26.4.2024 | Svátek má Oto


POLITIKA: Volební dárečky

8.9.2021

aneb Slibem nezarmoutíš

Pamatujete na pastelkovné? To vláda sociálních demokratů v čele s Paroubkem v roce 2006 před volbami schválila příspěvek 1000 Kč každému prvňáčkovi, který nastupuje do školy. V roce 2007 se to vyplácelo naposled. Od té doby ale pojem pastelkovné zdomácněl a používá se pro další nesmyslné výdaje, které mají pouze jeden nijak neskrývaný význam – kupování voličů. Letos je pastelkovným zvyšování důchodů, protože to je hlavní voličská základy ANO. Vláda se prostě na poslední chvíli snaží zavděčit a zalíbit, státní rozpočet to zaplatí a až to dolehne v podobě inflace na společnost, to už bude po volbách a po nás potopa.

Ještě snazší to mají premiér a další ministři, kteří se na svých spanilých jízdách sejdou s kdekým a každého musí potěšit. Takže slíbí, co je požadováno. Přeje si starosta novou kanalizaci? Slíbíme a podíváme se na to. Potřebuje škola novou tělocvičnu? Není problém a zkusíme to prověřit. Nedaří se vám sehnat peníze na opravu historické radnice? Nevadí, zavoláme na kulturu a prověříme to. Nedostali jste peníze na novou sportovní halu? Koukneme se na to a postrčíme to dopředu. Sami si můžete doplňovat další a další desítky případů, kdy ministr, premiér vyjede mezi lidi a slíbí cokoliv a kdykoliv. Pro zvýšení autentičnosti ještě může dotyčný papaláš vytáhnout zápisníček a udělat si poznámku nebo ještě lépe pověří nějakého svého fámula, aby si to zapsal. Ještě si uděláme společnou fotku nejlépe u nějaké nové stavby a s hodně lidmi okolo. Kvůli té fotce jsme přece tady.

Věří takovému slibu někdo? Asi ano, protože ta slibotechna stále běží a stále více se rozšiřuje. Dokonce už ministři slibují i mimo svůj resort. Babiš slíbí i modré z nebe, pokud to vyjde jeho marketérům v průzkumu.

Pokud by to opravdu takto fungovalo, pak je to velmi na pováženou. Vždyť přece o jakémkoliv dotačním titulu, finanční nebo jiné podpoře se rozhoduje transparentně, podle dopředu daných a známých pravidel a kritérií, takže si každý žadatel dovede udělat představu, jak může jeho nápad, jeho projekt dopadnout, a zpětně po rozdělení dotací ze zveřejněných výsledků zkontrolovat spravedlivé výsledky. Takže prostor pro nějakou tlačenku, pro telefonát pana premiéra nebo ministryně prostě neexistuje, protože v bodovaných kritériích nic takového jako je přímluva ministra nemáme a mít nemůžeme. Pokud to takto nefunguje a opravdu může ministr ovlivnit, kdo dostane dotaci a na koho už peníze nezbydou, pak je to jednoznačně korupce, podvod a zneužití pravomoci. V takové případě musí nastoupit kontrola a policie. Kam dovedl systém slibů a závazků fotbalového Berbra, není třeba připomínat.

Takže až vám bude nějaký politik slibovat, že se na ten váš problém, dotaci, žádost „podívá“, tedy postrčí k snadnějšímu vyřešení, pak se buď dopouští podvodu, protože slibuje to, co nemůže naplnit, nebo se přiznává ke korupci a klientelismu.

Myslete na to, až budete v kampani mluvit s politiky.

Autor je komunální politik ODS a kandidát Spolu pro volby do PSP