29.3.2024 | Svátek má Taťána


POLITIKA: Ministři u Zemana

10.12.2021

Již druhý týden se chodí ministři budoucí vlády Petra Fialy poklonit před akvárium, kde je zavřený prezident a přes mikrofon vysvětlují hlavě státu svoje priority a dokazují znalosti problémů resortu, který budou řídit. Ve virtuálním světě sociálních sítích se množí nespokojenost voličů Spolu s tím, že tam ministři chodí servilně na kobereček, že tam chodí líbat prsten nebo že dokonce SPOLU zklamalo voliče a „již nikdy tuhle sebranku, která poklonkuje Zemanovi, volit nebudou“. Konec konců podobně kriticky se vyjádřili i Ondřej Neff nebo Martin Fendrych.

Je skutečně defilé ministrů podle abecedy u skleněné kukaně s prezidentem nutné a vhodné? Když pominu očividnou trapnost a směšnost tohoto celého aktu a překonám stud z toho, jak si starý pán hraje na důležitého, musím přiznat, že velmi chápu důvody, proč tam ti budoucí ministři chodí. Oni skutečně nemají žádný důvod poslouchat moudra dosluhujícího prezidenta.

Velmi chápu, že tohle poněkud bizarní divadlo musí s kamennou tváří vydržet a rovnou nepošlou pana prezidenta do mezí, které mu předepisuje Ústava a dobré mravy. Je přece normální a přirozené, že ve slušné společnosti a mezi slušnými lidmi si na začátku chceme vyhovět a navzájem si porozumět. Není nutné hned na někoho, kdo nám ve společenském styku nesedí, zvyšovat hlas a volat na něj zákony a Ústavu. Pokud kdokoliv projevuje od počátku svoji sílu a nechce ani trochu vyhovět, vyjít oponentovi naproti, jedná arogantně. Je mnohem přirozenější a snazší si vyslechnout názor oponenta, posoudit jeho argumenty a pak se teprve rozhodnout. Petr Fiala a jeho vláda může ve sporu s prezidentem napřed ukázat dobrou vůli a laskavost a může na začátku vyjít vstříc poněkud nelogickému přání a není nutné hned harašit všemi zbraněmi, rozčilovat se a nadávat. Prezident se přes sklo své kukaně podívá na nové ministry, udělí jim několik svých hraběcích rad, vzpomene si na neexistující citáty slavných a připomene, jak to bylo, když vládl on se svými kamarády. Je správné vyhovět v této neškodné zábavě hlavě státu a nemusím hned tasit zbraně.

Petr Fiala a jeho vláda laskavě vyhověli přání prezidenta a projevili svoji dobrou vůli neeskalovat konflikt při první příležitosti. Za to mohou od Miloše Zemana požadovat stejnou dobrou vůli. Po směšném hraní na kádrování předpokládají, že všichni budou jmenováni v souladu s Ústavou do svých pozic a ujmou se toho, co od nich všichni očekáváme, tedy řešit narůstající problémy státu. Dobrou vůlí a respektem k nesmyslnému požadavku prezidenta vláda přehodila pomyslný míč na druhou stranu hřiště. Je nyní na prezidentovi, jak se zachová. My jsme vám vyhověli, a co vy? Zachováte se jako politik nebo jako zpupný dědek?

Pokud prezident bude dělat obstrukce a nebude jmenovat vládu i přes očividně uplatněnou vstřícnost, musí přijít silná odpověď. Vláda má většinu ve Sněmovně a ta bude schvalovat rozpočet včetně rozpočtu kanceláře prezidenta. Máme tady kompetenční žalobu, jejíž výsledek je podle vyjádření většiny expertů velmi předvídatelný a konec konců je tu pořád i ten článek č. 66 Ústavy ČR.

Doufám, že prezident Zeman je v takovém zdravotním a duševním stavu, že toto všechno chápe a dovede si představit, kam by vedl jeho spor s většinou ve Sněmovně i v Senátu. Proto věřím, že v týdnu od 13. prosince prezident Zeman jmenuje celou vládu Petra Fialy. Věřím ale také, že v opačném případě premiér nebude ustupovat a hledat další třetí cesty ze zdánlivě patové situace. Pokud k tomu bude donucen, bude schopen kromě dobré vůle projevit i svoji politickou sílu a postaví prezidenta tou či jinou cestou do příslušných ústavních mantinelů.

Není důvod vyhrožovat a vykřikovat silné věty na začátku a je slušné projevit trochu dobré vůle. Pokud ale tato dobrá vůle není opětována, musí přijít a já věřím, že přijde síla a jasné a nekompromisní řešení ústavní krize.

Komunální politik ODS