1.5.2024 | Svátek práce


PRÁVO: Igor Stříž. Po volbách ho odvoláme!

15.4.2023

Politici dnešní vládní pětikoalice se snaží odlišit od minulé vlády především tím, že prý drží slovo a mají obecně výše položenu laťku morálních standardů. Prostořeký satirik by skoro řekl, že se Fialova vláda snaží zakrýt své prachbídné výsledky zejména v ekonomické oblasti. Kupříkladu naše míra inflace je třetí nejvyšší ze všech dvaceti sedmi členských států Evropské unie. To opravdu není k chlubení. A již ani pomalu nezabírá otřepaná rétorická figura, že za vše může minulá vláda.

Po volbách….sliby chyby
In medias res - Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová - Adamová (TOP 09) dne 12. 7. 2021 mimo jiné rozhořčeně veřejně napsala – Nejvyšším státním zástupcem se stane bývalý komunistický prokurátor Igor Stříž, který posílal lidi do vězení za to, že nechtěli sloužit socialistickému režimu. Po volbách ho odvoláme.

Anebo dnešní ministr financí za ODS a tehdejší předseda občansko-demokratického poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura (taktéž 12. 7. 2021) – …Vojenských prokurátorů se báli komunisté i lampasáci. Jeden z nich se dnes, 32 let po listopadu, stane Nejvyšším státním zástupcem. Po volbách ho odvoláme.

Samozřejmě tito dva přistižení pravicoví „výtečníci“ nebyli zdaleka jediní, kdo se tehdy udatně bil v prsa a jednoznačně sliboval „prokurátorovo“ odvolání. Z jejich razance musel být potěšen i legendární brněnský anti-komunista Petr Cibulka.

Avšak skutek, jako již tolikrát předtím, utekl.

Odplynuly na věčnost skoro dva roky, a milá pětikoalice zde neudělala nic.
A to má většinu ve vládě, i v obou komorách našeho Parlamentu.

Aby nedošlo, k mýlce, autor této glosy nevolá a nikdy nevolal po odvolání zkušeného státního zástupce Igora Stříže z funkce. Naopak tehdy jsem napsal
a publikoval text v zásadě na jeho podporu, a že by do něj tehdejší opozice neměla lacině „kopat“, za což se mi tehdy dostalo spravedlivé odplaty, že prý podporuji komunisty, prokurátory, babišovce a estébáky. Paradoxně od fanoušků těch, kterým najednou „starý komunistický prokurátor“ již asi nevadí. Nezbývá než
si s klasikem povzdechnout panta rhei.

Obecnější poučení: nevěřme politiků a političkám ani nos mezi očima.
A jak říká trefně sedmdesátiletý soused, právník na penzi – ta minulá vláda (myšleno ANO a ČSSD) sice nebyli také žádní lumeni, ale alespoň pořád planě nemoralizovali. Ví, ti naši politici a političky kolik dnes stojí cibule, pečivo nebo paprika v běžném obchodě?

A úkolem nezávislého tisku je upozorňovat na podobné nesplněné sliby, jak byly činěny z úst dnešních vládních politiků ohledně personálního obsazení místa nejvyššího státního zástupce.. Padni komu padni.

- vyšlo 14. 4. v LN

Autor je právní publicista