Čtvrtek 23. 5. 2024Vladimír polojasno10 °C

POLITIKA: Poslední sociální demokrat

Petr Placák 5.2.2007
Zlínská ČSSD odmítla ze svých řad vyloučit poslance Miloše Melčáka, který si dovolil otevřeně rebelovat proti stylu politiky šéfa ČSSD Jiřího Paroubka. Tento krok zlínských sociálních demokratů lze ocenit o to víc, že mnozí novináři převzali rétoriku Jiřího Paroubka a v souvislosti s pány Melčákem a Pohankou mluví o politických přeběhlících a v otázkách, které kladou politikům, je dokonce spojují s Paroubkovým výrazem „zrádce“. Nenechá-li se ovšem pozorovatel zmást expresivním výrazivem a chováním expremiéra Paroubka, tak musí konstatovat, že to je nejen neopodstatněné, ale je tomu přesně naopak. Nevím, jak je to s panem Pohankou, ale o panu Melčákovi lze jednoznačně říci, že to je jediný sociální demokrat, který si z vedení této strany a z jejího poslaneckého klubu zachoval v povolební politické frašce tvář.

Miloš Melčák to řekl ve sněmovně při schvalování nové vlády přesně: „Ústava jasně říká, že poslanec je při rozhodování vázán svým svědomím, nikoliv tedy mocenskými choutkami kohokoliv. Nemohu se dále dívat na vyjednávací taškařici, ale především na to, že mocichtivá skupina lidí kolem předsedy ČSSD Paroubka včetně jeho samého se začala k ČSSD i k naší zemi chovat jako ke kořisti a jako prostředku k udržení se u moci doslova za každou cenu.“

Nebyl to přece Melčák, kdo chtěl zradit sociálně demokratický program a to, za co byl do sněmovny zvolen. O to ale usiloval jeho současný kritik předseda sociální demokracie Jiří Paroubek, jehož obava, že by ČSSD mohla skončit v opozici, měla až panické rysy. Na jednání ústředního výkonného výboru ČSSD Paroubek tvrdil, že „když nebudeme u moci, budou nás zavírat“. Takhle nemluví politik, ale mafián - k obrazu svému.

Jiří Paroubek v době povolebního patu usiloval o vládu spolu s ODS. S Mirkem Topolánkem chtěl sestavit vládu, jejíž program by byl na hony vzdálený tomu, s čím šla ČSSD do voleb a co slibovala voličům: byl de facto obdobný k programu současné vlády trojkoalice. Ovšem s tím rozdílem, že v opozici by nebyli sociální demokraté, ale zelení, což je pro pana Paroubka evidentně jediné, co je podstatné. Právě pan Melčák se svým vstoupením ve sněmovně distancoval od Paroubkovy snahy vyměnit sociálně demokratický program za vládní křesla. Nejenže nikam nepřeběhl, naopak zůstal věrný sociální demokracii. Pokud o něm Paroubek mluví jako o zrádci, tak jedině v tom ohledu, že „zradil“ Paroubkovy mocenské choutky.

Byl to ale také Jiří Paroubek, kdo hledal hlasy pro svůj další projekt - pro koalici ČSSD s komunisty. Při sestavování vlády řečnil o tom, ať už to pánové z ODS vzdají a přenechají to jemu, který hlasy pro stovkovou koalici ČSSD + KSČM zajištěny má. Narozdíl od pánů Pohanky a Melčáka, kteří veřejně deklarovali svůji distanci od mesaliance ČSSD s ODS, by se ale v tomto případě jednalo o skutečné politické přeběhlictví, protože poslanci nesocialistických stran nemohli mít na koalici ČSSD s KSČM sebemenším zájem - ať už politicky, programově, neřku-li morálně.

Jak se změnil charakter sociálně demokratické strany pod vedením Jiřího Paroubka, velmi dobře vykreslují reakce, jaké se pánům Melčáka a Pohanky po jejich vystoupení, které lze politicky i občansky ocenit, dostalo od Paroubkovy stranické bojůvky.

„Melčák působí takovým dost popleteným dojmem. Z lékařského pohledu nedovu rozlišit, jestli ta popletenost jde na vrub jeho věku. Někdo je v jeho věku čipernější, někdo je na tom hůř. A on působí, že je na tom spíš hůř,“ dovolil si na adresu svého o mnoho let staršího kolegy říct sběhlý lékař David Rath, normalisační výrostek, který nemá úctu k politickým oponentům, ani k lékařskému povolání a pochopitelně nemůže mít úctu ani ke starým lidem. S Rathem si ovšem nijak nezadá sám předseda sociální demokracie Jiří Paroubek, který pány Melčáka s Pohankou označil za „politické kreatury“ a pověřil svůj aparát, aby začal připravovat podklady pro trestní stíhání z úplatkářství, které chce na oba podat. Podle Paroubka bude ČSSD sledovat jejich majetkové poměry po dalších deset let: „Celá mladá generace ČSSD je silně motivována k tomu, aby sledovala jejich majetkové poměry i za poměrně dlouhou dobu.“ Takto mluví rozrušený gangster, kterému mezi prsty proklouzla kořist.

Politický styl, který vnesl pan Paroubek na scénu, je vskutku skandální a zlínská ČSSD ukázala, že ne všichni uvnitř strany jsou s tímto vývojem srozuměni. Sociální demokraté by měli Miloše Melčáka ocenit, protože hájí čest sociální demokracie, která se pod Paroubkovým vedením stále více mění ve spolek s mafiánskými rysy.

LN, 31.1.2007

Petr Placák