25.4.2024 | Svátek má Marek


PREZIDENT: Dáme si to se šípkovou, i s ústavním soudem.

20.3.2023

jidlo

Možná si vzpomínáte na skvělý film Menzelův film Slavnosti sněženek. A zejména na legendární scénku – „…se zelím, se šípkovou..“

Nový český prezident Petr Pavel svým přístupem k podpisu zákona omezujícího valorizace našich penzí nápadně připomíná příslušníka VB z citovaného filmu (hrál jej Josef Somr) -
Já, abych nikoho neurazil, tak si dám od obojího.


foto Zdeněk Srba

Prezident Petr Pavel sice podepíše hodně kontroverzní vládní novelu o snížení valorizace důchodů, ale rázně dodal, že je nezbytné, aby zmíněný právní předpis přezkoumal ještě Ústavní soud v Brně.

Občané, nejen právníci, musí kroutit hlavou nad Pavlovým výrokem v bodu - „dám to k ústavnímu soudu, když to tam nepošle opozice.“ Za prvé: prezident moc dobře ví, že to tam opozice určitě dá, hlasitě to říká už X dnů kudy chodí.

Za druhé – pro pět ran do generálské uniformy, proč to tedy podepsal, když má vážné pochyby, zda je ta právní norma ústavní? Rozumíte mu někdo?

Prostě ani ryba, ani rak. Dáme si to prostě se šípkovou, i s ústavním soudem.

Sečteno – Pakliže někdo má vážné nejistoty ohledně ústavnosti zákona, tak ho přece logicky nebude parafovat. Když mne bolí břicho, tak si také nepřidám tři kusy kýty z divočáka, s tím že to lékaři následně „přezkoumají“.

Postup generála Petra Pavla je prostě více pokrytecký, než skutečně státnický. Vykročení do opravdového politického ringu se mu prozatím moc nevydařilo.

(Původně zveřejněno v Právu)

Autor je právník a VŠ pedagog