Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

POLITIKA: Z plakátů se smějí šibalové

Naše společnost nemá silně sdílené etické normy a i dříve pevné jistoty se otřásají v základech. Trvání na dodržování zákonů je jednou z posledních kotev, které nás drží před pádem do chaosu.

Obchodní princip něco za něco je užitečný v ekonomice i při většině vyjednávání. Žádná dohoda nemůže vzniknout, pokud z ní strany této dohody nemají prospěch. Smlouvání o dodržování zákonů je však cestou do pekel. Když to bude výhodné, budu zákony dodržovat, a když ne, tak se schovám za jiný právní názor a presumpci neviny. Tradiční postup významné části politiků.

Zákon zavádí politicky sporné poplatky u lékaře. Proč vést politický spor, oranžoví hejtmani vypoví poslušnost právu a postaví se nad zákon. Soudy rozhodnou jednoznačně, ale politici dále hledají možnost, jak rozhodnutí obejít nebo je v klidu ignorují. Soud konstatoval, že prezident porušil zákon, začne se chovat jinak? Kdepak, není z výkonu funkce odpovědný. Vláda při prosazování své agendy zneužívá institut legislativní nouze a tak by se dalo pokračovat.

Někteří politici jsou tak neopatrní, nebo měli smůlu, že na ně za porušení zákona dopadl trest. Jeden z nejznámějších komunálních politických delikventů, starosta Kvapil z ODS, se nechal chytit při předávání úplatku. Ministr financí Zemanovy vlády Ivo Svoboda je zatím jediným ministrem, který za "odklánění" peněz do vlastní kapsy putoval za mříže. A že by si jich řada zasloužila víceletou resocializaci.

Desítky miliard, které se při privatizaci, deblokaci ruského dluhu, vojenských a veřejných zakázkách poztrácely, by vydaly na staletí v kriminále pro všemožné mazánky, kolibříky a další taškáře od premiérů přes ministry až po komunální politiky. Laskavý čtenář odpustí moji troufalost pojmenovávat věci pravými jmény. Ano, vyšetřování korupce u nás končí maximálně tragikomickou fraškou bavičů Škárky, Kočí a Bárty o tom, jaký je rozdíl mezi půjčkou a úplatkem.

Když je před volbami, umí se strany zbavit vyšetřovaných spolustraníků hbitě, aniž šermují presumpcí neviny. Tak zmizel Kvapil z volitelného místa kandidátky ODS pro volby do sněmovny dřív, než byl obviněn. Z jihomoravské kandidátky TOP 09 zmizel protřelý poslanec za Sazku Šustr, když se provalila jeho vstřícnost k úpravě zákonů za provizi. Naopak poslanec Dolejš z KSČM stejnou aféru ustál a je dále mezi soudruhy okrasou sněmovny. Oranžový hejtman Palas byl ČSSD příkladně potrestán za prozrazené záhadné zbohatnutí v řádu desítek milionů. Ve funkci spokojeně dokončí čtyři roky. Pohled je to neradostný. Bylo by možné jmenovat řadu dalších velkých i malých ryb, které si odkláněním veřejných peněz polepšily. Když nefunguje stát, šibalové nekončí v teplácích, ale smějí se nám z billboardů do očí. Nám voličům zbývá kroužkování na kandidátkách současných stran a vyhlížení bájné strany slušných, která zavede pořádek. Snad jednou uspěje, slušných lidí je většina. Doufám, a co vy?

Autor je právník a politolog

vyšlo v Brněnském deníku

Aston Ondřej Neff
27. 7. 2024

Jako zlověstné předznamenání byl teroristický útok na francouzskou železniční dopravu. Sabotáž...

Jakub Michálek
27. 7. 2024

Autoritáři mají jedno společné: odpudivý a nenávistný jazyk, který uměle vyrobila mašinérie...

Marian Kechlibar
27. 7. 2024

Základní příčinu shrnul architekt Jan Kasl slovy „systém tvoří stavebním řízením nepolíbení...

Jan Ziegler
27. 7. 2024

Pro některé jedince v Česku je národovecký maďarský premiér velkým vzorem. Ve skutečnosti však...

Aston Ondřej Neff
25. 7. 2024

Kolik by stálo přemalování červených pruhů sanitek na zelené? Jak se asi přemýšlelo? Představuji si...

Aston Ondřej Neff
24. 7. 2024

Ani komunisté v dalším režimu se neodvážili odstranit červenomodrobílý symbol z věží tanků, křídel...

Aston Ondřej Neff
26. 7. 2024

Jako uchazeče o post eurokomisaře navrhuje vláda Josefa Síkelu.

přečetl Panikář
25. 7. 2024

Že mají dámské plavky předvádět muži, považovali diskutující, včetně řady ženských sportovkyň, za...

Milan Smutný
26. 7. 2024

Co je vlastně ten dnes již jedněmi (spotřebiteli a podnikateli) proklínaný systém, druhými...

Tomáš Kazda
26. 7. 2024

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Lidovky.cz
26. 7. 2024

Zatímco se na řece Seině v Paříži plavily desítky lodí se sportovci během oficiálního zahájení...

Stanislav Kučera
26. 7. 2024

Roli čestného vůdce výpravy zažil už při hrách v Riu, kde slavnostní zahájení probíhalo na...

Jaroslav Veis
26. 7. 2024

Fotbal nemá logiku, zněl počátkem léta co chvíli z televize oblíbený citát slavného fotbalisty a...

Luboš Jirsa
26. 7. 2024

V Paříži v pátek oficiálně začaly 33. letní olympijské hry. Zúčastnit se jich má pod neutrální...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz