Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

POLITIKA: Sněm TOP 09 - špatné známky za dojem i provedení

diskuse (48)
O víkendu 28. a 29. listopadu 2009 proběhl v Praze ustavující sněm strany TOP 09 pánů Schwarzenberga a Kalouska a kromě zvoleného vedení definoval své politické cíle: snížit deficit hrubého domácího produktu o jedno procento ročně, snížit výdaje státní správy o pětinu, nepodpořit vládu, která bude prosazovat státní schodek vyšší než 163 miliard, přijmout euro v roce 2015 a výrazně přidat peníze jen na školství a vědu.

S takovým programem lze samozřejmě bezvýhradně souhlasit, kdyby známky z dojmu ze sněmu a z možného provedení nebyly tak nízké.

Nízký dojem ze sněmu byl způsoben průběhem, který nás nutně přenášel do atmosféry podobných akcí před dvaceti lety. Že Karel Schwarzenberg jako ikona strany a Miroslav Kalousek jako výkonný motor strany nebudou mít protikandidáty, s tím každý skoro počítal, ale že budou zvoleni jednomyslně a že to tak bude prakticky i u všech místopředsedů, kteří přešli navíc z KDU-ČSL, to už diváka zaskočilo. Výjimkou je Miroslav Drábek, který ovšem za KDU-ČSL v minulosti kandidoval. První otázka je, proč v této nové straně, která má v logu v podtitulu S podporou Starostů, nemají tito starostové mezi místopředsedy ani jednoho zástupce? Teoreticky by se slušelo, aby z pěti měli alespoň dva, zvlášť, když o sobě tvrdí, že jsou to siamská dvojčata, která uzavřela koaliční dohodu do roku 2012.

A druhá otázka zní, proč místopředsedové neměli protikandidáty? Takhle to vypadá, že strana nemá dost schopných lidí, z kterých by mohla vybírat. Navíc jednomyslnost na počátku ve straně, která se hlásí ke konzervativcům, kteří by vždy měli prosazovat konkurenci a přísný výběr, budí a priori podezření, že za čas tomu může být přesně opačně, jako tomu bylo u jiných malých a odštěpených stran, kde se lidé začali hádat. Připomeňme, že i místo, kde se sněm konal, nám připomíná před čtyřmi lety integrační sněm SNK a Evropských demokratů, kteří tehdy také měli velké ambice a nakonec se marginalizovali.

I známka z provedení nemůže být moc vysoká, protože vyhlášené programové priority jsou sice úctyhodné, ale v českých poměrech velmi těžko prosaditelné. Závazek, že se TOP 09 bude podílet jen na vládě, která bude šetřit, by se dal odsouhlasit, jenže nikdo z této strany nám neřekl, jak ho chce prosadit, když zatím jediný, kdo se s nimi baví je Mirek Topolánek z ODS. Na slavnostní večeři se nedostavil ani Jiří Paroubek, ani Ondřej Liška. Pan Paroubek se chytil průběhu sněmu a stranu zurážel a pan Liška zřejmě považuje Karla Schwarzenberga za zrádce, i když oficiálně sdělil, že, cituji: „Hrát si u večeře na politické spojence, a přitom není o čem konkrétním jednat, není ani přiměřené, ani žádoucí.“ Totéž by ale mohli říci i lidé z TOP 09, protože šance na to, že zelení budou v příštím parlamentu, se zdá být v tuto chvíli malá.

Jenže ona klesá i šance na to, že by tato strana mohla zasednout ve vládě, protože za současnými oběma velkými stranami stojí hlavně krajští vlivní bossové, lobbisté, podnikatelé či jak se nyní říká kmotrové a jejich plány program strany TOP 09 silně ohrožuje. Tito lidé již dlouhá léta žijí – a velice dobře – z předražených zakázek a je jim jedno, kdo je u moci, jen tento systém musí podporovat. Tito podnikatelé totiž podporují strany a pak si tu podporu přičítají k budoucím zakázkám, a to je hlavní důvod jejich předražení. Pokud někdo bude tento zavedený systém ohrožovat, pokusí se ho vyřadit z rozhodování. Výsledek: Lobbisté začnou silně tlačit na vznik velké koalice. V obou velkých stranách, tedy v ODS i ČSSD a dnes i KSČM, je dost funkcionářů, kteří jsou na tyto praktiky nějak napojení, takže tato varianta není bohužel bez šancí. Nebezpečná otázka tedy zní: Dokáže hlavně ODS toto nebezpečí odvrátit? Paradoxně, kdyby ne, v následujících volbách by to TOP 09 mohlo zřejmě silně pomoci, pokud se od ní do té doby řada lidí neodvrátí.

(převzato z Blog.aktualne.cz se souhlasem redakce)

Autor je novinář a spisovatel

Aston Ondřej Neff
27. 7. 2024

Jako zlověstné předznamenání byl teroristický útok na francouzskou železniční dopravu. Sabotáž...

Jakub Michálek
27. 7. 2024

Autoritáři mají jedno společné: odpudivý a nenávistný jazyk, který uměle vyrobila mašinérie...

Marian Kechlibar
27. 7. 2024

Základní příčinu shrnul architekt Jan Kasl slovy „systém tvoří stavebním řízením nepolíbení...

Jan Ziegler
27. 7. 2024

Pro některé jedince v Česku je národovecký maďarský premiér velkým vzorem. Ve skutečnosti však...

Aston Ondřej Neff
25. 7. 2024

Kolik by stálo přemalování červených pruhů sanitek na zelené? Jak se asi přemýšlelo? Představuji si...

Aston Ondřej Neff
24. 7. 2024

Ani komunisté v dalším režimu se neodvážili odstranit červenomodrobílý symbol z věží tanků, křídel...

Aston Ondřej Neff
26. 7. 2024

Jako uchazeče o post eurokomisaře navrhuje vláda Josefa Síkelu.

přečetl Panikář
25. 7. 2024

Že mají dámské plavky předvádět muži, považovali diskutující, včetně řady ženských sportovkyň, za...

Milan Smutný
26. 7. 2024

Co je vlastně ten dnes již jedněmi (spotřebiteli a podnikateli) proklínaný systém, druhými...

Tomáš Kazda
26. 7. 2024

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Lidovky.cz
26. 7. 2024

Zatímco se na řece Seině v Paříži plavily desítky lodí se sportovci během oficiálního zahájení...

Stanislav Kučera
26. 7. 2024

Roli čestného vůdce výpravy zažil už při hrách v Riu, kde slavnostní zahájení probíhalo na...

Jaroslav Veis
26. 7. 2024

Fotbal nemá logiku, zněl počátkem léta co chvíli z televize oblíbený citát slavného fotbalisty a...

Luboš Jirsa
26. 7. 2024

V Paříži v pátek oficiálně začaly 33. letní olympijské hry. Zúčastnit se jich má pod neutrální...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz