20.4.2024 | Svátek má Marcela


POLITIKA: Učitelku, nebo policajta? Či snad Hamáčka?

30.4.2021

Několikrát jsem psal o politických subjektech, které v Poslanecké sněmovně sice jsou, ale těsně nad hranicí pro vstup, alespoň podle současných průzkumů, nebo v ní ani nejsou. Jednou z takových je Trikolóra, se svými třemi poslanci dříve za ODS. Očividným problémem Trikolóry je, že se jí nepodařilo oslovit voliče mimo společenskou vrstvu zakladatele, Václava Klause ml. Po rezignaci předsedy, bývalého ředitele gymnázia, se předsedkyní stala (pozor, velká změna!) učitelka! Kdyby byl svět školou, Trikolóra by mohla pomýšlet na vítězství ve volbách! Protože ale svět školou není, Trikolóra směřuje k tomu, že se stane - podobně jako kdysi SPO - fanklubem bývalého prezidenta.

Přísaha Roberta Šlachty je pro mě zatím jednou velkou neznámou. Vlastně bych na ni dávno zapomněl, kdyby kolem mě před několika dny neprojela dodávka s nápisem Přísaha a se Šlachtovým portrétem na kapotě. Mohlo by se zdát, že je poněkud pozdě zakládat politické hnutí nyní, několik měsíců před volbami, ale ve státě, kde pořád ještě není jasné, podle jakých pravidel se po volbách budou počítat mandáty, nemusí zpoždění vadit. A tak politik, známý hlavně z monstrózní akce namířené proti vládě ODS, se kterou měl jistý státní zástupce nevyřízené účty, bude usilovat o vstup do Sněmovny. Nikdo dnes nedokáže říct, co bude po volbách, ale začíná být jasné, co nebude. Vyloučit lze koalici Babiše s Piráty a STAN. Taky Babišova koalice s ODS není pro setrvalý odpor Fialy pravděpodobná. Ani na velkou koalici mezi oběma velkými koaličními bloky asi nedojde, a kdyby na ni přece jen došlo, nepotrvá dlouho. Takže představitelům velkých stran (nebo koalic) nezbude nic jiného než se obrátit k menším stranám.

A zde by mohla být příležitost pro Šlachtu. To za podmínky, že se mu podaří dostat se do Sněmovny.

Z minulosti je známo, že Babiš má pro Šlachtu jistou slabost. Pěstuje si v něm budoucího koaličního partnera? Šlachta by nebyl špatný ministr vnitra, zvlášť pokud bych si nechal poradit, co vyšetřovat a co ne. Dozvíme se, pokud se Přísaze vstup do Sněmovny podaří.

Hamáček dokáže být loajální hned dvojnásobně - Babišovi i Zemanovi. Odměněn je za to královsky - pěti ministerstvy! Jediné, co Hamáčkovi chybí, je zájem voličů. Potíž je v tom, že to je to nejdůležitější! Kdyby neměl žádná ministerstva, ale měl ten zájem, dostal by je. Takto sice má ministerstva, ale protože nemá ten zájem, asi o ně přijde. Prorokuji mu to už dlouho.

Závěrem vyjádřím své přesvědčení, že v těchto volbách nebude místo pro malé. Pokládám za pravděpodobnější, že některé z menších stran ze Sněmovny vypadne, než že se tam dostane někdo z těch, kdo tam nyní není. Zaznamenal jsem námitky čtenářů, kteří si stěžují, že nechtějí volit strany, se kterými je ta „jejich“ v koalici (v obchodním právu se tomu říká junktimace). Jenomže heslo těchto zní: Koaluj!