27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


PRÁVO: Bolševiku, nech Katyň na pokoji

25.3.2024

.

Nejvyšší soud zamítl dovolání bývalého místopředsedy KSČM Josefa Skály, který dostal osm měsíců podmíněně s odkladem na 1,5 roku za zlehčování katyňského masakru, kdy Sověti zavraždili na 22 tisíc polských důstojníků.

Spolu se Skálou byli ke stejnému trestu odsouzeni i Juraj Václavík a Vladimír Kapal ze Svobodného rádia. Jak uvedl web seznamzpravy.cz, tato povedená trojice v rozporu s fakty zpochybňovala, že masovou vraždu polských důstojníků mají na svědomí Sověti. Na 22 tisíc polských válečných zajatců bylo postříleno sovětskou NKVD na jaře 1940 v Katyňském lese.

Přitom již v dubnu 1990 podle webu ct24.ceskatelevize.cz přiznal sovětský prezident Michail Gorbačov vinu SSSR a označil to za jeden z nejhorších zločinů stalinismu. O dva roky později pak ruský prezident Boris Jelcin předal svému polskému protějšku Lechu Walesovi dokumenty potvrzující, že katyňské masakry má na svědomí Sovětský svaz a Poláci byli zavražděni na přímý rozkaz Stalina. Zároveň se za tento otřesný zločin omluvil.

Soudruh Skála se už dříve k pravomocnému rozsudku vyjádřil, že prý cítí obrovskou hořkost a že je „uložení trestu za projevení svobody slova velkým precedentem pro celou republiku.“ Je úsměvné a nehorázné zároveň, když se zrovna komunista dovolává svobody projevu. Všichni víme, jak soudruzi zacházeli s těmi, kteří mluvili otevřeně. Do vězení se posílalo i za politické vtipy.

Co však se svobodou projevu? Je pravdou, že v Listině základních práv a svobod, která je součástí ústavního pořádku ČR, je v článku 17, odstavci 2, uvedeno. Každý má právo vyjadřovat své názory slovem, písmem, tiskem, obrazem nebo jiným způsobem, jakož i svobodně vyhledávat, přijímat a rozšiřovat ideje a informace bez ohledu na hranice státu. Pak je tu ovšem ještě odstavec 4. Svobodu projevu a právo vyhledávat a šířit informace lze omezit zákonem, jde-li o opatření v demokratické společnosti nezbytná pro ochranu práv a svobod druhých, bezpečnost státu, veřejnou bezpečnost, ochranu veřejného zdraví a mravnosti. A ten se vztahuje i na Josefa Skálu, nehledě k tomu, že komunisté se rádi ohánějí lidskými svobodami, aby je v případě uchvácení moci okamžitě zničili.

Kdysi jsem přemýšlel nad tím, jestli tolerovat absolutní svobodu projevu. To by se pak mohli lidé hlásit třeba k nacismu, veřejně hajlovat a nosit nacistické symboly. Tak je tomu třeba v USA na základě prvního dodatku Ústavy, i když v současné době i ve Státech dochází k omezování absolutní svobody projevu.

V naší zemi je to ovšem jinak a ze svobody projevu jsou vyloučeny též propagace genocidy, násilného jednání nebo hájení nacistických a komunistických zločinů. Na webu aktualne.cz je uvedeno zdůvodnění rozsudku nad Josefem Skálou. „Byla to jasná propagandistická exhibice za hranicí zákona, která od začátku do konce směřovala pouze k jednomu: aby posluchače, který bude mít tu smůlu, že si relaci zapne, přesvědčila o tom, že v Katyni se ani tak moc nestalo, a pokud stalo, tak za všechno mohou Němci, protože Sovětský svaz přece v rámci druhé světové války ani jiné žádné válečné zločiny nespáchal...Nikde na světě by si to nikdo nedovolil, kdyby se jednalo o zločiny Němců, Osvětim, holokaust,“ zdůraznil soudce Obvodního soudu pro Prahu 7 Tomáš Hübner, který kauzu řešil v první instanci, s tím, že podle něj přetrvává nesprávná představa v tom, že komunistické a nacistické zločiny nejsou na stejné úrovni. „Není to pravda, zákon takový rozdíl absolutně nezná.“

Správně, k rudé a černé totalitě je třeba přistupovat stejně. Oboje jsou srovnatelně zločinné a podílely se na likvidaci celých skupin obyvatelstva. Holocaust je bezpochyby prokázán a viníkem masových vražd milionů Židů jsou němečtí nacisté. Stejně tak je nezpochybnitelně prokázána vina sovětských komunistů na zavraždění polských důstojníků v Katyni. Jistě, nejde srovnávat počet mrtvých, ale popírání historické pravdy si v obou případech zaslouží potrestání. Ono by to totiž v budoucnu mohlo vést k opakování dřívějších hrůz. A pokud by tato trojice se svým lhaním a popírání genocidy nepřestala, pak doufám, že skončí za mřížemi. Proti verdiktu Nejvyššího soudu je sice možné podat ústavní stížnost k Ústavnímu soudu, ale ta by dle mého názoru byla v tomto případě absolutně bezpředmětná.

Zdroje:

NS odmítl dovolání v kauze popírání zločinu v Katyni. Mezi odsouzenými je Skála z KSČM - Seznam Zprávy (seznamzpravy.cz)

Před třiceti lety Sověti přestali lhát o Katyni — ČT24 — Česká televize (ceskatelevize.cz)

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/skala-dostal-osmimesicni-podminku-za-popirani-katynskeho-mas/r~74be7240b9d011ed82b7ac1f6b220ee8/

2/1993 Sb. Listina základních práv a svobod (zakonyprolidi.cz)

https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_dodatk%C5%AF_%C3%9Astavy_Spojen%C3%BDch_st%C3%A1t%C5%AF_americk%C3%BDch