5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

POLITIKA: S EET vzad levá, kupředu ni krok!

Pamatujete si ještě na nekonečné problémy s centrálním registrem vozidel? Spousta lidí tehdy upřímně v duchu prosila: Když to stát neumí, ať se probůh do informační techniky nehrabe!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Frauknecht 6.12.2016 7:13

Re: pane Frauknechte

Zjevně ste si přečet prd :-)))!

Pod čarou jsou odkazy na výkazy MF ČR a ČSÚ. Zmínka o "kapitálových příjmech" je pouze v souvislosti s počty OSVČ.

J. Pražák 5.12.2016 13:14

Re: To snad nemyslíte vážně !!!

To je demagogie!! Kolik odvedli osvč letos máte v diskusi o trochu výše. Vašim blábolům nemůžete věřit ani sám. Počítejte, že za zaměstnance odvádí ještě část odvodů zaměstnavatel. Ale to není z "jeho". Kdyby to neodváděl, tak by mohl zvýšit o to mzdy, nebo zisk, jako to dělají osvč.

P. Švejnoch 5.12.2016 13:19

Re: To snad nemyslíte vážně !!!

Ani Vy jste si ten odkaz nepřečetl, ale hlavně, že už tu troubíte cosi o demagogii.

Zatím jste sem nedal jediný odkaz, který by měl vypovídající hodnotu srovnatelnou s odkazem pana Frauknechta, spíš jen mlžíte.

J. Pražák 5.12.2016 17:08

Re: To snad nemyslíte vážně !!!

Nemám čas ani náladu rozšiřovat obzory neplatičům daní. Jeden příspěvek v této diskusi odkazuje přímo na příslušnou část příjmů státního rozpočtu - přečtěte si ho.

P. Švejnoch 5.12.2016 13:06

Re: To snad nemyslíte vážně !!!

Takže:

V tom propagačním letáku soudruha Bureše a jím vlastněného ministerstva NIC z Vámi anoncovaných údajů není.

A na to, abych se učil vytvářet analýzy na Vašem druhém odkazu, na to nemám ani čas, ani chuť.

Jiné podklady nemáte?

M. Šejna 5.12.2016 13:48

pane Švejnochu

zkuste toto:

http://www.mfcr.cz/cs/aktualne/tiskove-zpravy/2016/pokladni-plneni-leden-listopad-26759

Odvedené daně od OSVČ jsou v položce "Daně z příjmů FO - v tom: - z přiznání"

J. Pražák 5.12.2016 17:12

Re: To snad nemyslíte vážně !!!

Vás asi hodně mrzí, že konečně budete muset platit daně a přestanete parazitovat na těch chudácích, které asociální stát odírá.

P.S.: Vás asi naučit nakládat s daty by byl nadlidský výkon.

M. Prokop 5.12.2016 15:05

Re: To snad nemyslíte vážně !!!

Hlavní příjem státu je z DPH a ze spotřebek. Oboje platí živnostníci stejně jako kdokoliv jiný.

Zjistíte, že jste napsal pitomost.

J. Pražák 5.12.2016 17:17

Re: To snad nemyslíte vážně !!!

Ale proč by živnostníci neměli platit daň z příjmu? Souhlasím, že kdyby byla jedinou daní DPH a spotřební daň ,tak by bylo vše spravedlivé. Nepletete si spotřební daň a DPH? Spotřební je na PHM, tabák, líh. To není nejvíc.

B. Uhlich 5.12.2016 23:34

Re: To snad nemyslíte vážně !!!

Myslím, že byste si měl hlavně vy nějak v hlavince srovnat kdo a jak platí DPH..on je totiž rozdíl kdo ji platí a kdo ji odvádí..., mám pocit , že opět i v tomhle máte gulášek...DPH totiž platíme všichni a dokonce i ti hnusní živnostníci...a pak tuto daň odvádí ten, kdo je její plátcem.

Živnostníci platit daň z příjmu NEMUSÍ pakliže na to svým příjmem nedosáhnou, což opravdu valná z nich nedosáhne. Chápu, že mě tady budete argumentovat, že to se ještě uvidí..a já Vám na to odpovím ..Ano, uvidí, ale věřte tomu, že překvapen budete vy , ne my živnostníci.

Asi takhle pane Pražáku, podnikám asi 25 let a moc daní jsem nezaplatil a věřte tomu , že ani dál nic platit nebudu i kdybych nosil Pražáka na zádech , aby viděl všechno co dělám , nebo nedělám....

A v podstatě se bavím, že jediné co Vám zbývá je tohle Vaše nepříčetné slintání do Neviditelného psa... :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

J. Pražák 6.12.2016 8:58

Re: To snad nemyslíte vážně !!!

Teď jste se odkopal. Jste obyčejný parazit, podvodníček, nebo neumíte poctivě podnikat. navíc hulvát, jak jsem se zmínil již minule.

Právě kvůli takovým jako jste vy má EET smysl a věřím, že i Vás naučí ctít standardní podnikatelské prostředí, třeba opakovanými sankcemi.

V dalším kroku doufám, že se narovná zdanění i pro velké firmy.

Sorry, ale další diskuse s člověkem vašeho duševního založení skutečně nemá smysl. Už si budu dávat pozor, s kým diskutuji. Zkuste to v místní 4. cenovce.

J. Lepka 5.12.2016 11:41

Re: To snad nemyslíte vážně !!!

Až si vy nastudujete praktiky FÚ, asi zjistíte zajímavé věci. V polovině devadesátých let jsem měl dvě zaměstnání a k tomu živnost a zdravotní a sociální pojištěná jsem musel platit třikrát (!!!) bez pardonu. Navíc dnes jsou některá data z té doby v archivech nedohledatelná

Penzijní reformu, která měla tyto disproporce odstranit tato "osvícená" vláda zrušila. Proč asi ???

M. Šejna 5.12.2016 12:26

pane Lepko

pokud dnes někdo pracuje a zároveň "na vedlejšák" podniká jako živnostník, tak platí jen jednu zálohu na zdravotní pojištění, a to ze své mzdy. Příjmy z podnikání pak musí "zdanit" sociálním pojištěním až při ročním zúčtování.

Nevím, kdy jste podnikal, ale tato mnou uvedená praxe už funguje minimálně 10 let, takže třikrát se dnes sociálka neplatí ani náhodou.

J. Vintr 5.12.2016 13:43

Re: To snad nemyslíte vážně !!!

Pořád ta hloupá představa zaměstnanců, že oni platí nějakou daň ze mzdy a sociální a zdravotní pojištění. Oni dostanou na ruku svou čistou mzdu, kterou si utratí podle libosti. Starost, aby měl na zaplacení povinných odvodů za zaměstnance, je na jejich zaměstnavateli. A pokud má zaměstnanec pocit, že on je tím hlavním tvůrcem hodnot, tak ať si zkusí dělat přesně stejné pohyby jako v práci doma obýváku a může hádat, jestli mu za to někdo zaplatí.

J. Václavíková 5.12.2016 14:14

Re: To snad nemyslíte vážně !!!

Tohle je ale hovadina! A zaměstnavateli by někdo za něco platil, kdyby jeho zaměstnanci nic nevyrobili? Radši toho nechte!

Spadám také pod OSVČ, takže vím, o čem to je. Zaměstnanci jsou skutečně daněni mnohem víc, je jedno, jak jsou jejich odvody strukturovány, důležitá je celková suma. OSVČ naopak platí spíš DPH, pokud se jedná o plátce. To je asi významnější než daň z příjmu (může být i nulová při nízkých příjmech a započítání slev na dani) Odvody se nenasčítávají, ale počítají z celkových příjmů. Ovšem zálohy můžou být vyšší, jsou pak vráceny. I DP může být placena zálohově, nikoliv jedenkrát ročně.

Tohle harašení zbraněmi, kdo je na tom hůř, je směšné. Každý si přece může vybrat. Každá mince má dvě strany.

J. Vintr 5.12.2016 14:39

Re: To snad nemyslíte vážně !!!

Je jedno, jak je to papírově vedeno, ale zaměstnanec nic neplatí. Dostane svou mzdu a vůbec ho nemusí zajímat, jestli za ni vyprodukoval odpovídající hodnotu. Zaměstnavatel mu dokonce po nějakou dobu musí vyplácet smluvenou mzdu, i když pro něj zaměstnanec nehne ani prstem. Ta daň ze mzdy a ostatní odvody jsou fakticky dalším zdaněním zaměstnavatele za to, že někoho zaměstnává.

J. Pražák 5.12.2016 17:15

Re: To snad nemyslíte vážně !!!

Sorry, ale to skutečně je mimo zdravý lidský rozum. Kdo si myslíte, že platí daně, z nichž vaše děti dostávají vzdělání, z nichž se opravují silnice, platí zdravotnictví i spousta zbytečných asociálních "projektů" sociálních ynžynýrů Sobotky, Marxove, DienSTBiera & spol?

Z. Velínský 5.12.2016 15:26

Re: To snad nemyslíte vážně !!!

Přímo od ministra financí, a opakovaně, také můžeme slyšet i jiné údaje. Například údaj o přiznané desetině vytočených piv oproti skutečnosti. Do běžné životní zkušenosti převedeno: účtenku dostanu v české hospodě naprosto výjimečně. Na 10 návštěv hospody jenom jednou. Nebo údaj o tom, že "EET přijde podnikatele do 5 tisíc Kč."

Použiju-li "důkaz" ve stylu, jaký používá Babiš: to přece každý vidí, že to tak není.

P. Vaňura 5.12.2016 16:33

A co říkáte tomu, že stát platí za "své" pojištěnce

přibližně poloviční zdravotní pojištění, než platí za sebe živnostník "ve ztrátě."

Krom toho si uvědomte, že zdražení služeb způsobí jejich částečnou likvidaci a pak ti lidé půjdou třeba na "sociálku." A s tím si NEPORADÍTE!

Pokud jde o výstavbu a údržbu silnic a dálnic, na to úplně stačí peníze, které stát vybere na spotřební dani z PHM! Takže kdo více jezdí, více zaplatí!

J. Pražák 5.12.2016 17:21

Re: A co říkáte tomu, že stát platí za "své" pojištěnce

Daň z PHM na údržbu silnic by byla spravedlivá, ale nejde na ten účel. Argumentace o krachu živnostníků je nesmyslná. Dojde k tomu, že ti, kteří umí podnikat a zaplatit daně přežijí a ti, kteří budou ztátoví, tak zkrachují. Možná se některé služby zdraží, ale to vyřeší trh. Já raději pivo v hospodě, kde se platí daň o korunu dražší. Za rok se vše srovná, pdovodníčci zkrachují, zůstano uslušní. Tak by to mělo být i u korporací, kde státu uniká řádově více peněz.

P. Vaňura 5.12.2016 16:48

Ne všichni OSVČ jsou tak krátkozrací, aby měli minimální

penzi. A pokud někdo sníží přerozdělování v důchodovém systému, zcela určitě to nebude ČSSD!

J. Pražák 5.12.2016 17:25

Re: Ne všichni OSVČ jsou tak krátkozrací, aby měli minimální

čssd jsou neschopní zoufalci, kteří smysluplnou reformu penzí nezajistí. ale ta nespravedlnost tu je. Žádný živnostník si nebude dobrovolně platit na penzi víc než minimum, protože asociální stát by mu většnu úspor sebral a rozházel. Každý kdo si může spořit samostatně a investovat, na tom bude lépe, než ti chudáci, za které investuje stát.

K. Vyšata 5.12.2016 10:45

Paní Šichtářová, nezlobte se,

ale začínáte se podobat Boženě Němcové. Sesbíráte drby, od různých účelově placených novinářů jako je Petr Holub, sem tam něco od postižených a sesmolíte pohádku o zlu.

Registr vozidel nefunguje? A proč Vás nezajímá? Proč asi už pátý den funguje EET systém spolehlivě? Není to spíš v těch co něco zvorali? A dodáte nekompromisně, nebude fungovat. Hloupý tip od ekonomky.

Navážíte se do systému že je postaven na staré technologii? Není spíš důležitá funkčnost a spolehlivost?

Uvádíte, že EET rozdělilo národ na zaměstnance naštvané, že musí platit daně a podnikatele. To je účelová nepravda, stačí se podívat jak se dramaticky snížil postupem let daňový výnos od OSVČ. Někdo jim udělal prostředí, kde se vyplácí nepřiznávat příjmy, ale většina je poctivě přiznává, otázkou je jak je velká ta většina. Podnikatelé se chovají pragmaticky, zdá se že ve všech ohledech, tedy i v možnostech. No a stát, jim do toho příjemného prostředí hodil klacek, tedy překážku o kterou si spousta z nich koledovala. Jak jste již v jiném článku vtipně podotkla, že když se nakrade víc než je pokuta, tak proč ne, že?

A zase jedna účelová manipulace s nějakou imaginární prodavačkou zmrzliny 70+, neschopnou pochopit jednoduchý systém. Jak asi pochopila hygienické požadavky při prodeji potravin, ta jednoduchá paní v letech, to Vás nenapadlo jaký házíte trapný argument? Nebudu zbytečně další Vaše strašidelné argumenty odrazující každého od podnikání dál vypisovat. Jako ekonomka jste zklamala, jako pohádkářka jste se dostala na slušnou úroveň.

V. Dostál 5.12.2016 10:51

Re: Paní Šichtářová, nezlobte se,

Uý samotné zavádění EET provázejí lži, například o Rakousku, kde údajně funguje. Ovšem to není EET. Když se chce FÚ podívat do pokladny on line, musí to dát vědět předem.

K. Vyšata 5.12.2016 11:03

Re: Paní Šichtářová, nezlobte se,

Nějak nechápete, že tím, že jste přihlášen k EET máte "společnou" pokladnu s FÚ. Koukáme všichni, včetně Babiše na cizinu. Co takhle se věnovat domácím problémům. Rakušáci si určitě poradí, ale i jejich starosti jsou důkazem, že s přiznáváním tržeb je problém i jinde.

Třeba se stane z dobře vypracovaného systém EET dobrý vývozní artikl, a budeme zase slavní jako když jsme vynalezli "tunel".

B. Michal 5.12.2016 11:19

Re: Paní Šichtářová, nezlobte se,

To ovšem není pravda, nemáte společnou pokladnu s FÚ. FÚ jen okamžitě (s možností drakonických sankcí byť za neúmyslné pochybení) vidí veškeré hotovostní příjmy, ale ne nutně vaše. Nemá to nic společného s účetnictvím.

Ilustrativní příklad: dopravce vybírá dobírku za doručenou zásilku, vystavuje na místě (v terénu) EET doklad se svým IČ a DIČ, ačkoliv to vybírá ve prospěch někoho jiného, kterému to pošle bezhotovostně (a tedy bez EET skutečného příjemce).

A jako třešnička na dortu, Česká Pošta je této povinnosti zproštěna, protože by to nezvládla a bylo by to moc drahé.

K. Vyšata 5.12.2016 13:10

Re: Paní Šichtářová, nezlobte se,

Ten Váš příklad nic nedokazuje, EET zaregistruje příjem přepravní fa. Tak jako každý příjem hotových peněz. V účetnictví (a EET) se vykáže příjem celý a ten se sníží při vyúčtování peněz firmě která službu použila odečte. Jestli přijme peníze v hotovosti a vyrovná se se zákazníkem fakturou a platbou přes účet není vůbec podstatné.

V. Dostál 5.12.2016 11:25

Re: Paní Šichtářová, nezlobte se,

Rakouský systém je kontrolní a ne informační jako u nás. Doufám, že chápete rozdíl. Je Vám jasné, že přes veškerá ujišťění má vládce Agrofertu možnost sledovat veškeré prodeje a nákupy v republice, včetně své konkurence?

K. Vyšata 5.12.2016 12:44

Re: Paní Šichtářová, nezlobte se,

Vládce Agrofertu má možnosti jako každý jiný ministr, nebo kdokoliv jiný provozující nějaký systém evidence a kontroly. Příklad. Ministr dopravy přes Kapsch kam, kdy a odkud jezdí každý náklaďák. Schopnost pochopit demokracii (střídání podle výsledků voleb) se ukazuje i na takových příkladech co uvádíte. Po Babišovi přijde se stejnou možností jiný ministr, po něm další a atd. Mimochodem, každý z nich bude mít možnost sledovat i celý Agrofert. Zaváděná opatření se týká firem Babiše jako každých jiných. Na mnoho dalších let, když už Babiš třeba nebude v politice.

J. Lepka 5.12.2016 11:55

Re: Paní Šichtářová, nezlobte se,

Milý Atásku, analogicky stejný problém jsme měli zde v okolí. Sice nevím přesně kdo, asi ŘSD nechalo zbudovat přes soukromé pole technickou komunikaci při budování dálničního tunelu, to by ještě prošlo, ale asi místní úřad ji osadil cedulí se zákazem vjezdu a vyslal Městapo kasírovat, přestože cesta nebyla zkolaudovaná a jediný k tomu kompetentní byl majitel pozemku. Byl z toho docela pěkný mazec, od té doby se Městapo tváří, že silnice neexistuje.

A nyní k EET, musím postupně, abyste pochopil. Stát, zde MF, vynucuje používání internetových připojení, které jsou ovšem v absolutní většině soukromým majetkem poskytovatelů, ano i to O2 je soukromé, pokud to nevíte a MF nutí živnostníky používat cestu, nad kterou nemá kontrolu a to ještě pod likvidační sankcí.

Už jste to POCHOPIL ???