24.4.2024 | Svátek má Jiří


POLITIKA: Proč si koledovat o malér?

30.11.2009

V letošním roce nevycházím z údivu, jak si opakovaně děláme problémy vlastní silou a stále méně chápu k čemu, nám je to dobré? Nejdříve předčasně ukončené předsednictví a mezinárodní ostuda na mnoho let dopředu. Pak nepochopitelné obstrukce ratifikace Lisabonské smlouvy, blokování a zastrašování Evropy i doma vymyšleným problémem sudetských Němců.

Většina soudných evropských politiků i zainteresovaných elit kroutí hlavou a nechápe, proč jsme do EU vstupovali, když ji chceme blokovat. A nyní obdobný "praktický" krok s pozváním holandského radikála Geerta Wilderse českým senátorem do Prahy. Návštěva se nakonec neuskuteční, ale přesto nechápu, v čem by byl její přínos.

Naši vojáci bojují v Afghánistánu s islámskými fundamentalisty z Talibanu, máme tam civilní rekonstrukční tým, naši občané mají jako oblíbenou zimní rekreační destinaci arabský Egypt, ale i země Perského zálivu či Maroko. V Egyptě máme již mnoho let náš nejslavnější archeologický projekt. Naše firmy konečně směřují k podpisu solidních kontraktů v Iráku, máme ambasády a diplomaty v celém arabském i islámském světě. To si skutečně chceme říkat o potenciální malér a zvýšenou pozornost islamistických teroristů vůči občanům nebo institucím české provenience? Jsme si opravdu tak jistí výkonností naší vnitřní bezpečnosti i schopnostmi destabilizované policie, že si nevážíme toho, že se u nás zatím žádný útok nestal a nepřipravoval? Jsme takoví borci, že si provokací zariskujeme možné zvýšení rizik?

Poměrně nenápadné Dánsko se stalo před časem objektem řízené hry a provokace nejmenované autoritářské arabské země ohledně obrázků proroka Mohameda, na které jsou muslimové, ale zejména radikální islamisté citliví. Potkal jsem několik Dánů, kteří se divili tomu, že náhle nemohou cestovat na Blízký východ nebo do severní Afriky, kde nikdy problémy neměli. I zde byla součástí věci debata o svobodě projevu namířená na hypersenzitivní záležitosti muslimů.

Extrémismus a fundamentalismus bohužel dnes provází leckoho, nejen islámský svět a jeho nezanedbatelnou radikalizovanou část protizápadních islamistů. Budeme celý tento svět, včetně Egypta, Maroka, Tunisu nebo Dubaje nahlížet a pojmenovávat skrze přednášku holandského exhibicionistického radikála nebo budeme spíše posilovat vzájemnou bezpečnost a respekt s těmi, kdo si žijí po svém a neaspirují na svatou válku proti Západu? Podporuji naše vojáky a civilisty v Afghánistánu, protože se snaží proměnou této rozpadlé země zvýšit i naši bezpečnost. Extrémním islamistům je třeba se tvrdě bránit, ale co to má společného s protiislámskými exhibicemi v Praze? Nic totiž neřeší a jsou výhradně politicky motivovaným prázdným gestem, které však může zvýšit naše ohrožení a ohrožení našich lidí pobývajících v islámském světě.

Pozvání Wilderse, obstrukce Lisabonské smlouvy u Ústavního soudu, návrhy na zrušení veřejnoprávních médií .... vše toto pochází z jedné části Senátu, naší komory moudrých. Ale je to skutečně moudré? To opravdu nemáme v naší horní komoře nic užitečnějšího na práci? Koho Wilders zajímá, nechť se s ním sejde k diskusi nebo k přednášce soukromě, a to kdekoli. Jenomže právě to asi nebylo cílem. Cílem byla oficiální prezentace jeho názorů a kontraverzních postojů. Cílem jaksi byla veřejná kontraverze.

Jakmile naši zákonodárci jednají oficiálně a oficiálně dělají takovéhle pitomosti, pak se to dotýká celého státu a všech občanů, a tedy bezpečnosti nás všech, moje děti nevyjímaje. A zde by si měl Senát trochu rozmyslet, k čemu nám chce být, protože jeho se tato aktivita týká, jakkoliv by nebyla na jeho půdě. Nečekám, že by jednotliví senátoři mohli přijít k rozumu, ale rozum by měl mít Senát jako celek. To bych očekával v zájmu nás všech. Jinak samozřejmě je v této zemi, zavalené korupcí a klientilismem, hospodářskými problémy i nedostatkem spolupráce odpovědných politiků, práce a problémů až nad hlavu, řekl bych veřejně prospěšné práce.

Vysíláno na ČRo 6, publikováno na www.rozhlas.cz/cro6