Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

POLITIKA: Solitér Klaus

diskuse (327)
Prezident jde proti mainstreamovým interpretacím v mezinárodní politice

Rozepře vlády s prezidentem o interpretaci rusko-gruzínského konfliktu nese stejné rysy jako obdobně rozdílné pohledy stejných aktérů na Kosovo a možná i na Evropskou unii. Přístup obou stran je realistický, ale u každé vyrůstá tento realismus z jiné logiky.

Prezident Václav Klaus se v těchto případech snaží situaci popsat co možná nejpravdivěji a interpretovat z liberálně-konzervativní pozice, avšak nezaujatě k zájmům velmocí USA, Ruska a Evropské unie. Neohlíží se na každodenní politiku hokynářské výhodnosti a hájí svůj názor i proti výrazné většině mainstreamových interpretací. Po druhé prezidentské volbě tyto ohledy už brát nemusí, navíc v mezinárodně politických a globálně ekonomických otázkách je nebral nikdy.

Naproti tomu vláda Mirka Topolánka a stejně tak kabinety předešlé v těchto případech odezírají z úst našich spojenců. Pak se snaží převyprávět interpretace a zájmy USA či Evropské unie vlastními slovy, aby jako školáci dokázali, že pochopili probíranou látku.

„Zásadně odsuzuji gruzínský útok na Jižní Osetii, vraždění civilistů v této oblasti i masivní nasazení ruské armády. Jsem smutný z toho, že se nechce brát realita, jaká je, zase se vytvářejí určité mýty, zase se vede zástupná hra nad touto tragickou situací,“ uvedl Václav Klaus a pokračoval: „V zodpovědnosti za vyvolání války je role gruzínského prezidenta, vlády a parlamentu neoddiskutovatelná a evidentně fatální.“

Naproti tomu česká vláda stála v jednom šiku s Georgem Bushem, Condoleezzou Riceovou a Angelou Merkelovou v jejich ostrých odsudcích Ruska, a dokonce schválila pro Gruzii 150 milionů korun finanční pomoci. Premiér Topolánek k tomu řekl: „Ruské tanky v ulicích gruzínských měst nám připomínají invazi z roku 1968.“ A vicepremiér Alexandr Vondra si přisadil: „Rusko si může myslet, že masivní vojenská operace proti suverénnímu státu projde bez povšimnutí. Něco takového bychom ovšem právě my Češi, s naší vlastní zkušeností, neměli tolerovat.“

Podobně Václav Klaus vystupuje jako ostrý kritik Evropské unie a třeba 11. srpna vetoval zákon o nové evropské chemické legislativě REACH, který Topolánkova vláda i Parlament schválily.

V kontextu této „vládně-hradní“ rozepře stojí za připomenutí, jak hodnotil Klaus bombardování Srbska a osamostatňování Kosova. V roce 1998 varoval před zvažovanými leteckými útoky na Srbsko: „Sdílím obavy, že bombardování samo o sobě velmi složitou a velmi komplikovanou situaci v Kosovu vyřešit v žádném případě nemůže, jak se to také nezdařilo bombardováním nikdy v historii.“ Podobně varoval před uznáním nezávislosti Kosova, neboť může způsobit „domino efekt“, protože tím i další části jiných států získají ospravedlnění pro odtržení se od většího státu.

V případě Kosova musí dnes být i zastáncům tehdejšího bombardování a odtržení Kosova od Srbska jasné, že to byly chybné kroky, s jejichž negativními dozvuky se budeme ještě dlouho potýkat. Jižní Osetie a Abcházie jsou jen prvními v řadě.

Americký konzervativec Patrick Buchanan, který byl poradcem amerických prezidentů Nixona, Forda a Reagana a sám na úřad amerického prezidenta kandidoval, komentoval rusko-gruzínskou válku v článku Drážděný medvěd vrací ránu podobně jako Václav Klaus, byť velmi jízlivým tónem: „Rozhodnutí Michaila Saakašviliho využít zahájení olympijských her k odvedení pozornosti od gruzínské invaze do Jižní Osetie se co do stupidity vyrovná rozhodnutí Gamála Abdana Násira uzavřít Tiranskou úžinu izraelským lodím. Násirův hrubý omyl jej stál Sinaj v šestidenní válce. Saakašvili pravděpodobně za svůj omyl zaplatí trvalou ztrátou Jižní Osetie a Abcházie. Americké obviňování Ruska z agrese duní prázdnotou. Gruzie ten boj začala, Rusko jej dokončilo. Ti, kteří zahájí válku, nerozhodují o tom, jak a kdy skončí.“

Euro 35/2008

Aston Ondřej Neff
27. 7. 2024

Jako zlověstné předznamenání byl teroristický útok na francouzskou železniční dopravu. Sabotáž...

Jakub Michálek
27. 7. 2024

Autoritáři mají jedno společné: odpudivý a nenávistný jazyk, který uměle vyrobila mašinérie...

Marian Kechlibar
27. 7. 2024

Základní příčinu shrnul architekt Jan Kasl slovy „systém tvoří stavebním řízením nepolíbení...

Jan Ziegler
27. 7. 2024

Pro některé jedince v Česku je národovecký maďarský premiér velkým vzorem. Ve skutečnosti však...

Aston Ondřej Neff
25. 7. 2024

Kolik by stálo přemalování červených pruhů sanitek na zelené? Jak se asi přemýšlelo? Představuji si...

Aston Ondřej Neff
24. 7. 2024

Ani komunisté v dalším režimu se neodvážili odstranit červenomodrobílý symbol z věží tanků, křídel...

Aston Ondřej Neff
26. 7. 2024

Jako uchazeče o post eurokomisaře navrhuje vláda Josefa Síkelu.

přečetl Panikář
25. 7. 2024

Že mají dámské plavky předvádět muži, považovali diskutující, včetně řady ženských sportovkyň, za...

Milan Smutný
26. 7. 2024

Co je vlastně ten dnes již jedněmi (spotřebiteli a podnikateli) proklínaný systém, druhými...

Tomáš Kazda
26. 7. 2024

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Lidovky.cz
26. 7. 2024

Zatímco se na řece Seině v Paříži plavily desítky lodí se sportovci během oficiálního zahájení...

Stanislav Kučera
26. 7. 2024

Roli čestného vůdce výpravy zažil už při hrách v Riu, kde slavnostní zahájení probíhalo na...

Jaroslav Veis
26. 7. 2024

Fotbal nemá logiku, zněl počátkem léta co chvíli z televize oblíbený citát slavného fotbalisty a...

Luboš Jirsa
26. 7. 2024

V Paříži v pátek oficiálně začaly 33. letní olympijské hry. Zúčastnit se jich má pod neutrální...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz