27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


PREFERENCE: Pacifista Babiš má skoro 40 procent

12.3.2024

Poslední průzkum volebních preferencí připravený agenturou KANTAR pro ČT ukázal zdrcující prognózu pro vládní strany. Údajný „pacifista“ Andrej Babiš na čele hnutí ANO má vysoký náskok.

Nejnovější výsledky volebního modelu České televize, které dávají ANO až 39 procent hlasů, nejsou pro politology oslovené redakcí iDNES.cz překvapující. Ale dají se označit za průlomové. Podle Miroslava Nováka z CEVRO institutu hnutí ANO by mohlo za určitých podmínek vládnout společně s SPD. Volební model s koalicemi počítá s 39 procenty pro ANO, dvaceti pro SPOLU, deseti pro Piráty, devíti pro SPD, 7,5 procenta pro STAN. Další strany by se do Sněmovny nedostaly. Volební model s jednotlivými stranami dává ANO 38,5 procenta, ODS 14,5, Piráti 9,5, SPD 9, STAN 7 a TOP 09 5 procent. Další subjekty by hranici pro vstup do Sněmovny nepřekročily.

Václav Moravec a jeho pořad Otázky Václava Moravce je jakousi „relikvií“ politických komentářů a diskusí na ČT. Moravec rozhodně není žádným fanouškem Andreje Babiše i hnutí ANO. Proto ho nelze „podezírat“ z nadbíhání tomuto volebnímu subjektu. V této souvislosti působí poněkud zvláštně komentář Petra Fialy k těmto výsledkům. „Nadále platí, že nekomentuji jednotlivé průzkumy veřejného mínění, protože za jediný opravdu spolehlivý průzkum považuji volby. Ostatně za poslední týdny je to už třetí průzkum, vždy od jiné známé agentury, a pokaždé úplně jiný. A k tomu máme k dispozici ještě naše čísla, s mnohem menšími rozdíly,“ uvedl Fiala.

K tomu lze uvést památnou Churchillovu větu Věřím pouze těm statistikám, které jsem sám zfalšoval.

Nicméně, výsledek volebních preferencí je zapotřebí analyzovat nikoliv s cílem jejich falšování, ale důvodů, které k uvedeným číslům volebního modelu KANTAR vedou.

Petr Fiala, premiér Česka, je samozřejmě „součást problému“ a jeho názory na volební průzkum proto nepovažuji za zásadní. Nicméně, nedomnívám se, že za všechno může Fiala a problém dramatické podpory vládních stran je mnohem hlubší a dlouhodobý.

V této souvislosti se musím vyslovit k poslednímu „výkřiku“ vládní koalice, tentokrát Pirátů, na adresu Andreje Babiše. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš začíná být bezpečnostním ohrožením České republiky. V neděli to uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti), který tak komentoval Babišovu kritiku kroků vlády přerušit společná jednání se slovenským kabinetem premiéra Roberta Fica. Babiš tvrzení odmítl a za riziko označil naopak Piráty. „Teď najíždí na nějakou pacifistickou notu, nevím, kdo mu ty mírové příspěvky píše, ale mně přijde, že začíná být bezpečnostním ohrožením této země,“ dodal ministr s poukazem na Babišovy výroky o potřebě míru mezi Ukrajinou a Ruskem, které sousední zemi před dvěma lety napadlo.

Babiše lze vinit jistě z mnohého a v řadě případů možná i oprávněně. Dát mu ale nálepku „pacifisty“ je však evidentní nesmysl. Babiš je v rámci mezinárodní politiky a probíhající války na Ukrajině v současné chvíli zcela mimo jakýkoliv vliv. Válce na Ukrajině se ve svých komentářích spíše vyhýbá, naposledy se „proslavil“ tím, že nechal kohouta zobat „ukrajinské“ obilí, ale kohout ho údajně nechtěl, protože je „zdraví škodlivé“. Babiš tak evidentně jede na notě současných celoevropských protestů zemědělců, kteří dělají virvál od západu na východ EU a mimo jiné požadují zákaz dovozu levného ukrajinského obilí. Toho obilí, které mělo být přes EU exportováno do třetích zemí.

Obecně však lze příčiny nízké podpory současné vládní skvadry přičíst několika zásadním faktorům.

1. Nedodržení volebních slibů
V tomto bodě spočívá dle mého názoru zásadní zklamání voličů vládních stran z podzimu 2021. Vláda nastoupila v doznívající pandemii covidu, přišla ruská agrese proti Ukrajině, energetická krize, vysoká inflace a bylo zřejmé, že všechny zásadní předvolební sliby nebude možné splnit. Byly však další volby 2022 a sliby trvaly. Po nich pak začala vláda „jednat“ a vše, co se slibovalo , vzalo za své.

2. Nespolupráce vládních stran
Vládní koalice je ve vleku zmatených prohlášení pro veřejnost. Když prezident Petr Pavel „inicioval“ debatu o zavedení eura, byla z toho vládní „bramboračka“, z níž si mohl pozorovatel udělat jen jeden závěr – tato koalice existuje jenom díky společnému nepříteli, a tím je Babiš. Jinak mají strany vládní koalice natolik odlišné postoje k řadě důležitých otázek včetně eura, že je to vlastně chaotická politika ode zdi ke zdi. A doslova „zlatým“ hřebem vládní politiky jsou výjezdy Víta Rakušana do „terénu“ v rámci akce „Bez cenzury“.

3. Premiér Petr Fiala
Fiala je zřejmě skutečně klíčovým mužem vládní koalice, protože zřejmě jen málokdo by „vydržel“ promlčet se k řadě vyjádření koaličních stran tak dobře jako on. Má to ovšem svou zápornou stránku. Fiala je dnes vnímám převážně jako člověk bez dynamiky, který sice dokáže všechno „uhlazovat“ svými „rozvážnými“ postoji, voliči koalice by ovšem zřejmě chtěli vidět člověka, který není vlečen událostmi, ale sám je nastoluje.

Závěr
Blíží se volby do Europarlamentu a ty budou první faktickou zkouškou, která prověří jak na tom jednotlivé strany a hnutí jsou. Budou-li výsledky kopírovat volební modely všech agentur, které se volebními preferencemi stran a hnutí zabývají, bude to poslední vážné varovaní vládní koalici.