24.4.2024 | Svátek má Jiří


POLITIKA: Z plakátů se smějí šibalové

24.4.2012

Naše společnost nemá silně sdílené etické normy a i dříve pevné jistoty se otřásají v základech. Trvání na dodržování zákonů je jednou z posledních kotev, které nás drží před pádem do chaosu.

Obchodní princip něco za něco je užitečný v ekonomice i při většině vyjednávání. Žádná dohoda nemůže vzniknout, pokud z ní strany této dohody nemají prospěch. Smlouvání o dodržování zákonů je však cestou do pekel. Když to bude výhodné, budu zákony dodržovat, a když ne, tak se schovám za jiný právní názor a presumpci neviny. Tradiční postup významné části politiků.

Zákon zavádí politicky sporné poplatky u lékaře. Proč vést politický spor, oranžoví hejtmani vypoví poslušnost právu a postaví se nad zákon. Soudy rozhodnou jednoznačně, ale politici dále hledají možnost, jak rozhodnutí obejít nebo je v klidu ignorují. Soud konstatoval, že prezident porušil zákon, začne se chovat jinak? Kdepak, není z výkonu funkce odpovědný. Vláda při prosazování své agendy zneužívá institut legislativní nouze a tak by se dalo pokračovat.

Někteří politici jsou tak neopatrní, nebo měli smůlu, že na ně za porušení zákona dopadl trest. Jeden z nejznámějších komunálních politických delikventů, starosta Kvapil z ODS, se nechal chytit při předávání úplatku. Ministr financí Zemanovy vlády Ivo Svoboda je zatím jediným ministrem, který za "odklánění" peněz do vlastní kapsy putoval za mříže. A že by si jich řada zasloužila víceletou resocializaci.

Desítky miliard, které se při privatizaci, deblokaci ruského dluhu, vojenských a veřejných zakázkách poztrácely, by vydaly na staletí v kriminále pro všemožné mazánky, kolibříky a další taškáře od premiérů přes ministry až po komunální politiky. Laskavý čtenář odpustí moji troufalost pojmenovávat věci pravými jmény. Ano, vyšetřování korupce u nás končí maximálně tragikomickou fraškou bavičů Škárky, Kočí a Bárty o tom, jaký je rozdíl mezi půjčkou a úplatkem.

Když je před volbami, umí se strany zbavit vyšetřovaných spolustraníků hbitě, aniž šermují presumpcí neviny. Tak zmizel Kvapil z volitelného místa kandidátky ODS pro volby do sněmovny dřív, než byl obviněn. Z jihomoravské kandidátky TOP 09 zmizel protřelý poslanec za Sazku Šustr, když se provalila jeho vstřícnost k úpravě zákonů za provizi. Naopak poslanec Dolejš z KSČM stejnou aféru ustál a je dále mezi soudruhy okrasou sněmovny. Oranžový hejtman Palas byl ČSSD příkladně potrestán za prozrazené záhadné zbohatnutí v řádu desítek milionů. Ve funkci spokojeně dokončí čtyři roky. Pohled je to neradostný. Bylo by možné jmenovat řadu dalších velkých i malých ryb, které si odkláněním veřejných peněz polepšily. Když nefunguje stát, šibalové nekončí v teplácích, ale smějí se nám z billboardů do očí. Nám voličům zbývá kroužkování na kandidátkách současných stran a vyhlížení bájné strany slušných, která zavede pořádek. Snad jednou uspěje, slušných lidí je většina. Doufám, a co vy?

Autor je právník a politolog

vyšlo v Brněnském deníku