19.3.2024 | Svátek má Josef


PŘEČIN: Torzo zpovědi II (povolební)

30.1.2023

Bez žalobce není soudce. A tak ze služebny Policie musím zajít ještě na Finanční úřad. Důvod se objevil stejně jako podnět ohledně přečinu ve smyslu trestního zákoníku ve finále předvolební kampaně.

Další prezidentské volby přijdou sice až za 5 let, ale nejbližší přijdou v rychlém sledu už příští rok, a pak hned napřesrok. Takže je třeba být pořád ve střehu., aby se už neopakovalo to nesnesitelné trauma, např. ani kolem charity - pro dárce i obdarované.

Na počátku bylo slovo, jak známo. Tentokrát šlo ovšem o peníze, což nejspíš ani nemůže moc překvapit. I když na někoho mohla působit novinová zpráva o vrácení peněz darovaných z nadace A. jednomu hospici skutečně dosti nečekaně.

O to víc, když se následně nechal nejmenovaný donor v médiích slyšet, že by bylo nejlepší vrátit mu všechno. Tím ovšem roztočil skutečnou spirálu událostí, protože recipient se podle dalších informací z novin rozhodl to skutečně udělat.

Jak vidět, mám to všechno jen z druhé ruky titulků zbytečných zpráv. Takže to ze všeho nejvíc připomíná odlesky plamenů, co se mihotají po stěnách v Platónově jeskyni. Ale mám řešení, jak ukončit tuhle už zcela neřízenou řetězovou reakci.

Zvládnout by to mohli snadno právě finančáci. Stačí vyměřit doplatek na daních ze zisku, z něhož v minulosti uznali charitu jako důvod k odpočtu v rámci konkrétního daňového přiznání...

Pozn.

Zjednat nápravu musely kdysi státní orgány vždy třeba i na základě informací ve veřejných zdrojích. Proto předkládám tento podmět alespoň tady a teď…