Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

POLITIKA: Švejnar prý je změna...

říká Jiřina Šiklová umanutě a plácá a plácá

Nevím, odkud se vzala ta pitomost, že president má být nadstranický. To nemá být ani náhodou, protože nemá-li jasný politický názor, tak je améba. Nevím, kde berou nadšení příznivci V. Havla názor, že byl nadstranickým prezidentem. Havel přece v domácí politice celou svou osobností vyzařoval touhu zničit ODS a jeho intrikování vyvrcholilo v r. 1997, kdy se pokusil nastolit vládu občanské společnosti v duchu ryzích masarykovských tradic politiky Hradu. Zatímco v zahraniční politice si vážím jeho jasného příklonu k těsné transatlantické spolupráci, tak v domácí politice byl Havel zničující a představoval to nejhorší, co si lze ve funkci presidenta představit. Dovede si vůbec někdo představit, že by si V. Klaus dovolil to, co Havel v r. 1997? A to nemluvím o tom, že mu nesmrděly tunelářské Junkovy peníze za polovinu Paláce Lucerna.

Vstup Havla do politiky se už pochopitelně díky historický souvislostem již nikdy nemůže opakovat a už devatenáctý rok máme systém, který má všechny formální atributy demokracie včetně dělby moci a institucionálního zajištění jejího fungování. V. Klaus je dlouholetý matador české politiky a to s sebou přináší jistou míru nectností, kterými se vykazuje, ale s tím se nedá nic dělat. Je však opravdu předvídatelný a to není málo. Svoji pozici na české politické scéně si tvrdě odpracoval a vydřel a svou nesmírnou pracovitostí a umanutostí dráždí kavárenské intelektuály tak, že ztrácejí rozum, když ho mají hodnotit.

Klaus by si tedy zasloužil protikandidáta se stejnou minulostí, zkušeného v politice, kde by si odpracoval v různých pozicích svoje místo na politickém nebi a třebas i třeba v politice v jiné zemi. Takového soupeře mu chvástavý Paroubek neuměl předložit a sám se mu postavit ani nechce a vlastně ani nemůže, a tak "vygeneroval" Bursík J. Švejnara a nabídl jej s Paroubkovou nejprve váhavou pomocí jako protikandidáta. A je to špatně, to se ukáže, pokud by Švejnar uspěl (což se věřím nestane), protože během 60 dnů dokázal "pružně" měnit názory i na velmi závažná témata, jakým je například americký radar, tak, jak se začal trochu orientovat v náladách volitelů a jejích voličů. Ten člověk velmi citlivě reaguje na to, co se po něm chce, a dělá to (nejspíš návyk z dob, kdy si musel budovat nový domov a srovnat se s novou vlastí - to vždy vyžaduje velkou míru přizpůsobivosti) s bezostyšnou upřímností. To je ta změna, o které mluví Šiklová i J. Urban.

Když jsem opakovaně psal, že volba prezidenta bude šaškárna, tak velmi nerad konstatuji, že také šaškárnou je a jen na povrchu se zdá, že tomu tak není. Když porovnám Švejnara s báječnou důstojnou kandidátkou senátorkou Moserovou, vzdělanou ženou, která vedle vědecké práce a špičkového překládání D. Francise ještě stihla odvést tvrdou práci v politice (a bohužel takoví lidé vymírají a noví v nedohlednu), tak mám hned po náladě.

Dovede si někdo představit, že by mohl někdo v USA nebo Velké Británii či Německu, ať to nemáme daleko, kandidovat na funkci presidenta, premiéra resp. spolkového presidenta, aniž by jedinou sekundu nepracoval v politice a jeho názory byly v dokonalé ilegalitě? Jestli ano, tak je buď v deliriu anebo je po lobotomii. V Čechách to možné je; Švejnar je dle mého názoru velká neznámá v politických názorech (má-li jaké, kromě příklonu k levičáctví) a jeví se mně jako bezcharakterní kariérista, který se nechal jako kandidát doslova uplácat, dotvořit a plynule podle okolnosti "upgradovat". Jedno mé dalekozraké oko nezůstalo suché, když jsem se před týdnem v novinách dočetl názor jednoho z jeho kolegů na Michiganské univerzitě, že jeho kandidatura je logickým vyústěním jeho směřování v politice. To je kolosální hloupost, protože ještě před rokem ani netušil, že by ho mohlo potkat tohle neštěstí kandidatury, a dodnes, když má mluvit o tom, co patří do pravomoci presidenta, odpovídá, že si musí nechat zpracovat analýzy. Sancta simplicitas!

Jenže co chcete v Čechách, kde mašinfíra může být premiérem, kde starosta malého městečka může během několika měsíců zasednout do křesla místopředsedy vlády a neví, která bije, kde člověk, který nevyhrál jediné volby, se může z nedostatku soudnosti jiných stát premiérem, kde do okruhu premiérových kamarádů patří světští, který vymění svoji manželku 1.0 za typ přítelkyně 2.0 a později manželku 2.0, kde současný premiér chodí na veřejnosti ve zmačkané značkové košili, rodina pro něj je nepotřebné harampádí a svoji milenku prosadí do vysoké parlamentní funkce a v neposlední řadě kde současný president si neodpustí známkovat svého ministra zahraničí za to, že je Rakušan?

Takže zjednodušeně řečeno: houby s octem a ne standardní demokracie, a proto taková volba presidenta, že je to k pláči. Do standardní demokracie to máme hodně daleko. A takhle my tady žijem. Napsáno před 3. kolem, venku je krásně a já si sluníčko nenechám touto šaškárnou zkazit.

Aston Ondřej Neff
27. 7. 2024

Jako zlověstné předznamenání byl teroristický útok na francouzskou železniční dopravu. Sabotáž...

Jakub Michálek
27. 7. 2024

Autoritáři mají jedno společné: odpudivý a nenávistný jazyk, který uměle vyrobila mašinérie...

Marian Kechlibar
27. 7. 2024

Základní příčinu shrnul architekt Jan Kasl slovy „systém tvoří stavebním řízením nepolíbení...

Jan Ziegler
27. 7. 2024

Pro některé jedince v Česku je národovecký maďarský premiér velkým vzorem. Ve skutečnosti však...

Aston Ondřej Neff
25. 7. 2024

Kolik by stálo přemalování červených pruhů sanitek na zelené? Jak se asi přemýšlelo? Představuji si...

Aston Ondřej Neff
24. 7. 2024

Ani komunisté v dalším režimu se neodvážili odstranit červenomodrobílý symbol z věží tanků, křídel...

Aston Ondřej Neff
26. 7. 2024

Jako uchazeče o post eurokomisaře navrhuje vláda Josefa Síkelu.

přečetl Panikář
25. 7. 2024

Že mají dámské plavky předvádět muži, považovali diskutující, včetně řady ženských sportovkyň, za...

Milan Smutný
26. 7. 2024

Co je vlastně ten dnes již jedněmi (spotřebiteli a podnikateli) proklínaný systém, druhými...

Tomáš Kazda
26. 7. 2024

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Lidovky.cz
26. 7. 2024

Zatímco se na řece Seině v Paříži plavily desítky lodí se sportovci během oficiálního zahájení...

Stanislav Kučera
26. 7. 2024

Roli čestného vůdce výpravy zažil už při hrách v Riu, kde slavnostní zahájení probíhalo na...

Jaroslav Veis
26. 7. 2024

Fotbal nemá logiku, zněl počátkem léta co chvíli z televize oblíbený citát slavného fotbalisty a...

Luboš Jirsa
26. 7. 2024

V Paříži v pátek oficiálně začaly 33. letní olympijské hry. Zúčastnit se jich má pod neutrální...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz