Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuze

POLITIKA: Klausova amnestie a její důsledky pro společnost

Klausova amnestie vyvolává u mnoha lidí rozhořčení, nelibost a mnoho otázek. Jedná se o projev šílenství, populismu, zlomyslnosti, nenávisti vůči českému národu, nebo snad o jednání zkorumpovaného člověka pod nátlakem mafie, jíž padl do chapadel?
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

J. Kanioková

8. 1. 2013 9:38
většina si neuvědomuje,

že pokud někdo SKUTEČNĚ UKRADL miliardy, tak mu hrozí trest NAD 10 let !

NAVÍC - relevantní odborný názor právníka -  trestní řízení se dělá proto, aby byl někdo potrestán. To, že se spojuje  občanskoprávní pře s trestněprávní pří a jen šetří čas a peníze a je to spíš jen bonus, ne nárok. S možností amnestie by měl každý advokát vždy počítat a své klienty na toto riziko upozornit,  a že pokud to neudělá, je to jeho velká profesní chyba.

I v rámci trestního řízení nárok na odškodnění poškozeného stále zůstává nárokem občanskoprávním a nemůže tedy být amnestií zastaven – amnestie má co do činění JEN s trestním stíháním

0 0
možnosti
PN

P. Novák

8. 1. 2013 19:49
Re: většina si neuvědomuje,

Milá paní Kanioková.Kdybyste poslouchala advokátku Marvanovou, tak byste snad ten rozdíl pochopila. V trestním řízení je úkolem státu prokázat pachateli vinu.Pokud je pachatel odsouzen, není pochyby,že je vinen a v civilním řízení už jde jen o to, určit výši škody. Kdežto, když je pachatel amnestován a tedy "nevinen", je na těch poškozených ubožácích dokázat, že je vinen. Vy v tom nevidíte rozdíl?

A jak by poškozeným pomohlo upozornění advokáta, že možná přijde amnestie? To by si měli vzít špagát a jít se rovnou oběsit?

0 0
možnosti
VM

V. Mlich

8. 1. 2013 9:04
Je dobré, že institut amnestie máme

Ve státě plném lidí smýšlejících podobně "urválkovsky" jako autorka článku je dobré, že takovou věc, jako je amnestie, máme v ústavním řádu. Že se pověří jedna osoba, která může jednou za čas neomezene rozhodnout o odpuštění viny. A taky je dobře, že tu moc má práve Václav Klaus, který s ní neplýtval jako jeho předchůdci, ale používá ji uváženě a s rozumem.

0 0
možnosti
JK

J. Kanioková

8. 1. 2013 9:43
Ano

0 0
možnosti
KK

K. Kužel

8. 1. 2013 8:57
Kolik vlastně bylo amnestovaných?

Teď jsem trochu zmaten: mluvilo se asi o šesti až sedmi tisících amnestovaných. V článku cifra vyskočila na dvaatřicet tisíc. To už by překračovalo i počet zločinců amnestovaných Havlem. Tak jak to vlastně je?

Abych předešel okřiknutí, že Havel amnestoval hlavně politické vězně: ti byli propuštěni již Husákem, a to v prosinci 1989 - viz:

http://neviditelnypes.lidovky.cz/historie-destrukce-spravedlnosti-d53-/p_politika.asp?c=A130105_180831_p_politika_wag

0 0
možnosti
HK

H. Koláček

8. 1. 2013 8:24
O zdravém rozumu prezidenta........pochybuji

cit: "O zdravém rozumu prezidenta, respektive o jeho duševním zdraví asi nikdo nepochybuje".

Omyl. Já jsem ten, kdo pochybuje a to již nějakou dobu. Myslíte, že by se Václavu Klausovi někdo (třeba jeho lékař) odvážil říci, že pro něj začíná obrobí, kdy ztrácí zdravý rozum?

Pokud však zdravý rozum neztratil, musí za tím být něco jiného. A to snaha zbořit stávající systém tím, že občanům zase vzal kus jejich víry ve spravedlnost. A že té víry ubývá.

Cítím velkou bezmoc, snad největší po roce 1989.

0 0
možnosti
JK

J. Kanioková

8. 1. 2013 9:46
Autorka patří k těm, kteří neznaje SKUTEČNÁ FAKTA, dští síru

Starobylý rituál některých lidí, jejich potřeba "černého kozla", do něhož vloží všechno zlo a pak ho vyženou do pouště, čímž se oni sami očistí a jsou sami sobě zase intelektuálními veličinami...

0 0
možnosti
PP

P. Pavlovský

8. 1. 2013 8:08
Síla metafor

Není fatální, že politik, který v médiích několikrát zveřejnil, jak oblibuje televizního krtečka, je patronem tunelářů?

0 0
možnosti
JK

J. Kanioková

8. 1. 2013 9:24
taky paranoia

0 0
možnosti
PP

P. Pruner

8. 1. 2013 6:24
zbytečný článek

Paní autorka se připojila k mediální štvanici na amnestii, která pomůže desetitisícům lidí z nichž většina je v podstatě slušných či se dostala na scestí poprvé. Proto také dostali tak malé tresty, které v jiných státech řeší alternativními sankcemi - proto ostatně jsme měli tolik vězněných na tisíc obyvatel. S podmínkami a veřejne prospěšnými pracemi se počet amnestovaných dostane údajně ke sto tisícům.

Bohužel zatím nedochází k diskusi jak zmodernizovat, zlepšit a zefektivnit naši justici, abychom se za pár let nedostali tam kde jsme byli před amnestií. Nejsou slyšet rozumní politici, ani většina soudců, kteří jistě dokáží přemýšlet o své práci i s nadhledem. Zatím jsou slyšet jen kritici vytloukající politický kapitál a zastánci starých poměrů, kterým justiční smrádek a teploučko vyhovují.

0 0
možnosti
KK

K. Kužel

8. 1. 2013 8:54
Re: zbytečný článek

Teď jsem trochu zmaten: mluvilo se asi o šesti až sedmi tisících amnestovaných. Teď cifra vyskočila na desetitisíce. To už by překračovalo i počet zločinců amnestovaných Havlem. Tak jak to vlastně je?

Abych předešel okřiknutí, že Havel amnestoval hlavně politické vězně: ti byli amnestováni již Husákem, a to v prosinci 1989 - viz:

http://neviditelnypes.lidovky.cz/historie-destrukce-spravedlnosti-d53-/p_politika.asp?c=A130105_180831_p_politika_wag

0 0
možnosti
JM

J. Mrázek

8. 1. 2013 6:19
Zatímco dřív neměli lidé šanci na odškodnění...

..tak nyní pro změnu lidé stále nemají šanci na odškodnění. Nezměnil se důvod- neschopné, nebo všehoschopné, soudy a přeplacení nejen státem ( ale i pachateli ) soudci .... takže stav se nezměnil, pouze dostali šanci drobní pachatelé. Hysterie prosákla i mezi jinak racionálně uvažující lidi ..? Jo, sedmá velmoc, novinářská žumpa....

0 0
možnosti
JK

J. Kanioková

8. 1. 2013 9:41
Nemáte pravdu

Amnestie se netýká odškodnění, které spadá do občanskoprávní sféry.

0 0
možnosti
JK

J. Kanioková

8. 1. 2013 1:33
Soudě podle hysterie, kterou kterou amnestie vyvolala,

se odvažuji tvrdit, že konspirátoři mají festival. Ať se na to koukám, jak chci, na amnestii nevidím nic až tak nerozumného. Opravdu si lidi - snad inteligentní a přemýšliví, myslí, že schopný kmotr musí spoléhat na amnestii? Že někdo, kdo má na to, aby SKUTEČNĚ zpronevěřil miliardy, není schopný si zařídit, aby ho neodsoudili či aby z něj dostali nějaké peníze? To mě udivuje.

Opravdu, článek je silně konspirační..

0 0
možnosti
JV

J. Vyhnalík

8. 1. 2013 1:39
Re: Soudě podle hysterie, kterou kterou amnestie vyvolala,

Nakonec ani u toho Berky není jisté nakolik se na něj amnestie vztahuje a zda vůbec.

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz