Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

POLITIKA: Spojování pravice

diskuse (37)

Ihned po volbách na mě začaly na facebooku, ale i v mnohých komentářích vykukovat výzvy ke spojování pravicových stran od Pirátů až k ODS. Vynikající filosof a ex-politik Daniel Kroupa argumentuje ve svém textu nutností čelit nástupu stran s jedním tématem nebo s jedním vůdcem. Dokonce hrozí, že pokud se středopravicové strany nespojí, nemusejí se příště do Sněmovny dostat.

Budoucí ex-předseda a zakladatel TOP 09 Kalousek odstupuje ze své funkce s argumentem, aby jeho osobnost nebránila integraci pravicových stran, a vyzývá ex-člena ODS a později kandidáta TOP 09 Pospíšila, aby ani on nekandidoval do vedení TOP, protože i on prý svoji osobní historií brání integraci pravice.

Tito a mnozí další tak vlastně vyzývají ODS, která ve volbách jako jediná z nich uspěla, aby se spojila se stranami, které neuspěly nebo se s vypětím sil a hlasů voličů dostaly přes čáru ponoru. Je ale opravdu spojování, integrace nebo partnerství středopravicových stran lékem na propad voličů na pravé části politického spektra? Jsem přesvědčen, že to tak v žádném případě není, že není možné sčítat dohromady hlasy pro STAN, KDU, TOP a ODS a domnívat se, že ve vzájemném partnerství, integraci těchto stran lze najít východisko z horšího postavení české pravice. Ani plamenné výzvy publicistů, komentátorů nebo veřejnosti, která se nezajímá pouze o titulky bulváru, ale čte a sleduje politické dění, nemohou donutit jednotlivé lokální, regionální a celostátní lídry stran, aby spolu začali jednat o spojení, o integraci nebo o vzájemném partnerství. Volby totiž nerozhodují strany a jejich lídři, ale především voliči.

Nelze nijak donutit lokálního lídra strany A, aby najednou on i celá členská základna začal spolupracovat s lídry strany B, aby se při hlubší integraci podvolil před lídrem ze strany B a stal se řadovým členem. Jakékoliv hlubší integrace politických stran totiž vždy vedou k tomu, že se sníží počet malých lokálních, větších regionálních i těch nejvyšších představitelů spojovaného subjektu a ega mnohých prostě utrpí. Navíc nevidím žádné štěstí, pokud do KDU přijdou členové TOP, do ODS členové STAN nebo v jakékoliv jiné konstelaci členové jedné strany do druhé. Úspěšné členství v politické straně představuje dlouhotrvající postupné nalézání shody a společného postoje, nikoliv prosté propojení dvou entit s rozdílnými názory na priority a témata. Spojování dvou stran může vést pouze a jenom k rozbití jednoty, k frakčním bojům a k vyvažování postojů zástupců původně dvou a více stran. Toto není cesta.

Ani ve specifických senátních volbách, kde v menších obvodech ve většinovém volebním systému soupeří osobnosti, neleží velké výhody partnerství více stran. Výzvy, aby v senátních volbách strany nestavěly podobné kandidáty proti sobě, je totiž možné a snadné vykládat i tak, že strana, která staví svoje kandidáty jen ve třetině volebních obvodů, aby nerozbíjela pravicové voliče a aby se mohli ucházet o voliče kandidáti partnerských stran, lze číst i jako zprávu o tom, že strana nemá dostatek osobností, které mohou zaujmout voliče, a že se bojí o výsledek. To je zpráva, kterou voličům může vyslat jenom bloud. Připouštím takovou dohodu v jednom, dvou volebních obvodech, a to pouze na základě iniciace lokálních lídrů a členské základy a se souhlasem celostátního vedení. Výjimečně je to možné, pokud nezpochybnitelná veřejně známá a nestranická osobnost kandiduje do Senátu, nikoliv tehdy, pokud kandidují straničtí nominanti.

Jediná cesta, která má budoucnost a která může přispět k posílení pravicových postojů ve Sněmovně, leží v oslovení veřejnosti, oslovení voličů a získání lepšího volebního výsledku v každých dalších volbách. To může dokázat pouze vnitřně jednotná, vnitřně konzistentní a jednotně vystupující politická strana. Proto vidím východisko ze současné situace nikoliv ve spojování stran a integraci hnutí, ale v oslovení voličů stran, které neuspěly a které jsou na hraně přežití. Proto není a nemělo by být cílem ODS naskakovat na komentáře publicistů a některých politologů o integraci, ale poctivou prací oslovovat středopravicové voliče, kteří nejsou spokojení se současným stavem. Těmto voličům musí ODS nabídnout možnost, aby si v dalších volbách vybrali stranu, která hájí jejich zájmy a která je schopna také jejich zájmy naplňovat. Chce-li Kalousek skutečně udělat něco pro integraci pravice, jak o tom nyní mluví, ať vyzve voliče TOP 09, aby příště volili ODS. To by byl postoj státníka.

Autor je komunální politik ODS

Aston Ondřej Neff
27. 7. 2024

Jako zlověstné předznamenání byl teroristický útok na francouzskou železniční dopravu. Sabotáž...

Jakub Michálek
27. 7. 2024

Autoritáři mají jedno společné: odpudivý a nenávistný jazyk, který uměle vyrobila mašinérie...

Marian Kechlibar
27. 7. 2024

Základní příčinu shrnul architekt Jan Kasl slovy „systém tvoří stavebním řízením nepolíbení...

Jan Ziegler
27. 7. 2024

Pro některé jedince v Česku je národovecký maďarský premiér velkým vzorem. Ve skutečnosti však...

Aston Ondřej Neff
25. 7. 2024

Kolik by stálo přemalování červených pruhů sanitek na zelené? Jak se asi přemýšlelo? Představuji si...

Aston Ondřej Neff
24. 7. 2024

Ani komunisté v dalším režimu se neodvážili odstranit červenomodrobílý symbol z věží tanků, křídel...

Aston Ondřej Neff
26. 7. 2024

Jako uchazeče o post eurokomisaře navrhuje vláda Josefa Síkelu.

přečetl Panikář
25. 7. 2024

Že mají dámské plavky předvádět muži, považovali diskutující, včetně řady ženských sportovkyň, za...

Milan Smutný
26. 7. 2024

Co je vlastně ten dnes již jedněmi (spotřebiteli a podnikateli) proklínaný systém, druhými...

Tomáš Kazda
26. 7. 2024

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Lidovky.cz
26. 7. 2024

Zatímco se na řece Seině v Paříži plavily desítky lodí se sportovci během oficiálního zahájení...

Stanislav Kučera
26. 7. 2024

Roli čestného vůdce výpravy zažil už při hrách v Riu, kde slavnostní zahájení probíhalo na...

Jaroslav Veis
26. 7. 2024

Fotbal nemá logiku, zněl počátkem léta co chvíli z televize oblíbený citát slavného fotbalisty a...

Luboš Jirsa
26. 7. 2024

V Paříži v pátek oficiálně začaly 33. letní olympijské hry. Zúčastnit se jich má pod neutrální...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz