25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Šetřit se musí, ať to stojí, co chce

2.11.2009

To ví každý úředník!

Nevím, zda je ta historka pravdivá, ale po vlastních zkušenostech s některými lidmi myslím, že ano. Říkával prý Jaroslav Hašek, že redaktor je taková osoba, co si přečte autorův článek, vyškrtne tu nejdůležitější a základní větu a pak to nechá vytisknout.

Jiná moudrá hlava, známý profesor Christopher Parkinson napsal objevnou myšlenku, že existuje v jakékoliv organizaci jeden člověk, který je pro ni naprosto nepostradatelný. Je potřeba jej najít a předložit mu k posouzení problém. Onen dotyčný, naprosto přesvědčený o své genialitě, pronese „silný“ názor. Moudrý šéf dotyčné organizace názor vyslechne a udělá přesný opak!

Vyzkoušel jsem si tento fenomén v praxi a mohu říci že funguje perfektně. Pokud nemůžete ve svém okolí takto postupovat, přesvědčte se v obecné, veřejně známé rovině. Tak například jistá dáma, křestním jménem na „J“ bývalá disidentka, často citovaná v tisku a TV a dnes doslova zamilovaná do „lidských práv“ a hlavně gender otázky je dokonalým příkladem. Spolu s jistým opět vysokoškolským pedagogem, kterému se po straně neříká „on“ ale „to P. “ neustále veřejně posuzuje zásadní a nejdůležitější otázky naší morálky, budoucnosti světa a tak vůbec všehomíra. A vždy vyslovují přesvědčení, jak to dopadne. Což pak dopadne naprosto vždycky jinak. Tzv. „náhubkový zákon“ mi neumožňuje veřejně jmenovat své zdroje, najděte si je laskavě sami.

Místo, kde jsou tyto osoby zřejmě natěsnány v množině větší než malé, je české, dříve československé ministerstvo zahraničí. Zodpovědní a rozhodující pracovníci (to je prosím někdo úplně jiný než ministr!!!) vždy zasáhnou bezchybně. Tak například již po převratu usoudili, že například Mongolsko je pro nás naprosto neperspektivní země. Zřejmě proto, že jsme měli skoro dokonalou mapu zásob a ložisek nerostů v této zemi. Ofšem, odteďka bude „moderní doba“, takže na co geologické mapy. Takže navrhli prodat. A stalo se. Navíc, v každým státě jsou tisíce lidí, kteří mluví česky a mají nás rádi, že? Takže cobysme se s nějakými Mongoly patlali!

Pak si pamatuji, jak v Madridu asi před 15 lety vyměnili velvyslance za daleko lepšího a ten jako jednu z prvních činností vyhodil léta budovanou „československou“ knihovnu a s ní i spolek česko-slovensko-španělských krajanů. Ještě že tam byli Slováci, tak bylo kam se uchýlit.

Ostatně, jak je na světě nějaký stát, kde žije dost lidí, kteří mluví česky a nebo slovensky, vždycky se najde nějaký důvod, jak odtamtud dostat schopné lidi a celou ambasádu pokud možno zrušit. „Eště by tam chodili ňáký lidi a něco chtěli.“ To by tak hrálo. A tvrdili by, že milují Československo a chtěli by dělat obchody – jistěže ze zištných důvodů, když jsou teď místními ministry a podnikateli a nebo dokonce prezidentama a nebo, aúúch, králem! A tak jsme mizeli, odkud to šlo.

Takže, co bychom někde měli nějaké ta zastoupení, řekl si asi i pan kníže, když šéfoval MZV (viz zde).

A tak se bude rušit ambasáda v Zimbabwe - což je náš „prioritní stát“ na hospodářskou pomoc, jak jsme vyhlásili do světa, takže to budeme za tuplem blbce, pak v Kapském Městě, a to chvíli před mistrovstvím světa ve fotbale, kdy tam pojede celý svět. A v době, kdy tam jezdí stále více a více našinců za odpočinkem a obchodem! Jo a taky vypadneme z Konga, kde česky mluví značná část generálů (ze všech bojujících stran v obou Kongách) i místních ministrů atd.

„Čo boĺo, to bolo,“ říkal už major Terazky. Takže jak jsme na tom dnes? Jak pravil pan ministr Kohout, rušit se bude dál. Páč se musí šetřit!

Názor na takovéto rušení našich ambasád po světě vyjádřil jednoznačně diskutér pod nickem haufasak2 … MZV ušetří na provozu vyslanectví pár milionů ročně. S nimi však i obchodní zastoupení, které se stará o obchodní smlouvy, propagaci našich výrobků v těchto zemích i zároveň odstranění celních, daňových a dalších bariér. Řada našich firem přijde v těchto zemích o svá odbytiště, nové vztahy navazovat je mnohem složitější. Firmy přijdou o odbytiště tj. o peníze, stát o daně, v případě maléru se o naše občany v té zemi nemá kdo postarat. Ale MZV ušetřilo a to je hlavní. 30. 8. 2009

Já jen doufám, že ony přesuny a rázné spořící zásahy nebudou tak „výhodné“ pro naše krajany a nás samotné, jako je ten, který plánuje zrušit konzulát v Sydney.

Co si o tom myslí velká část krajanů a jaké to podle nich bude mít dopady, nám zaslali z krajanského časopisu „Noviny“:

Slovo vydavatele novin, co se jmenují Noviny (Austrálie):

DESATERO PROTI ZAVŘENÍ KONZULÁTU V SYDNEY

1. Rozhodnutí absolutně nezohledňuje počty českých občanů a krajanů žijících v Austrálii. Podle statistik zde žije 25 tisíc Čechů a Moravanů. Canberra (hlavní město, tam je velvyslanectví - pozn.autora ) není řešení, je mimo hlavní tranzitní trasy a nikdo nemá důvod tam jezdit. To tady každý ví. Počet krajanů je navíc v Sydney a okolí nejvyšší.

2. Rozhodnutí přinese potíže mladým studentům, kteří nemají peníze a čas cestovat do Cannbery, přitom často potřebují různé doklady od českých úřadů kvůli práci a studiu. Ročně jich dorazí do Austrálie podle statistik kolem 3 tisíc!

3. A co Čeští turisti? Přilétají do velkých měst, vždyť v Canbeře není ani pořádné letiště! Kdo jim pomůže, když se jim ztratí pas, dostanou se do nemocnice nebo vězení? To bude pořád někdo jezdit z pracovníků ambasády do Sydney? Kolik to asi bude stát?

4. Zavření úřadu je nevratná ztráta. Jeho znovuotevření v budoucnu je nereálné a vyžadovalo by astronomické částky na nákup a pronájem kanceláří, bytů, vybavení a zázemí pro pracovníky, stěhování z ČR atd.. To všechno teď v Sydney je!

5. Není jasné, jaké úspory rušení přinese. Podle informací médií se zaměstnanci ze Sydney přesunou do Canberry. A s nimi jejich výplaty a pronájmy bydlení? A kdo zaplatí stěhování? Když už šetřit, proč se zavírá Sydney a nezavírá například v Drážďanech nebo Mnichově, kde je také konzulát, jenže kousek od českých hranic?! Proč ministerstvo šetří ve vzdálených místech, kde je pomoc českého státu nejhůře dostupná? Proč šetří na úřadu, který spravuje obrovské území Austrálie? (viz www. sbs. com. au/czech)

6. Jak budou důchodci žádat o české důchody? Zatím dostávali doklad z konzulátu, který stačil úřadům v ČR, aby důchod vyplatili. Pro doklad se přitom musí jednou za půl roku. Je snahou ministerstva donutit staré lidi, aby jezdili 300km do Canberry, nebo se prostě doufá, že to bude tak obtížné, že to nechají být a stát ušetří na důchodech?

7. Budova konzulátu je dobře dostupná a patří státu, navíc je zjevně nedlouho po rekonstrukci. Komu asi připadne, až se konzulát zruší? Proč se stát zbavuje lukrativního majetku v době, kdy ceny nemovitostí padají?

8. Jak se chce ČR prezentovat v Canbeře? Obchod se dělá v Sydney a také většina kultury se odehrává mimo hlavní město. Doposud dělal konzulát dosti kulturních akcí, kterými upoutal pozornost Australanů i Čechů. Po zavření se asi ničeho nedočkáme a naše země, kultura i výrobky se vytratí z povědomí.

9. Myslel někdo na Čechy na Novém Zélandu? Spočítal někdo, kolik stojí cesta do Austrálie a potom ještě do Canberry a pak taxíkem, neboť – mnozí to asi nevíte – ale ambasáda je ještě hezky daleko od centra Canberry a městská doprava tam nevede!

10. Český konzulát je v Sydney snad 89 let. Jeho zavření je určitě i symbolickým vzkazem Čechů našim Australanům. Zamyslel se také někdo nad tím, kolik kontaktů a zkušeností se zavřením ztratí? Konzulát přežil válku i komunisty a teď ho položí jeden mizerný státní rozpočet?

…a řešení? Zavřete ambasádu v Canberře, to nikomu vadit NEBUDE!

Měli bychom si pomáhat.

S pozdravem

(name) Vratislav Richard Eugene Maria John Baptist

(surname) of Bejšák-Colloredo-Mansfeld

website: http://noviny.20m.com
University of Sydney
The Wentworth Bldg., B62
NSW 2006
AUSTRALIA

Jak zjistila naše redakce , podle jistěže nepotvrzených zpráv se náš pan nový velvyslanec uvedl na svém místě skutečně originálně. Cituji seriozní zdroj: „Pan Juraj Chmiel, velvyslanec v Austrálii, se uvedl do své funkce zajímavým způsobem, když loňské kulaté výročí vzniku ČR oslavil prapodivným způsobem. Na oslavy vzniku ČR a rozpadu Rakouska-Uherska pozval rakouské, maďarské, německé zástupce a členy místní komunity a nepozval nikoho z komunity české. Celá akce vypadala jako tryzna za rozpad Rakouska-Uherska.

V každém případě lze považovat zrušení devadesát let starého generálního konzulátu, který je plně vytížen, kde pracuje dvanáct lidí, za skutečně podivné. Nikdo z občanů ČR ani krajanů skutečně nemůže za to, že pan velvyslanec musí být v oficielním hlavním městě AUSTRÁLIE, Canbeře. Zvyky některých států, kde jsou „hlavními městy“ jmenována podivná místa někde daleko od lidí (Austrálie, Brazílie, Barma atd.), by neměly dopadat na našince a krajany. Navíc se proslýchá, že pan velvyslanec po poněkud rozpačitém působení v Africe má na těchto změnách více než osobní zájem.

Nesmyslné vyklízení ambasád a konzulátů je samozřejmě naprostá pitomost. Aby se ušetřilo, stačilo by poněkud provětrat některé nechvalně známé ambasády – Ukrajina, Vietnam, Rusko a podobně a nechat udělat audit na zamini. To by bylo peněz. Jen jestli nejsou pravicový Schwarzenberg i levicový Kohout jako přátelé Unie přesvědčeni, že je to stejně fuk. Že „za pár“, až dostane místo ministra zahraničí celé Unie někdo zasloužilý z Brusele bude fšude jen jedna „ambasáda EU“. Pak jistě budou nějaké ambasády zřizované „okresem“ (ČR) stejně zrušené. Těšme se. O tom nám žádný eurohujer nevykládal, ale je to dost logické, ne?!

Jenom jde o to, aby se na takové EU ambasádě našinec vůbec nějak domluvil a aby někdo úředníkům takové ambasády EU vysvětlil, že Česko (a Slovensko a jiné nezajímavé státy) jsou také členy Unie. Mně za posledních dvacet let na hranicích v EVROPĚ mnohokrát přesvědčovali, že jsem občan Jugoslávie. Případně Čečny. Švýcarští celníci na vedlejší silnici u Schafhaussenu ještě před čtyřmi roky netušili, že jsme v Unii. Německá hraniční policie to v pásmu 30 km do vnitrozemí víceméně neuznává dodneška.

Kamarádovi v Paraguay tvrdili, že „la República Checa inexistente“. Taxikář i hoteliér na jihu Sinaje byli pevně přesvědčeni, že Československo existuje a že si rozdělení vymýšlím. Francouzský policajti věděli „skoro jistě“, že jsem to auto (Volvo) určitě ukrad, protože nikdo z Východu nemůže mít takovýhle auto. Turecká policie při kontrole vozidel (jel jsem s autem s tureckou SPZ v pohoří Taurus) mne ihned zařadila mezi Rusy - bývalé Sověty - a nedala si to vymluvit, Česko tam v horách vůbec neznali. Atd. atd.

No, čekají nás všechny bezva časy. Hlavně že se ušetří. Pane Bože, to nás to zase bude nakonec stát peněz!!!

P. S Doufám, že nevadí, že ty noviny vydává známý česko-australský entomolog Bejšák-Colloredo-Mansfeld. No, Schwarzenbergovi by to vadit nemělo. Ofšem u soudruhů na „zamini“ a v Parlamentu už si tak jistý nejsem.