25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

PRÁVO: Co nedořekl Pavel Zeman

Splynutím do jedněch rukou obrovské hospodářské moci oligarchy s politickou sílou vrcholného představitele výkonné moci vzniká postava připomínající orientálního vezíra. Vezír může spustit circulus vitiosus beztrestného zneužívání moci: využitím politické a správní moci opatřuje svému impériu neoprávněné výhody, takto zmnoženými finančními prostředky ovlivňuje média a jejich prostřednictvím voliče.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Novák 18.8.2020 14:34

Vezír neměl žádné impérium, vezír byl skutečně něco jako předseda vlády, ovšem vlády, která patřila zcela (až do těch statků a hlav) emírovi, málikovi nebo sultánovi - prostě absolutnímu monarchovi. V moderím Íránu je vezír ministr.

Oligarcha byl/je příslušník malé skupiny vládců, která nějak získala veškerou moc v obci/státu/imperiu. Oligarcha je tudíž oligarchou pouze v oligarchii, v systému vlády "nemnoha" stejně jako monarcha je monarchou pouze v monarchii a r repblice se stává občanem (a případně adeptem gilotiny jako občan Kapet).

Označovat za oligarchy prostě boháče, kteří z moci svých peněz ovlivňují politiku, začali ruští novináři v 90. letech, kdy jelcinština skutečně připomínala oligarchii "ských" (Berezovský, Gusinský, Chodorkovský, ...) a tradičně líní novináři to opakují po nic i v systémech, keré oligarchické nejsou. A i ten ruský byl spíše plutokracií, než oligarchií.

Ostatně - který americký politik není boháč? Byli Bushové (včetně Jeba) oligarchové? Byl Cheney oligarcha? Je Biden, zaháčkovaný do plynového byznysu na Ukrajině oligarcha?

M. Valenta 18.8.2020 15:15

Oligarcha pane Nováku je "podnikatel" přisátý na státní finance a tudíž loajální svému pánu - vládci země.

V. Novák 18.8.2020 15:24

Máte zajímavou definici oligarchy - tu jste vymyslel sám, nebo jste ji někde přečetl?

Obecně platná totiž není.

F. Navrátil 18.8.2020 20:15

A když se odsaje, tak už není oligarcha? Třeba Bakala, pokud se Sobotkou vyčachroval OKD a jako bonus 40 tisíc hornických bytů, byl oligarcha? A když vytuneloval z OKD 100 mld. korun a vyvedl je do zahraničí, to už zase oligarcha nebyl? Asi ne, když financuje strany opobloku a buduje lavičky Václava Havla.

K. Kocourek 21.8.2020 0:09

Pan Novák má pravdu. Vezír byl (a někde snad stále je) ekvivalent ministerského předsedy v orientální monarchii. Na rozdíl od našeho pojetí (konstituční) monarchie, kde do hry vstupují volby a ministerský předseda je tak spíš reprezentantem lidu, v původním případě byla "vláda" složena z panovníkových služebníků a jejich předseda byl taky panovníkův služebník. Nakonec i latinské slovo "minister" znamená služebník.

Někdy se samozřejmě stávalo, že vezír vystupoval spíš jako regent, pokud byl panovník slabý, nedospělý nebo duševně nezpůsobilý, ale měl-li autor článku na mysli takový stav, tak kdo je zde onen nezpůsobilý panovník, za nějž Andrej Babiš vládne?