4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

PRÁVO: Co nedořekl Pavel Zeman

Splynutím do jedněch rukou obrovské hospodářské moci oligarchy s politickou sílou vrcholného představitele výkonné moci vzniká postava připomínající orientálního vezíra. Vezír může spustit circulus vitiosus beztrestného zneužívání moci: využitím politické a správní moci opatřuje svému impériu neoprávněné výhody, takto zmnoženými finančními prostředky ovlivňuje média a jejich prostřednictvím voliče.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Kocourek 21.8.2020 0:31

Střet zájmů může být dvojí: 1. Osoba řídí svoje soukromé podnikání tak, že zneužívá informací získaných ve veřejné funkci (na to zřejmě míří znění našeho zákona, když zapovídá "ovládání" soukromého podniku). 2. Osoba zastává veřejnou funkci tak, že tím vytváří výhody pro svoje podnikání (aniž by nutně do samotného podnikání zasahovala).

Celá debata se neustále (podle mého úmyslně) stáčí do roviny, nakolik Andrej Babiš zasahuje do řízení svých podniků, ale pomíjí fakt, že z funkce předsedy vlády a též největší politické strany může zasahovat do tvorby závazných předpisů a řídit běžnou agendu tak, aby zvýhodnil svoje podniky a znevýhodnil případnou konkurenci (v principu vůbec nemusí do řízení svých firem zasahovat, stačí, když z nich dostává informace, čím se zabývají a jak by jim mohl pomoci).

(Dále je třeba odlišit situaci, kdy politik kandiduje za "živnostníky" nebo "velké vlastníky" a pak svými kroky zvýhodňuje celou danou oblast hospodářství. To je legitimní postoj. Problém nastane v momentu, kdy politik svými kroky naruší hospodářskou soutěž ve svůj prospěch.)

K. Kocourek 21.8.2020 0:09

Pan Novák má pravdu. Vezír byl (a někde snad stále je) ekvivalent ministerského předsedy v orientální monarchii. Na rozdíl od našeho pojetí (konstituční) monarchie, kde do hry vstupují volby a ministerský předseda je tak spíš reprezentantem lidu, v původním případě byla "vláda" složena z panovníkových služebníků a jejich předseda byl taky panovníkův služebník. Nakonec i latinské slovo "minister" znamená služebník.

Někdy se samozřejmě stávalo, že vezír vystupoval spíš jako regent, pokud byl panovník slabý, nedospělý nebo duševně nezpůsobilý, ale měl-li autor článku na mysli takový stav, tak kdo je zde onen nezpůsobilý panovník, za nějž Andrej Babiš vládne?

A. Renjascu 18.8.2020 22:29

Zato vy vypadáte, že jste placenej přímo z centrály tuneldědka, vy agrotrole..., prostě jste svazák jak výšitej. Možná vám, ale křivdím a jen jste nepochopil o čem byla řeč, ještě jsou prázdniny, tak zkuste nějakého češtináře, snad se to dá dohnat.

V. Halašta 18.8.2020 21:56

Nic takového logické není. Naopak, jestli je pokuta blízko její nevyšší možné výši (od 5000 Kč do 250000 Kč), tak to není banalita ale znak vysoké intenzity přestupku a pokud by neměl SZ řešit tuto pokutu tak nemá smysl, aby takovou pravomoc vůbec měl.

V. Halašta 18.8.2020 21:34

Jasně, nechat agrotrolly tady šířit agropropagandu, jak Babiš není ve střetu zájmů...

A. Renjascu 18.8.2020 21:21

A ty kecy o agrotrolech si také nechte, není mi dvacet a levičáky nevolím a nikdy volit nebudu.

A. Renjascu 18.8.2020 21:19

Lidi jako jste vy jsem za život poznal spoustu, vám nejde o to hledat pravdu a spravedlnost, vy si prostě jen potřebujete plivnout. Bude dobré pokud mě příště ze svých obsesí vynecháte. Nedokázal jste žádnou nezákonnost, jen jste slovíčkařil. Rámec určuje EU, to je ten hlavní hráč, kontroly proběhly, vše bylo ok, možná proto, aby Babiš zvedl packu při tom nezákonném obludném zadlužení EU (osobně se, ale domnívám, že jej dostála Merkel přes chemičky v Německu) ale to nám asi nikdo nepoví. Takže zatím vše v souladu s pravidly EU.

A. Renjascu 18.8.2020 21:05

Jinak ta otázka byla důležitá abyste si odpověděl, zda u nárokovych dotacích dochází k odlišným podmínkám pro jednotlivé účastníky (čili je někdo zvýhodňován) anebo jsou nastavená pro všechny stejně.

K dotacím:

https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/nejen-agrofert-podobu-zemedelstvi-urcuje-kontroverzni-spolecna-zemedelska-politika-40289376

V. Halašta 18.8.2020 21:05

Ne. Vy jste odporoval slovy: " podmínky určuje EU a nikoliv vláda". To není pravda.

Tečka, konec vymyšlený agrotrolle.

A. Renjascu 18.8.2020 21:01

Zřejmě neumíte číst, takže ještě jednou: ...platby navazují na přímo použitelné předpisy Evropské unie (EU). Tj. Jsou v souladu s platnými podmínkami EU a platí pro všechny stejně, resp. u velkých hráčů se při platbě nad 150 000 snižují tuším o 5%, možná je to už jiné procento, lovim z hlavy. Každý predpisz EU je vždy implementován do národního práva a předpisů z důvodu rozdílnosti jednotlivých zemí, ale to rozhodně neznamená, že si to každá země může svévolně dělat jak chce, ale musí se pohybovat v právním rámci EU. I to je důvod, proč komise Agrofertu všechny dotace po prozkoumání uvolnila. Argumentovat konkrétními podmínkami je tudíž nesmysl, neboť i ty se musí pohybovat pouze v mantinelech vymezených EU. Nevím, zda je to pro vás již srozumitelné, ale debata začala zakonností či nezákonností Babišovo kšeftů a zde je zřejmé, že se pohybuje v zákonném pásmu. Možná budoucnost přinese odlišná fakta, ale momentálně je to takto. Neznamená to, že zmíněné věci nelze kritizovat, ale měla by to být kritika zemědělské politiky EU a nikoliv lidový soud, těch jsme si v padesátých letech užili až až.!

V. Halašta 18.8.2020 20:16

Tady s agrotrollingem neuspějete.

BTW, obsluhujete i účet Renjase, či jak se ten vymyšlený nick jmenuje?

F. Navrátil 18.8.2020 20:15

A když se odsaje, tak už není oligarcha? Třeba Bakala, pokud se Sobotkou vyčachroval OKD a jako bonus 40 tisíc hornických bytů, byl oligarcha? A když vytuneloval z OKD 100 mld. korun a vyvedl je do zahraničí, to už zase oligarcha nebyl? Asi ne, když financuje strany opobloku a buduje lavičky Václava Havla.

V. Halašta 18.8.2020 20:12

Vy jste nepoložil otázku, vy odbočujete od tématu. Takže znovu - "podmínky určuje EU". Ne EU určuje rámec a konkrétní podmínky určuje vláda, resp. MZ.

A. Renjascu 18.8.2020 19:46

Souhlasím to je právě ten veliký problém všech "progresivních" levičáků, že údajně chtějí spravedlnost, ale důkazy a zákonnost je tak nějak nezajímají. Sviňárny se tu dějí celých třicet let, ale pokud nejsou důkazy či šlo"pouze" o nemorální, ale nikoliv trestní jednání, tak holt smolík. Člověka to štve, ale stav, kdy se odsuzuje bez důkazů je mnohem horší.

J. Krásenský 18.8.2020 19:12

Ano, to si tu zřejmě myslíme všichni. Ale potíž je, odsoudit jej.

J. Krásenský 18.8.2020 19:08

Vaši víru Vám neberu, jen pozor aby se nestřetla s realitou.

P. Hatina 18.8.2020 19:01

Mimochodem, ono je to v článku poměrně dobře popsáno "pokud se rozhodne, že neoprávněná ochrana vezíra proti nařčení ze střetu zájmů a zaplacení pokuty 200 tisíc Kč je banalita..."

Škoda že právě tohoto si Babišovi odpůrci vůbec nevšimli. Že právní podstatou této kauzy vůbec není náprava stavu, ani citelné potrestání Babiše, , natož snad zbavení ho jeho moci, ale skutečně "jenom " vymožení pokuty 200 000 Kč - která je pro Babiše doslova pakatel.. (i dokonce jako politika to není víc než jeho dvou měsíční plat).. A že tedy skutečně není veřejným zájmem, aby Nejvyšší státní zástupce vymahal směšné pokuty pokuty jako nějaký obecní ouředlník, je doufám poměrně logické.

To by si taky za pár let mohl každý vzpomenout, ať za něj Nejvyšší státní zástupce podává žalobu protože dostal nespravedlivou pokutu za špatný parkování :))))

A. Renjascu 18.8.2020 18:59

Položil jsem vám otázku, abyste si sám odpověděl a tak zjistil, že podmínky pro nárokové dotace jsou nastaveny pro všechny stejně, ale pokud trpíte obsesí Babiš, tak je samozřejmě těžké to pochopit. Osobně mi vadí veškeré dotace, ale je to holt korupční politika EU.

Jinak zde k vašemu tvrzení o odlišných pravidlech.

Jednotná platba na plochu zemědělské půdy

Jednotná platba na plochu zemědělské půdy (SAPS) zůstává i nadále nejvýznamnější složkou přímých plateb. Hlavním cílem SAPS je zabezpečit zemědělcům stabilní příjmy. Konkrétní podmínky poskytnutí této platby jsou uvedeny v nařízení vlády pro přímé platby č. 50/2015 Sb. v platném znění, které navazuje na přímo použitelné předpisy Evropské unie (EU). Tato platba je poskytována výhradně z rozpočtu EU.

P. Jirkovský 18.8.2020 18:57

Von se pan Jemelík zrovna nevycajchnoval, ale na blbosti takovýho druhu fakt nemá cenu reagovat.

V. Halašta 18.8.2020 18:28

O čem je spor jste už zapomněl? Tak já připomenu - "podmínky určuje EU". Ne EU určuje rámec a konkrétní podmínky určuje vláda, resp. MZ.

Takže ty "falešné argumenty" si nechte na další školení agrotrollů a ty kecy jak "nemusíte Babiše" si nechte pro omezené koblihy, aby vám věřily, že Babiš nic protiprávního nečiní a v žádném střetu zájmů není.

A. Renjascu 18.8.2020 18:06

A ta plocha je jaká??? No a pokud to víte, tak odpověď je jasná. Jinak před panem Babišem jsem varoval již v době, kdy ovlivnil prodej Unipetrolu, což bylo tuším v roce 2006 a "sponzoroval" ODS. To většina lidí ani netušila, že nějakej Babiš existuje. To, ale neznamená, že v jeho kritice budu používat falešné argumenty. Také nejsem jako někteří diskutující a téměř všichni politici uhranutý jen Babišem, ale vadí mi i další zloději v politice např Zgarba, Řebíček, kakaový Bob Kraus, tuneldědek Schwarzenberg, křišťálový Standa (ten se aspoň omluvil), Skalický, Kocourek ... a spousta dalších o kterých se většinou ani nepsalo natož aby byli obviněni či odsouzeni.

V. Halašta 18.8.2020 17:50

Šmejd je tu především Babiš a jeho poskoci, poskoku.

V. Pavelka 18.8.2020 17:34

Tři státní zástupci to odložili , Zeman to k soudu nepošle protože nejsou důkazy , tak to nechají zavěšené v prostoru a jsou z vobliga , přece nedopustí aby Babiš vyhrál a takto jako chytrá horákyně , se všichni nažerou a koza se může pást dále [>-][>-][>-]?Hlavně se budou opoziční šmejdi plácat po ramenou jakou máme skvostnou demokracii?!EU8-o

V. Halašta 18.8.2020 16:32

Takže jeden konkrétní příklad z Nařízení EU 1307/2013, čl.24: "9. Členský !!stát může rozhodnout!!, že stanoví minimální rozlohu zemědělského podniku ..."

Něco dalšího?

V. Halašta 18.8.2020 16:01

Pokud jste někdy měl otevřené nařízení EU 1306/2013 nebo 13074/2013 tak víte, že nemluvíte pravdu, protože státy mají možnosti stanovení některých svých limitů, některých svých pravidel. Pokud čerpáte z příručky pro agrotrolly, str. 23, tak jste to opsal dobře.

Ale pojďme dál - dotace jsou vázány na plnění podmínek, které kontoluje kdo? Překvapivě Babišovi podřízení.

A. Renjascu 18.8.2020 15:45

Můžete pane Nováku upřesnit v čem lžu? Víte, že že zadržených dotací EK již všechny (až na jednu - pokud si dobře pamatuji tak šlo o 1,6 mil.) dotace Agrofertu podplatila? To, že Babiše nemusím, neznamená, že budu lhát. Nařkl jste mě ze lži, tak uveďte v čem jsem lhal. To co jsem zde uvedl jsou běžně dostupné informace na netu. Pokud máte jiné, tak sem s nimi, ale hlavně běžte prodat trestní oznámení, protože a budete ještě za hrdinu, že konečně někdo toho Babiše dostal.

V. Novák 18.8.2020 15:24

Máte zajímavou definici oligarchy - tu jste vymyslel sám, nebo jste ji někde přečetl?

Obecně platná totiž není.

V. Novák 18.8.2020 15:23

Lžete, nebo jste pouze alternativně informován?

M. Valenta 18.8.2020 15:15

Oligarcha pane Nováku je "podnikatel" přisátý na státní finance a tudíž loajální svému pánu - vládci země.

V. Novák 18.8.2020 14:42

Je-li výsostným právem PZ se rozhodnout v takové věci obecného zájmu, pak je PZ nad zákony a dostává se mu výsad absolutistického panovníka, který nemusel nic dokazovat ani zdůvodňovat - prostě podepsal příkaz a osoba se stala neosobou, neb skončila na Chatteau d'If nebo v Bastille, případně se železnou maskou na tváři.