24.4.2024 | Svátek má Jiří


POLITIKA: Poločas Nečasu

17.7.2012

"Pátek třináctého" příznačně vymezil polovinu čtyřletého mandátu Nečasovy vlády. Kdo si myslel, že horší vládu, než byla ta Topolánkova, už nezažije, mýlil se. Vláda Petra Nečase se sama označuje za rozpočtově odpovědnou, přičemž ovšem nedokáže vybrat daně a realisticky odhadnout hospodářský růst. Výsledek je nasnadě: přes růst daní a poplatků všeho druhu, přes plošné škrty, které jsou tou nejprimitivnější odpovědí na veřejné zadlužení, přes úspory na důchodcích, sociálně slabých, nemocných a postižených lidech je rozpočtová bilance v poločase vládnutí katastrofální. Za první polovinu roku 2012 již deficit dosáhl 70 % plánu na celý letošek!

Stačí pohled na příjmové dopady skokového zvyšování DPH a je zřejmé, že vládní kabinet má velké rezervy v chápání ekonomických procesů a metod, jak je ovlivňovat. Pokud se zvýšila DPH z 10 na 14 % u základních životních potřeb a inkaso této daně bylo přesto nižší než loni, nelze hovořit o ničem jiném, než o naprostém fiasku rozpočtové politiky! Přesto vláda aktuálně přistoupila k dalšímu procentnímu zvýšení DPH v obou sazbách.

Je namístě se obávat, že Nečasova vláda svými "reformami" nakonec přivodí úplný rozvrat veřejných financí. Největší hrozbou jsou dva momenty. Tím prvním je důchodová reforma spočívající v privatizaci části důchodového pojištění (ve skutečnosti dárku finančním domům v podobě vyvedených 20 mld. Kč ze státního rozpočtu ročně!). Druhou hrozbou je čerpání fondů EU, které nám bylo na jaře tohoto roku zastaveno kvůli netransparentnosti a nekompetentnosti nakládání s těmito prostředky. Pro letošek plánoval ministr Kalousek příjem z prostředků EU přes 100 mld. Kč. Jenže právě Kalouskův resort je zodpovědný za nefungující a podle Evropského účetního dvora záměrně zkreslující audit čerpání prostředků z EU. Jestliže Brusel kvůli nekompetentní a podvodné praxi nakládání s evropskými fondy zastavený tok peněz pro Českou republiku rychle neuvolní, hrozí narůst deficit státního rozpočtu na více než 6% HDP. To bude znamenat dvě věci: 1) zhoršení životní úrovně širokých vrstev obyvatel ve jménu snižování deficitu k cílovým 3 % HDP přijde kvůli nekompetentnosti vlády zcela vniveč a 2) vyrovnání tohoto dramatického výpadku příjmů, se kterými vláda původně počítala, si vyžádá následný rozvrat veřejných služeb a sociálního i zdravotního systému, ze kterého se bude země jen těžko vzpamatovávat.

Jedinou spásou by teoreticky byl podstatný hospodářský růst, o který by ovšem Nečasova vláda musela usilovat. Již dnes je mimo vší pochybnost, že se nám ani letos nepodaří dosáhnout úrovně HDP z předkrizového roku 2008 (ve všech sousedních zemích – na Slovensku, v Polsku, ale i v Německu a Rakousku se to podařilo již loni). Kromě toho, že se vlivem neschopné vlády zhoršuje naše ekonomická pozice mezi ostatními zeměmi EU, dochází navíc kvůli ideologické zaslepenosti ODS k politické marginalizaci naší země v Evropě.

Nepodaří-li se ve středu vyslovit Nečasově vládě nedůvěru, bude tento kabinet díky bezbřehé loajalitě Karolíny Peake a neschopnosti formálního šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga dodržet ultimáta o vystoupení z koalice vládnout ještě jednou tak dlouho. Známý bonmot říká, že každý národ má takovou vládu, jakou si zaslouží. Není to pravda. Tak špatný snad zase ten náš národ přece jen není!

Autor je poslancem Evropského parlamentu za ČSSD

Převzato z LiborRoucek.blog.idnes.cz se souhlasem autora