Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuze

POLITIKA: Školné na vysokých školách - kolik?

Studenti středních škol se chystají na maturity a poté na zkoušky na vysoké školy. Je tudíž vhodná chvíle zamyslet se nad financováním vysokých škol, zejména těch veřejných, na kterých studentům školné platí stát.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

3. 5. 2018 20:04
Dopřejte mládeží krásu života.

Pane Strunz, jsem proti platbam školného. Ani studium na Vš není zadarmo. Bylo by zajímavé, jakou částkou jste vy přispěl na své studium. Když to máte za sebou ,tak to neznepříjemnujte jiným . Různá hlediská pro,nebo proti školnému lze vyargumentovat.

0 0
možnosti
PP

P. Portwyn

3. 5. 2018 20:27
Re: Dopřejte mládeží krásu života.

Popravdě mládeži se něco dopřává pořád... někdy to budí dojem, že všichni jenom kmitají kolem mládeže.

Je načase pokusit se obnovit aspoň základní povědomí o vazbě příčina-následek, začít mládež navykat na to, že někdy je třeba překonat obtíže, a na elementární odpovědnost.

Zda je tou cestou školné, je na diskuzi, ale něco se už zkusit musí. Současný stav je neudržitelný.

0 0
možnosti
JK

3. 5. 2018 14:48
K tomu se vyjadřovat nechci, neznám všechny

podstatné informace. Jen už dlouhý čas "potkávám" články, jak to vypadá v USA. Děs ze studentských půjček tam už panuje dlouhé roky.

"Celková částka celkových studentských půjček, která v současné době činí 1,48 bilionu dolarů (téměř o 50% více než veškerý dluh z kreditních karet v Americe), má do roku 2024 dosáhnout ohromných 3,3 bilionu dolarů."

https://www.zerohedge.com/news/2018-01-14/nearly-40-student-loan-borrowers-default-2023

Dluhová apokalypsa.- http://jdem.cz/d4r8g8

Nejsem proti placení VŠ studia, jen si nejsem jista, jak ten systém vymyslet a pak udržet v reálné fukčnosti.

0 0
možnosti
KL

3. 5. 2018 12:58
„Pomáhají studiem především sami sobě...

...k vyššímu výdělku“.

To si p. autor snad dělá kozy! Např. nástupní plat vysokoškoláka ve státní sféře je cca 19.000 brutto. Nástupní plat pokladní v marketu je ale asi 23.000 brutto. A průměrný hrubý plat učitele střední školy je v CZ něco přes 26.000!

0 0
možnosti
JK

3. 5. 2018 14:27
NENÍ to téma o nástupním platu.

0 0
možnosti
MP

M. Pesat

3. 5. 2018 11:12
bez komentare, zdrij lidovky.cz

"KARLOVY VARY Jen dvě děti zvládly přijímací zkoušky na plánovanou vojenskou školu, jejíž pobočka má sídlit v Sokolově. Hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová (ANO) žádá ředitele zřizovatelské školy v Moravské Třebové, aby vyhlásil ještě druhé kolo přijímaček. O vojenskou školu, která měla v Sokolově zřídit obor Elektrotechnika, kraj velice stojí.

Zdroj:lidovky.cz

Cest :-(

0 0
možnosti
DM

3. 5. 2018 21:10
zohlednit také vojenskou službu

Ano, správná připomínka. Autor počítá, jaké daně platí vysokoškoláci, ale občané prospívají státu nejen placením daní, ale také třeba vojenskou službou.

Pokud by si vysokoškoláci měli platit školné, měli by mít slevu ti, kteří konají vojenskou službu. Tedy v praxi asi nejlépe, kdyby byly vojenské vysoké školy zadarmo.

0 0
možnosti
ZF

Z. Frys

3. 5. 2018 11:07
Školné

v plné výši už od základní školy. Zrušit povinnou základní školní docházku, tam dochází k největší indoktrinaci etatismem. Vzdělání je komodita (vzácná a cenná) na volném trhu a státu vůbec nepřísluší se do toho míchat. Ať si každý na volném trhu to svoje optimální vzdělání najde.

https://www.mises.cz/?action=clanky&ID=od-maleho-obcanka-k-poslusnemu-obcanovi-2106.aspx

0 0
možnosti
AA

A. Alda

3. 5. 2018 10:49
Školné ano, ale bez nutnosti půjček.

Školné by mělo být zavedeno jako zvýšení daně z příjmu po absolvování vysoké školy, a to tak, že bakalář by měl platit 0,5 %, inženýr a magistr 1 % a PhD a MUDr. 1,5 % vyšší daň z příjmu, a to po celou dobu, co ji bude platit. Výtěžek by měl jít na účet jednotlivých fakult, nikoli universit, přičemž fakulty se na provoz university jistě složí formou podílu nebo paušálu.

Tím se zajistí příjmová nezávislost vysokých škol a tedy i jejich svoboda. Zajistí se i zvýšení platů vysokoškolských učitelů. A hlavně se tím zajistí, aby vysoké školy a jejich akademické sbory měly zájem na poskytování tak kvalitního vzdělání, které umožňí jejich absolventům mít co nejlepší uplatnění a tedy i co nejvyšší příjmy. A přitom se studenti z vícedětných rodin nebudou muset zadlužovat půjčkami na školné, ani se v rodinách nebude složitě řešit, které z nadaných dětí studovat půjde a na které už rodiče mít nebudou.

0 0
možnosti
BR

3. 5. 2018 11:11
Re: Školné ano, ale bez nutnosti půjček.

To by možná fungovalo, ale v praxi by tak složitý výběr a redistribuce daně stál více, než by se vybralo.

0 0
možnosti
MM

M. Mikulec

3. 5. 2018 10:49
Jistě že

s nově nabytými znalostmi a s vysokoškolským titulem budou mít vyšší příjmy než ti, kteří jim studium svými daněmi platili. Zvláště když se rozhodnou odejít z republiky. To potom budou veškeré počty nanic. Nedávno tu kdosi článkem varoval, že dentisti a doktoři odcházejí do zahraničí. Ano, to jsou ti nejsebevědomější.

0 0
možnosti
VC

V. Církva

3. 5. 2018 10:18
Asi jsem ještě málo pravicový

1) Znám pár skvělých odborníků z rodin se středním vzděláním, ale i takových kde třeba zemřel otec 2) i normální důchodce Vám přizná že nejvíce peněz chybí novomanželům, kteří potřebují byt, peníze když je žena na mateřské a založit rodinu. Platit půjčky těsně po škole je tak nepříjemné. Jinak je ale argumentace článku o některých studentech, kteří pohrdají těmi co je živí taky pravdivá. Přesto myslím že řešením je demokratizace. Pokud budou vládnout lidé prosazující naše zájmy, politické neziskovky budou krachovat a jen charity které pomáhají lidem budou žádány. Pokud by školství vedli rozumní lidé myslím, že i školství zareaguje na trh práce.

Na druhé straně by možná placené studium třeba lékařství zaplatilo vysokoškolské učitele, zvýšilo kvalitu a počet studentů. V USA školství platí studenti, sponzoři a šikovní studenti nebo ti ze sociálně slabších rodin jsou sponzorováni. To je nakonec taky funkční řešení.

Asi bych tedy byl pro mix, že by třeba studenti u přijímaček méně úspěšní, platili studium. Ti ze socialně slabých rodin by dostávali podporu. Studenti placení státem.by pak museli dodatečně zaplatit studium, pokud by většinu života zdaňovali v zahraničí.A všichni bývalí studenti by byli vyzýváni ke sponzoringu svých škol, který se odečítá z daní. Ještě lépe kdyby mohli část svých daní takto určovat. To by nakonec pomohlo školství nejvíc. Nepotřebné školy by časem mizely.

0 0
možnosti
PV

3. 5. 2018 10:43
Skoro úplný souhlas, ALE

1) Stát by měl rozhodně dávat spíše peníze studentům než nemakačenkům, kteří nikdy nepracovali a jejichž jediná "zásluha" je, že plodí další nemakačenky.

2) Měl bych ještě jedno řešení, VŠECHNY školy by byly plně placené, ALE stát by uděloval potřebný počet stipendií podle potřebnosti absolventů pro stát. O ta stipendia by se soutěžilo. Kdo by opakoval ročník nebo školu nedokončil a přešel někam, kde by mu nemohlo být předchozí studium kvůli nekompatibilitě škol uznáno, platil by si už studium sám. Nepotřebné obory by si každý platil od počátku!

3) Znám středoškoláka, který nebyl přijat na studium zubního lékařství kvůli nedostatečné kapacitě. Znám dělníka, kterému umřela zubařka, rozbolel ho strašně zub ALE žádný zubař nebral, všichni měli plno. Nakonec se nad ním jeden smiloval. Přesto se studují zcela nesmyslné "humanitní" obory v obrovském počtu a na to peníze jsou. Parazité ve státní sféře si vychovávají parazitický dorost! Takže tím, že stát platí studium zubaře, pomáhá všem! Pokud by si někdo platil medicínu, je to strašlivě drahé, ceníky tu jsou! A speciálně lékař vydělává hodně, ale až někdy po třicítce či ještě později!

0 0
možnosti

3. 5. 2018 10:02
Středoškolské vzdělání platit z veřejných zdrojů

všem ... a co je nad to nechť si platí každý student sám. A to nikoliv formou jakéhosi školného, ale kompletní náklady studia.

0 0
možnosti
OP

O. Prokop

3. 5. 2018 9:26
Výše školného dle užitečnosti pro stát....

tedy občany- voliče. Např. na známých anglických universitách se platí dosti vysoké školné. A tomu odpovídá kvalita i renomé. A absolventi najdou práci bez problémů. Co se týče výše školného a užitečnosti, tak by podle této logiky na lékařských fakultách školné být nemělo. Když je už ta personální devastace a málo lékařů, což pociťujeme jako pacienti každý den, tak by měli lékařské fakulty "vyprodukovat" lékařů více a rychle. Je to opravdu správné? Vždyť je obecně známé, že tzv. lékař z Ukrajiny je na úrovni studenta 4. ročníku medicíny. A školné na lék. fakultách je kontraproduktivní. Lépe by se splácela půjčka na studium z nástupního platu 3000 Eur než ze 22 tis Kč.

0 0
možnosti
VC

V. Církva

3. 5. 2018 10:27
Re: Výše školného dle užitečnosti pro stát....

Trochu se mi na těch známých britských, amerických, francouzských školách nelíbí jeden fakt. Vzniká tak elita, která si rozděluje svět. Co se týká jiných než technických a přírodovědných oborů, mám pocit, že i kvalita jde dolů. Jde pak především o známosti, vznik elit a pro většinu obyvatel neférových ekonomických přístupů a kšeftů, jako je obchod s komoditami, daňové ráje, realitní bubliny a další negativní jevy dnešního globálního světa.

Jenom peníze svět řídit nemůžou. To by třeba území celé. naší země, nebo třeba Tyrolsko zkoupili Saudové

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz