23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

POLITIKA: Nevůle k moci?

Současné politické dění je charakteristické tím, že žádná strana nechce plně sdílet celou vládní odpovědnost. Není to tím, že by neměly vůli k moci, ale spíš tím, že začínají uvažovat strategičtěji.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vyhnalík 8.11.2013 18:17

Důkaz nefunkčnosti systému

Výsledek posledních voleb jenom podtrhl nevhodnost poměrného volebního systému pro ČR. Pokud bychom byli dvounárodnostní stát, mohli bychom mít dvě levicové a dvě pravicové strany, které by byli přirozenými spojenci a skládali levicové nebo pravicové vlády a přitom by spolu nemusely bojovat o voliče.

V případě národnostně a nábožensky homogenní ČR, poměrný volební systém otevírá prostor pro dvě strany na levici a dvě strany na pravici, které se více než spolupráci věnují vzájemnému přetahování o voliče. Není divu, že politická scéna je pro běžné voliče málo přehledná a o to větší šanci dostávají protisystémové, protestní strany. Protože tyto stany oslovují nespokojené voliče zklamané zmatky na politické scéně, volí to nejsrozumitelnější téma pro nespokojené a to je zlodějna, vznešeněji řečeno korupce.

Korupce u nás samozřejmě existuje, ale nemyslím, že by byla rozšířenější než na Slovensku, v Polsku, či v Maďarsku. Jenom se o ní mnohem více mluví.

Volební systém tak generuje stále slabší PS a vyzdvihuje strany, které stojí na kritice, ale nemají zájem se skutečně podílet na vládní odpovědnosti. Jediný, komu takovýto stav vyhovuje je president Zeman a ti hráči za politickou scénou opírající o velký byznys. Nemusejí se snažit získávat vliv ve více stranách, stačí jim získat vliv u presidenta a jeho lidí.

Pokud nedokážeme včas změnit volební systém tak, aby generoval politicky odpovědnou a akceschopnou PS a potažmo vládu, obsadí tento prostor president Zeman, který se úvahami tohoto typu a ni netají.

B. Rybák 10.11.2013 15:39

Re: Důkaz nefunkčnosti systému

My ale máme dvě levicové a dvě pravicové, zcela neslučitelné strany. Naše levice i pravice obsahuje politicky zkorumpovanou s našimi zájmy neslučitelnou, mocnou (masmédii podporovanou) 5. kolonu "bruselskou".

Proto mohou jen velmi těžko vznikat velké předvolební koalice a pokud by přesto vznikly, budou se během své vlády rozpadat. Za takové situace nemůže žádná strana přesvědčivě zvítězit a proto i v podmínkách většinových voleb stále vznikají nové strany doufající, že zklamané voliče aspoň na chvíli získají (viz účinky většinového volebního systému v Itálii).

Nevytvoříme-li aspoň trochu nezávislá média a neozdravíme-li strany přinejmenším zdesateronásobením počtu jejich členů, nezabráníme vzniku klientelistického, elitářského, nesamostatného a přinejmenším relativně chudnoucího státu.

J. Vyhnalík 10.11.2013 16:27

Re: Důkaz nefunkčnosti systému

Máte pravdu, že mediální vliv hraje stále větší roli, ale právě proto, že význam médií je tak velký, je iluzí myslet si, že zůstanou mimo hledáček těch, kdo chtějí mít vliv. Naopak média zpravidla ovládnou jako první.

Pokud bychom zavedli většinový volební systém, na levici i na pravici by nakonec zůstalo po jedné straně a menší strany by měly šanci se prosadit pouze tehdy, když by velké strany systematicky ponechávaly část agendy nepokrytou.

Lobbistická síla EU je obrovská, ale přesto věřím tomu, že pravice by se musela proti současné levicové EU vymezit. Zvlášť, když nejsme velcí jako Německo, kde Merkel může své voliče uplácet tím, že se Německý vliv v rámci EU stále zvětšuje a tím, že silné Německo na eurozóně vydělává.

Z. Švrček 8.11.2013 11:17

Nojo, tohle totiž nečekali.

Jak by bylo krásné mít jen tolik mandátů, aby se mohlo do všeho krafat, všechno kritizovat, za nic neopdpovídat a mezitím si testovat vlastní lidi,  připravovat se vážně až na ty další volby a pilovat program tak, aby to nebyly jen chiméry, či sliby bez šance na realizaci. Mezitím se pěkně postarat o to, aby nikdo nešlápl, či nehodil vidle do vlastního byznysu, který je přece spojen s dotacemi a závisí na legislativní práci rozhodnutích vlády a parlamentu. A všechno to svázat do povřísla, přibarvit potravinářskou barvičkou a prodat prostřednictvím svých vlastních novin tomu stádu, co volilo...

Volič dareba to ale vzal příliš vážně a hodil je do tvrdé reality, kdy se svými mandáty budou muset přijmout i odpovídající odpovědnost, jinak se příště se zlou potáží. Pokud nakoupili větší část voličů od pravice, tak si koupili voliče dost náročného (relativně - tedy v porovnání s voličem levice, kterému stačí JEN slíbit).

P. Kmoníček 8.11.2013 13:18

Re: Nojo, tohle totiž nečekali.

Taková strana je v parlamentu od založení České republiky v r. 1992.Která?No přece KSČM.Kecá do všeho,všemu rozumí,za "přehmaty" v padesátých letech a za normalizace nemůže(to KSČ)i když skoro se vším souhlasí a do popředí se nehrne.Stačí ji těch 13-16%pit..,pardon voličů, a vyinkasované peníze za jejich hlasy.

M. Urban 8.11.2013 10:12

Koalice?

Nikdo vám nedá tolik, jako já vám slíbím. Nikam se nehrnou, protože se nedají realizovat jajich předvolební sliby.

R. Langer 8.11.2013 10:47

Re: Koalice?

Tak ať nedělají raději nic.

M. Kosejk 8.11.2013 9:14

instinkt populisty

ANO je klasická populistická strana bez nosné ideologie, která nalákala voliče ze všech spekter voličů (od voličů ODS až po voliče KSČM) tím, že pro každou sociální skupinu vypíchli určité líbivé návrhy (Pro pravičáky: jsem úspešný člověk, nechci zvyšovat daně. Pro levičáky: zachováme sociální stát a prachy na něj vytáhneme z lidí, kteří určitě podvádějí na daních - takže to znamená slib buzerace ze strany finančáků a policie. A pro všechny: občané jsou chytří a schopní a politici jsou blbí a neschopní).

Instinkty populisty tedy Babišovi říkají, aby se choval tak, aby měl moc, ale přitom vypadal, že za vládu nemá žádnou odpovědnost - a na to je opoziční podpora vlády ideální. Z opozice může vládu ovládat - a podrazit ji, kdy to pro něj bude výhodné. A když tuto strategii dodrží, tak se tenhle komunistický konfident může stát příštím premiérem jak šéf vítězné strany.

Š. Hašek 8.11.2013 22:42

Re: instinkt populisty

Možná, že Babiš teď ani nespí. Vložil do banku skutečně mnoho.

Buď v příštích volbách všechno, a nebo se mu jeho ovečky rozutečou zpět ke svým zavedeným stranám. A nebo přijde zase nějaký jiný populista (trvanlivost zas jen tak rok). Českému národu jsou tři málo (Babiš, Okamura, Sobotka).

K. Kužel 8.11.2013 4:29

Babišova pojistka

Babiš jasně deklaroval svoje naprosto negativní stanovisko vůči zvyšování daní. Stačí, když na něm bude trvat i při jednáních s ČSSD, a má tím zajištěno dobře opevněné palebné postavení v opozici.

Jen bude muset uklidnit své ovečky třesoucí se na ministerské posty. Mohou se dočkat docela brzy - po dalších předčasných volbách.