20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

POLITIKA: „Vyrobíme nezaměstnatelné!“

Jak se blíží volby, politici vymýšlí, jak ulovil voliče. A čím mají horší preference, tím zoufalejší nápady. Tento týden perlil volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Han 21.8.2017 11:24

Re: paní Těchanová

Ne každý OSVČ jede na paušály. A to "samostatně" skutečně neznamená, že musí pracovat sám. Myslíte, že každý hokynář, který chce mít otevřeno každý den 12 hodin a potřebuje na to dva zaměstnance, si zakládá s.r.o. a patlá se pak s podvojným účetnictvím?

L. Novák 21.8.2017 19:25

Re: paní Těchanová

Miroslav Šejna je prý taky živnostník. Developer (dle vlastních slov)! Asi kšeftuje s pozemky, které mu výhodně převedli ze státního soudruzi z partaje. :-P

P. Janos 21.8.2017 12:43

Re: Jeden blábol vedle druhého.

Paní Těhanová, ja přeci nemluvím o živnostnících, kreří někoho zaměstnávají, ti jsou také biti vysokými odvody za své zaměstnance. Mluvím o v evropském měřítku ojedinělém množství ičařů, jejichž příspěvk do do systému ať už na daních, či ostatních odvodech jsou zcela minimální, přesto jejich rodiče pobírají důchody z průběžného penzijního systému a jejich děti využívají bezplatné vzdělávání, když jim bude hořet chalupa tak jim ji hasiči bezplatně uhasí. A to všechno nekdo platí. Je to jeden z důvodů, proč je pak drahé zaměstnávat lidi, protože odvody jsou vysoké, neboť je třeba platit vše i za černé pasažéry.

M. Šejna 21.8.2017 8:19

Minimální mzda ...

minimální mzda je v Německu 39.000,- Kč, v Polsku 12.200,- Kč, na Slovensku 11.300,- Kč. Česko má nejnižší minimální mzdu v porovnání se svými sousedy (v Rakousku minimální mzda neexistuje).

Minimální mzdu v Česku bere minimum zaměstnanců a už vůbec takové platy neexistují ve státním sektoru. Minimální mzda se ale hodně využívá tam, kde zaměstnanci mohou brát spropitné, nebo kde dostávájí část výplaty na ruku, aby se tato část nemusela zdanit. Takže zvyšování minimální mzdy žádné nové nezaměstnané nevytvoří, zato zvýší příjem do státního rozpočtu.

P. Maleček 21.8.2017 7:59

A kdo bere minimální mzdu ? Skoro nikdo.

Šichtařová straší něčím, co v podstatě neenxistuje. Minimální mzdu v ČR bere mizivé procento zaměstnanců, často ke všemu ve veřejném sektoru, tedy byť nepřímí, ale zaměstnaci i pana Zaorálka coby člena vlády.

Malérem jsou mizivé mzdy v produkční ekonomice, hlavně jsou to ty odpudivě otrocké montovny a agrokomplexy, či obsluhy velkoskladů, hypermarketů či obecně řadoví zaměstnanci Babišova impéria (s výjimkou jeho politické divize ANO).

Ano, minimální mzda je základem pro výpočet spodního stropu všemožných odvodů, dávek a podpor, ale onen zakopaný pes je právě v ubohých mzdách produkční ekonomiky, protože se týká 75% zaměstnanců. Tamní mzda řadového zaměstnance tak tak stačí na jakés takés přežívání bez možnosti tvorby rezerv či připlácení si na významné vylepšení si důchodu. To nemluvě o nákladech na druhé, nedej bože třetí dítě.

Zaorálka též nemůžu ani cejtit, je evidentně špatně zakuklený komouš, ale to o čem mluví skutečně problém je. Taky i proto, že mezi těmito, byť tvrdě pracujícími, ale sotva přežívajícími zaměstnanci nejrůznější političtí lháři a podvodníci snadno loví své oběti.

A ti tyhle podhodnocené zaměstnance dokáží zdivočit tak, že to pak odnese i madam Šichtařová - až bude její dobře situovaná rodina hnána populisty rozdivočeným davem ulicemi coby protistátní živel.

M. Těhanová 21.8.2017 7:44

Vzdělanostní ekonomika

nikoho neuživí. Jedině, pokud by se týkala technických oborů. Humanitní obory nepřinášejí vůbec nic, dokonce ani všeobecný rozhled absolventů. Míněny jsou obskurní obory dnešní doby, se kterými se roztrhl pytel. Kolik lidí může uživit sociální antropologie, nebo nějaký šílený gender?

Lidé mají různé schopnosti, proto nemohou očekávat stejné mzdy, ale pořád bude platit, že jen tvorba hodnot přináší bohatství, někdo něco vymyslí, jiný to vytvoří. Ale plané mudrlantství nepřináší nic,stejně jako kšeftaření a spekulativní obchody. A bohužel, tam je bohatství, ne u živnostníků.

A dál by si lidi měli uvědomit, že tu nadhodnotu, kterou vytvoří si bere stát ve formě DPH ( z každé 1 koruny skoro 20 haléřů), které si nenechává živnostník, ale bere si to stát, jako daň navíc k ostatním daním.

Z čeho pak má živnostník platit vyšší mzdy, může to nějaký ekonom lidem vysvětlit?

K. Kořinek 21.8.2017 8:25

Zivnostnik muze delat cachry se vsim. I s DPH, proto se zavadi EET. Nikdo neni povinnen pracovat jako zivnostnik, muze se nechat zamestnat ;-)

R. Jonák 21.8.2017 9:09

Re:

a jinak jste normální? Já bych tedy řekl, že zrovna moc ne.

P. Lenc 21.8.2017 9:16

Re:

A jinak pane Kořínku samozřejmně víte, jak zaměstnat kolem milionu živnostníků a drobných podnikatelů? Kdyby blbost létala, tak létáte mezi Marťany páně Paroubka.

R. Langer 21.8.2017 9:49

Re:

Nebylo by lepší je rovnou znárodnit, takovou pakáž? :-P

Jenom počkej, až budeš shánět třeba instalatéra...

M. Krátký 21.8.2017 9:58

Re: Beru vás za slovo

zaměstnejte mě a to ihned - jsem vyučený strojní zámečník k tomu maturitu na Střední průmyslové škole strojnické, technolog strojírenské výroby, vedoucí prototypové dílny na obráběcí stroje, 7 roků technický delegát Strojimportu, řidič II třídy, jeřábnický a vazačský průkaz - kolik mi dáte čistého měsíčně mudrlante ??? Čekám na vaši nabídku pane Kořínku

P. Han 21.8.2017 7:11

Naivní dotaz

"Dokáže pan Zaorálek zvýšit svou vlastní produktivitu během pěti let o 45 %?"

Samozřejmě, že dokáže. I během pěti dní či hodin. Schopnost pana Zaorálka produkovat 3,14-čoviny je bezbřehá.

R. Tichý 21.8.2017 7:19

Ano, nepřejeme si, aby Zaorálek zvýšil svou produktivitu.

K. Keinkopf 21.8.2017 7:59

Re:

Jenže chyba není v Zaorálkovi. I pitomec jeho kalibru by měl mít právo na to, aby veřejně hlásal své názory a nechal se následovat ostatními. Problémem je obrovské množství těch "ostatních", potažmo všeobecné volební právo.

L. Černín 21.8.2017 6:57

Bezbřehé zvyšování

minimální mzdy zasadí poslední ránu z milosti těžce zkoušeným odvětvím, jako jsou třeba slévárenství nebo textilní průmysl. Tady do automatizace těžko někdo bude investovat, protože si na to nevydělá a úvěr na to nedostane. Ty firmy se prostě zavřou, jak hlásá pan Zaorálek.

J. Nový 21.8.2017 6:52

Parní stroje

Strach z robotizace v článku mně připomněl dobu, kdy prý dělníci ničili parní stroje, neboť jim vezmou práci.

A kupodivu tu práci nevzaly ani různé automatické linky. Práce je pořád dost. Spíš chybí chuť pracovat a vzdělávat se.

T. Pansky 21.8.2017 4:50

Evropsky socialismus na kvadrat ... cim hur, tim lip ...

S tim se prece setkavame kazdy den, ze vyrabime vysokoskolaky jako na bezicim pasu. To nejsou lide, kteri jsou schopni neco vymyslet, neco vytvorit, neco ridit. To jsou lide, kteri maji v ruce papir s titulem za dochazku !!! Ale to prece socialiste chteji = papirovou vzdelanost !!! Zatim jim to ceska spolecnost basti, protoze je to pohodlne a neplati se za to !!! Ted si predstavme, ze prijde nekdo a rekne: stat bude prispivat pouze skolam, ktere mohou dokazat, ze jejich studenti po dokonceni maji praci do 3 mesicu. Skoly, ktere toto nemohou prokazat ocividne vyrabi "zmetky" a stat na ne pouze vyhazuje penize. Je takovy politik v Cesku volitelny? Neni. On nam ten socialismus tak nejak vlastne vyhovuje. Nevidim zadneho politika, ktery chce zvysit sebevedomi ceskeho naroda, ktery nas chce udelat ambiciozni. V Cesku nam komunismus zcela vymyl mozky.

J. Kopis 21.8.2017 6:23

Re: Evropsky socialismus na kvadrat ... cim hur, tim lip ...

Uvědomte si, kdo se reálně po 89 roce stal "elitou" národa. Pokud si toto uvědomíte, zeptejte se dále, kdo by mohl tuto "elitu" a jejich potomky z hlediska vzdělaností ohrozit, jestli inteligenti nebo studování hlupaci. No a pak už není těžké si dovodit, proč nikomu z "elit" nevadí katastrofální úpadek školství a proč vlastně existují "elitní" školy pro "elity" a zbytek je katastrofa, včetně prodejen titulů!

J. Schwarz 21.8.2017 10:39

Re: Evropsky socialismus na kvadrat ... cim hur, tim lip ...

Pokud jde o školy bylo by třeba upřesnit, že jejich absolventi musejí najít uplatnění v privátním sektoru, ne u NGO nebo ve státních úřadech. Neomarxisté si jistě rádi zaplatí produkty své "výchovy" z veřejných peněz.

K. Kořinek 21.8.2017 4:28

Kdybychom meli takovy bankovni sektor jako Svycarsko, tak bychom nepotrebovali ani chemiky a ani ucetni jako je Sichtarova s Pikorou.

Zajimave je, ze treba Nemecko ma 5 x vyssi naklady (v eurech) na pracovni silu nez my a presto neni zavaleno roboty. Kde delaji soudruzi z NSR chybu ??

L. Novák 21.8.2017 19:57

Re: K. Kořinek

Asi proto, že cena robotů ke tam taky 5x vyšší (v eurech). :-P

Ve Švýcarsku neproběhlo zestátnění bank a výrobních prostředků, nevládli tam nikdy komunisti ani socialisti, takže jim můžete jenom tiše závidět. :-P

B. Uhlich 21.8.2017 0:42

Držte se laskavě svého oboru, tj.ekonomie...ostatní nechte

jiným. Průmysl 4.0 není zas až tak velký problém jak se z něj dělá. Ona automatizace taky není všemocná a pravděpodobnost, že plná automatizace postihne všechny obory je velmi malá. I vámi autonomní řízení aut je vzdáleno pomalu jak cesta na Mars...a do doby, než bude technicky i právně možné uplyne ještě hodně vody. :)

A. Nový 21.8.2017 0:58

Re: Držte se laskavě svého oboru, tj.ekonomie...ostatní nechte

Tak si vzpomínám na konec devadesátých let minulého století a heslo: Každý debil má mobil. :-)

P. Dvořák 21.8.2017 4:10

Re: Držte se laskavě svého oboru, tj.ekonomie...ostatní nechte

Má to něco společného s nezaměstnatelností?

Leda byste si vymyslel, že škarohlídům z devadesátých let navzdory, tak dnes kdo má mobil, může doma čekat, kdy mu kdo zavolá, že právě pro něho má skvěle placené místo.

R. Langer 21.8.2017 7:07

Re: Držte se laskavě svého oboru, tj.ekonomie...ostatní nechte

Jestli tím myslíte, že mobilní telefony mohou mít něco společného se samořiditelnými automobily, tak to NEMOHOU.

A. Nový 21.8.2017 10:07

Re: Držte se laskavě svého oboru, tj.ekonomie...ostatní nechte

Představte si, že mohou. Rychlý rozvoj elektroniky a následné masové rozšíření. U těch mobilů to v té době taky nevypadalo v na "chytré telefony" a jejich masivní rozšíření.

R. Langer 21.8.2017 10:53

Re: Držte se laskavě svého oboru, tj.ekonomie...ostatní nechte

No, to se právě pletete. Nepleťte si rozšíření mobilních telefonů s problematikou autonomních automatů, jde o zcela odlišné směry vývoje, přičemž technologie mobilních telefonů je v podstatě pouze kvantitativní revoluce, kdežto vývoj UI je vývojem zejména kvalitativním, a žádných významných změn se v něm nijak zvlášť nedosáhlo (například stejně jako při vývoji akumuátorů). Propagandě o tom, jak to tady bude za 10 let všechno automatické a na baterky prosím nevěřte, je to absolutní hloupost.

Z. Lapil 21.8.2017 11:52

Re: Držte se laskavě svého oboru, tj.ekonomie...

Záleží, čemu PŘESNĚ říkáte mobil, ale je trapnou skutečností, že v neznámých krajích jako řidič už dnes pouze plním pokyny svého mobilu (myslím navigaci, samozřejmě). A co je horší - že se ta věc podívá desítky kilometrů před sebe, řekne mi, není-li tam průšvih a případně poradí, kudy ho objet.