných) úspor. Samozřejmě, někdo si najde práci, což by z celospolečenského hlediska bylo optimální řešení, ale logicky v této specifické skupině bude nemalá část lidí, která bude citovaný výpadek příjmu od státu kompenzovat právě trestnou činností majetkového charakteru. To se nerado poslouchá, ale je to tak. Vítejte v realitě, páni politici.

Dalším negativním dopadem může být, že „bezdávkaři“ skončí u lichvářů. Standardní banky a poskytovatelé úvěrů těmto lidem z povahy věci v drtivé většině případů nic nepůjčí. Logicky se pak ještě více roztáčí nebezpečná dluhová past! A východisko z ní opět leckteří vidí kde? No samozřejmě, v majetkové trestné činnosti, kde jinde.

Proto obdobné návrhy z principu nevítám. Ergo kladívko, nic moc by ve finále nevyřešily. Naopak by mohl skončit Pyrrhovým vítězstvím v podobě dalšího nárůstu majetkové trestné činnosti.

Opravdu chcete mít větší procento šance, že vám vykradou byt či auto, nebo vás či vaši dceru přepadnou na ulici?

Autor je právník a publicista. Převzato z jeho blogu na Seznam Medium.