18.4.2024 | Svátek má Valérie


POLITIKA: Starostové v rukou lidovců

3.2.2017

Po měsících jednání a umném mediálním dávkování vedení hnutí Starostové a nezávislí (STAN) schválilo vytvoření „integrační strany“ s lidovci a lokálnímu stranami. Míček je na straně lidovců, jejich vedení má jednat v polovině února. Nejde o formalitu, před minulými volbami širší vedení lidovců odmítlo již předjednanou spolupráci s Martinem Bursíkem (Liberálně ekologická strana).

Ambice jsou značné. Stát se třetí silou vedle hnutí ANO a ČSSD. Ve skutečnosti je cílem odstavit ČSSD z vlády na půdorysu ANO-KDU-STAN. Celý projekt nápadně připomíná Čtyřkoalici z doby opoziční smlouvy, kterou tvořili lidovci, Unie svobody, Občanská demokratická aliance a Demokratická unie. Připomeňme, že Čtyřkoalice ve svojí krátké existenci získala na podzim 2000 pět hejtmanů a předsedu senátu. Krajské a senátní volby v říjnu 2016 ukázaly velkou sílu starostů v řadě regionů i solidní pozici lidovců. Starostové si udrželi libereckého hejtmana, lidovci získali zlínského. Nic se však neopakuje stejně.

Podmínky roku 2017 jsou méně výhodné, času je velmi málo a lidovci, kteří Čtyřkoalici rozbili, zůstali lidovci. Budou hrát pouze na sebe, projekt chápou jako jednoúčelový a partnery se pokusí zneužít. A to jde velmi snadno, nástupce Čtyřkoalice pod názvem Koalice získal ve sněmovních volbách 2002 pro lidovce 22 mandátů a pouhých 9 pro unionisty, protože lidovci svoje lidi vykroužkovali na úkor koaličního partnera. Myslet si, že se lidovci zachovají jinak, je iluze. Ukázali to i v posledních krajských volbách, v Olomouckém kraji mají sedm mandátů a koaliční zelení nezískali nic, v Královéhradeckém kraji si utrhl čtyři mandáty, jeden si vybojoval primátor Hradce Králové z koaličního Hradeckého klubu.

Volební zákon musíme obejít

Jako v případě opoziční smlouvy i zde spojení proti dvěma velkým stranám, tedy proti hnutí ANO a ČSSD, dává určitý smysl. Existuje velký potenciál voličů ochotných volit středové hnutí osobností, které je neodradí ideologickým vymezením. Překonat je však třeba řadu zásadních organizačních překážek. Společná kandidátka starostů, lidovců a osobností bude obcházet (porušovat) volební zákon, aby se vyhnula nutnosti překonat hranici 10, respektive 15 procent, která je nastavena na dvoj- a trojkoalice. Není jasné, který způsob obejítí zákona bude zvolen. Lidovci se nechali slyšet, že by mohli starostové kandidovat na kandidátce KDU-ČSL. Starostové chtějí novou stranu, které by stačilo získat pět procent. Obojí je trik obcházející smysl zákona. Integrační strana nemá zatím název! Není jasné, jak se budou skládat kandidátky, zvláště když je jasné, že lidovci bodu efektivně kroužkovat. Starostové nemají jistý ani jeden mandát z Moravy, jižních a východní Čech.

Asymetrické koalice se osvědčily

Starostové teď odevzdaně čekají, co jim nabídnou lidovci, a pokusí se o dohodu, pokud bude jen trochu možná. K ní však ještě stále nemusí dojít a starostové mohou hledat jiná řešení. Není jich málo a některá mohou být překvapivá. Starostové především nemusí kandidovat, získali před půl rokem silné pozice v krajích a mají čas budovat si značku. Jeden z jejich lídrů, liberecký hejtman, se stále potýká s vyšetřováním. Mohou kandidovat samostatně nebo nabídnout svoje lidi na kandidátky jiných stran. Zájem v minulosti projevila ODS, ale i hnutí ANO. Protože politici neposlouchají rady expertů, tak jim uniká léta známý fakt, že efektivnější jsou koalice asymetrické. Snahy spojit dvě podobně velké strany naráží na řadu obtíží, Piráti odmítli zelené. Starostové a lidovci jsou někde mezi 4 – 7 procenty. Úspěšné příklady spojení velkým s malým známe ODS-KDS (Křesťanskodemokratická strana), Unie svobody-Demokratická unie.

Vzhledem k charakteru hnutí starostů je nejlogičtějším partnerem hnutí ANO. O co snazší by bylo sestavovaní kandidátky „Pro lepší Česko (koalice ANO-STAN)“, kde by starostové měli lídry v Libereckém a Zlínském kraji a jistých 12 pozic podle klíče 5:1, než handrkování s lidovci, kteří slíznou smetanu.

Snaha starostů o spojování je v době polarizace společnosti a štěpení stran sama o sobě sympatická. Vsadit si na partnerství s lidovci ukazuje nezkušenost a nepoučitelnost lídrů starostů.

Autor je politolog, kandidoval v říjnu 2016 na kandidátce s podporou STAN na Kladně