24.4.2024 | Svátek má Jiří


POLITIKA: Vláda padla - a co dál?

26.3.2009

Tak nám zabili vládu, paní Müllerová, tak by to mohl říci Josef Švejk, protože na pátý pokus se to socialistům s komunisty a čtyřmi quislingovci, z nichž přinejmenším u jednoho jméno Vlastimil Tlustý je dnes již téměř diagnóza svého druhu, povedlo. Upřímně řečeno, zas až tak moc se neděje a jediné, čím je toto rozhodnutí dolní komory Parlamentu ČR pozoruhodné, je, že je to nejspíš poprvé, co tímto způsobem skončila v dějinách naší samostatné státnosti (od r. 1918) nějaká vláda. Ani skutečnost, že se tak stalo v době, kdy řídíme EU, na tom nic nemění. Bylo to vládnutí nevládnutí závislé na pár přeběhlických hlasech, vydírání zelených exotek a vyhovování Hovorkovým vrtochům. Nejspíš bude mít premiér více času na práci v EU, než jak tomu bylo doposud, pokud jej ovšem V. Klaus nepověří sestavením nové vlády. Předčasné volby, na kterých se všichni nebo téměř všichni shodnou, i když se neshodnou na jejich termínu, bude poctivé řešení a jen lze doufat, že voliči už konečně podpoří jednu ze dvou rozhodujících stran tak, aby již nemohlo dojít k patu.

Že nás ovšem možná čeká návrat do rudých časů, to je nabíledni a je to smutné vyústění dvacetiletého vývoje po pádu bolševického režimu, na kterém se podílí bezskrupulózní praktiky politiků bez ohledu na jejich stranické zařazení a zneužívání demokracie k nepoctivým příjmům. Čestí bolševici se dnes mohou paradoxně těšit na návrat k veslům a pokud vyhrají socialisté, pak není sporu o tom, že tentokrát již jejich outcoming bude realitou a řeknou si o místa na kapitánském můstku. A protože KSČM vykazuje rysy "partaje", tj. strany s bolševickými rysy, máme se na co těšit. Ti, co by nikdy komunisty ani socialisty nevolili, to dobře ví. Ti ostatní nemají schopnost si brát poučení z historie, ale doplatíme na to všichni. Socialisté a zejména Paroubek či Rath jsou exponenty politiky, která má za cíl dostat se k moci, ať to stojí co to stojí, a když si přečtete jejich plán na řešení krize, tak už teď se začněme bát o své peněženky a majetky. Selanka to nebude, krizi to nejen nevyřeší, jen podpoří mocná průmyslová odvětví, která by přežila i tak, a zadluží budoucí generace obrovskými daňovými zátěžemi. Ostatně, kdo myslí, že jen naší socialisté jsou takoví rozdavační bezhlaví dobráci, ať se podívá na Obamovy kroky - levice na celém světě tváří v tvář těžkým dobám se chová stejně - rozdává z cizího neuvěřitelným způsobem, a protože ani taková CDU v Německu neodolá takovému vábení, vypadá to, jako by socialisté byli všichni, ať jsou v jakémkoli dresu. V tomto kontextu jsou Paroubkova slova o tom, že "vláda dostala, co zasloužila, protože nedokázala čelit krizi", takovou pitomostí, že to snad ani nestojí za jeden řádek. Žádná vláda na tomto světě tomu čelit nedokáže a ukáže se, že jen zdrženlivé vlády, které především uberou na výdajové stránce státního rozpočtu za pomoci prozíravých politiků v parlamentech, aby mohly snížit především fiskální zátěže obyvatelstva a firem, udělají i bez rozhazování víc, než všichni ti lupiči s politickým mandátem a planoucím srdcem.

Když řeknu, že Paroubek neodolal nutkavé touze pomstít se Topolánkovi v okamžiku, kdy viděl, že Tlustý, který místo mozku má své daňové kolečko a byl již tak pohlcen svou obsesí pramenící z pocitu zhrzení, že se se Schwippelem nezastaví před ničím, a udeřil, tak se myslím nemýlím. Je nutné zdůraznit, že klesající volební preference odrážející dobrý dojem, kterýTopolánek zanechal při řízení EU, dovedly Paroubka k falešnému dojmu, že je třeba zaútočit. Je to vlčí instinkt poměrně neúspěšného politického hokynáře, avšak může vést k pravému opaku - řada voličů to nejspíš Paroubkovi spočítá, protože mu neodpustí tuto ránu pod pás. Chybný krok to nebyl, to je jisté, ale chytré kroky Paroubek již nedělá od svého trapného projevu večer po skočení parlamentních voleb.

V nových parlamentních volbách tak budou moci chytří přemýšliví voličí prokázat svoji genetickou výhodu. I když, takový zločinný optimista zase nejsem, a tak doporučuji, pokud to jen trochu jde: hledejte si bydlení a existenci již s předstihem někde jinde. A takhle my tady žijeme.