Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

POSTOJ: Vzpomínání na Miroslava Macka se ODS dnes nehodí

diskuse (34)

Úmrtí Miroslava Macka znamenalo nejen odchod výjimečného člověka mnoha talentů, ale pro veřejnost zejména ztrátu osoby bývalého politika s významnou zásluhou na polistopadovém vývoji. Prosazování občanských svobod v 90. letech uskutečňoval v barvách ODS, jíž aktivně spoluzakládal. Ta by v těchto dnech měla svého významného člena uctít. Jenže realita je jiná. Jeho odchod (i minulý pátek proběhlé poslední rozloučení) přešlo vedení ODS mlčením. Můj text je o zamyšlení, proč tomu tak je.

Hluboký názorový nesoulad mezi Fialovou ODS a tou, na které se Macek aktivně podílel, je léta patrný a nepřekvapující, nicméně to, že nedošlo ani na elementární slušné gesto ze strany současného vedení je zarážející a o současné ODS mnohé vypovídající. Myslím si totiž, že ono ostudné mlčení jasně obnažuje evidentní úzkostné obavy současného vedení z připomínání si autentického pravicového myšlení otců zakladatelů.

Mackovo dílo totiž zcela jasně ukazuje politické priority a směr, kterým se ale ODS dnes rozhodně nevydává. Byl jedním ze zásadních aktérů 90. let, kteří pravicovou, stranicky vyprofilovanou ODS vytesali z beztvarého, nedefinovaného a politicky amorfního Občanského fóra. Tento čin znamenal zásadní přerod z naivní apolitické koncepce občanské společnosti na stranickou politiku v rámci systému parlamentní demokracie. Vydobyté kontury ODS po celou dobu své politické kariéry tvrdě hájil proti všem pokusům je redefinovat. Například během tzv. „Sarajevského atentátu“ byl jedním z aktérů, kteří pravicově konzervativní stranu uhájili proti vlivům „havlistických“ politiků.

Dnes ODS v podstatě směřuje zpět k nedefinovanému „Občanskému fóru“. Kdysi silná strana totiž evidentně dnes nestojí o svou vlastní svébytnou existenci, neboť den za dnem ztrácí identitu v rozmělněném slepenci stran projektu SPOLU, který charakterizují bezobsažná slova „pravdoláskařského“ typu bez jasného politického obsahu. Tvoří jej strany, které by podle svých původních profilací (i když by někdo mohl právem namítnout, jakou autentickou profilaci měla třeba KDU-ČSL či poznamenat, že taková TOP 09 zde svůj progresivistický program naplno úspěšně prosazuje) neměly rozhodně sdílet stejné vidění světa. Mackův odkaz (zahrnující řadu dalších politických úspěchů) je tak zkrátka ostrým protipólem dnešnímu počínání kdysi silné pravicové strany.

Vedení ODS se právem bojí dnes svým členům připomínat jaká strana původně byla. Bojí se zejména těch svých kolegů, kteří ze strany dosud neodešli a tajně doufají v (stále méně reálnou) obnovu staré ODS. Vzpomínání na velké muže jako byl Miroslav Macek je pro ně nebezpečné. Někomu z řad členů strany i veřejnosti by totiž mohlo dojít, že probíhající „havlistická“ revoluce v ODS, kterou současné vedení uskutečňuje, je vlastně gestem pošlapání samotného odkazu výjimečné politické osobnosti jakou Miroslav Macek bezesporu byl.

Pro ty z nás, kteří tento regresivní proces již léta se smutkem sledují a kteří to s pravicovou politikou v ČR stále myslí vážně, musí být Mackovo dílo velkou inspirací. Bude totiž dobrým návodem pro obnovu tuzemské pravice.

Aston Ondřej Neff
27. 7. 2024

Jako zlověstné předznamenání byl teroristický útok na francouzskou železniční dopravu. Sabotáž...

Jakub Michálek
27. 7. 2024

Autoritáři mají jedno společné: odpudivý a nenávistný jazyk, který uměle vyrobila mašinérie...

Marian Kechlibar
27. 7. 2024

Základní příčinu shrnul architekt Jan Kasl slovy „systém tvoří stavebním řízením nepolíbení...

Jan Ziegler
27. 7. 2024

Pro některé jedince v Česku je národovecký maďarský premiér velkým vzorem. Ve skutečnosti však...

Aston Ondřej Neff
25. 7. 2024

Kolik by stálo přemalování červených pruhů sanitek na zelené? Jak se asi přemýšlelo? Představuji si...

Aston Ondřej Neff
24. 7. 2024

Ani komunisté v dalším režimu se neodvážili odstranit červenomodrobílý symbol z věží tanků, křídel...

Aston Ondřej Neff
26. 7. 2024

Jako uchazeče o post eurokomisaře navrhuje vláda Josefa Síkelu.

přečetl Panikář
25. 7. 2024

Že mají dámské plavky předvádět muži, považovali diskutující, včetně řady ženských sportovkyň, za...

Milan Smutný
26. 7. 2024

Co je vlastně ten dnes již jedněmi (spotřebiteli a podnikateli) proklínaný systém, druhými...

Tomáš Kazda
26. 7. 2024

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Lidovky.cz
26. 7. 2024

Zatímco se na řece Seině v Paříži plavily desítky lodí se sportovci během oficiálního zahájení...

Stanislav Kučera
26. 7. 2024

Roli čestného vůdce výpravy zažil už při hrách v Riu, kde slavnostní zahájení probíhalo na...

Jaroslav Veis
26. 7. 2024

Fotbal nemá logiku, zněl počátkem léta co chvíli z televize oblíbený citát slavného fotbalisty a...

Luboš Jirsa
26. 7. 2024

V Paříži v pátek oficiálně začaly 33. letní olympijské hry. Zúčastnit se jich má pod neutrální...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz