Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

POLITIKA: Zakleté referendum se odkládá na nikdy

„Tak mi na úřadě řekli, že napřesrok, a to už říkali loni a tak to říkají furt,“ je jedna z klasických hlášek z možná nejlepší české filmové satiry Bílá paní. Politici řady stran slibují už léta voličům zavedení obecného referenda, která by mělo umožnit veřejnosti vyjádřit názor k zásadním otázkám a konečně zlepšit naši nedokonalou demokracii. Česká republika od roku 1993 zažila patnáct vlád, devět z nich, počínaje vládou Miloše Zemana v roce 1998 a konče současnou vládou Andreje Babiše v roce 2018, slibovalo ve vládních prohlášeních různými slovy to, co vláda Vladimíra Špidly: „zakotvení principu obecného referenda do ústavního pořádku tak, aby o zásadních otázkách vnitřní a zahraniční politiky státu mohli rozhodovat občané přímo“.

Vstup do Evropské unie

Jedno referendum na celostátní úrovni jsme si vyzkoušeli v roce 2004 v souvislosti se vstupem České republiky do Evropské unie. Toto referendum bylo jednorázové a mělo minimum svazujících podmínek pro platnost. Občané dnes mají možnost vyvolat krajská a obecní referenda. Krajské jsme neměli žádné. Zajímavé by mohlo být referendum o spojení Královehradeckého a Pardubického kraje do Východočeského kraje. Obecních referend jsme si vyzkoušeli stovky (317), a to i dvou ve třistatisícovém Brně. Zde se také ukázala jedna ze zásadních potíží spojených s referendem, nízká účast vede k jeho neplatnosti (což je právně-logický nesmysl, referendum s nízkou účastí by mělo být samozřejmě platné, ale nezávazné, doporučující). S říjnovými volbami do sněmovny bude spojeno na šestnáct místních referend, například o výstavbě logistického centra (Velký Beranov), výstavbě větrných elektráren (Drnholec), rozšíření těžby štěrkopísků (Tovačov), variantě rekonstrukce křižovatky (Dačice) nebo pokácení části aleje (Slavonice).

Konzervativci vždy proti

Přijetí zákona o obecném referendu na celostátní úrovni slibovaly nejen vlády sociální demokracie, ale i pravicové vlády Mirka Topolánka a Petra Nečase, i když ODS přijetí obecného referenda vždy veřejně odmítala. Žádný návrh nikdy nezískal potřebnou ústavní podporu. V současné sněmovně leží tři návrhy zákona o referendu od SPD, ČSSD a KSČM. K jejich projednání, natož schválení, se po celé volební období nenašla politická shoda. Politici se neumí dohodnout, zda referendum vůbec potřebujeme a o čem by dovolili lidem hlasovat. SPD a KSČM chtějí umožnit referendum o širokém okruhu otázek, k jeho konání by stačily podpisy 100 tisíc občanů. Návrhy ČSSD, ANO a Pirátů jsou podstatně užší jak co do omezení témat, tak nutnosti výrazně vyššího počtu podpisů. Senátoři ze všech stran tradičně zůstávají ve věci obecného referenda skeptičtí, mnozí i pod vlivem problematické zkušenosti se změnou ústavy v případě schválení přímé volby prezidenta. A bez souhlasu Senátu referendum nebude.

Referenda v zahraničí

Referendum není zázračným nástrojem, zkušenosti s jeho užitím jsou nejednoznačné i v zavedených demokraciích. K demokracii referenda patří, a proto jej také většina demokratických zemí má. Jen v posledním týdnu proběhlo ve Švýcarsku referendum k manželství stejnopohlavních párů a v Berlíně o vyvlastnění bytů, které patří komerčních pronajímatelů. Italové připravují referendum o povolení eutanázie a marihuany. Občané České republiky se přes opakující sliby politiků obecného referenda v nejbližších letech nedočkají.

(kráceno vyšlo v MF Dnes)

Autor je politolog a publicista

Aston Ondřej Neff
27. 7. 2024

Jako zlověstné předznamenání byl teroristický útok na francouzskou železniční dopravu. Sabotáž...

Jakub Michálek
27. 7. 2024

Autoritáři mají jedno společné: odpudivý a nenávistný jazyk, který uměle vyrobila mašinérie...

Marian Kechlibar
27. 7. 2024

Základní příčinu shrnul architekt Jan Kasl slovy „systém tvoří stavebním řízením nepolíbení...

Jan Ziegler
27. 7. 2024

Pro některé jedince v Česku je národovecký maďarský premiér velkým vzorem. Ve skutečnosti však...

Aston Ondřej Neff
25. 7. 2024

Kolik by stálo přemalování červených pruhů sanitek na zelené? Jak se asi přemýšlelo? Představuji si...

Aston Ondřej Neff
24. 7. 2024

Ani komunisté v dalším režimu se neodvážili odstranit červenomodrobílý symbol z věží tanků, křídel...

Aston Ondřej Neff
26. 7. 2024

Jako uchazeče o post eurokomisaře navrhuje vláda Josefa Síkelu.

přečetl Panikář
25. 7. 2024

Že mají dámské plavky předvádět muži, považovali diskutující, včetně řady ženských sportovkyň, za...

Milan Smutný
26. 7. 2024

Co je vlastně ten dnes již jedněmi (spotřebiteli a podnikateli) proklínaný systém, druhými...

Tomáš Kazda
26. 7. 2024

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Lidovky.cz
26. 7. 2024

Zatímco se na řece Seině v Paříži plavily desítky lodí se sportovci během oficiálního zahájení...

Stanislav Kučera
26. 7. 2024

Roli čestného vůdce výpravy zažil už při hrách v Riu, kde slavnostní zahájení probíhalo na...

Jaroslav Veis
26. 7. 2024

Fotbal nemá logiku, zněl počátkem léta co chvíli z televize oblíbený citát slavného fotbalisty a...

Luboš Jirsa
26. 7. 2024

V Paříži v pátek oficiálně začaly 33. letní olympijské hry. Zúčastnit se jich má pod neutrální...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz