25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

POLITIKA: Kdo tady krade?

Vládní politici a ministři se rádi chlubí tím, kolik nám „dali“ z prostředků státu. Nechávají se slyšet, kolik dali na stavby a opravy dálnic, kolik dávají sociálně slabým, jak ze státních peněz pomáhají maminkám na mateřské a školám, učitelům, nemocnicím.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Kotas 25.4.2019 5:44

Šetrnost je dnes neznámý pojem, zvlášť

když ve státní službě jsou lidé, kteří mají své místo i " dědičně " a téměř žádný její zaměstnanec si neprošel soukromou sférou. Navíc v ní panuje " socialismus ", co se týká pracovního zázemí, odpovědnosti. A nešetrnost státu je i počet státních úředníků, odshora dolů.

M. Šurgot 25.4.2019 5:41

Autor ignoruje velkou mnozinu platů “na ruku”...

Zakladni tvrzeni, ze jen a pouze zamestnanci soukromeho sektoru zivi cely stat svymi danemi je pravda, kterou velmi radi politici a odborari zamlcuji. Vzhledem k mnozstvi statnich zamestnancu/volicu a ostatnich prijemcu penez ze statni kasy, taky volicu, je tato prubezna “mala lez” velmi rozsirena.

Nicmene existuje lhani i na druhe strane, u soukromych zamestnavatelu. Vedi o tom uplne vsichni, politici a bezni obcane, vcetne autora clanku a timto se autor vubec, ale opravdu vubec, nelisi od politiku a odboraru. Ucelove zamlcuje lež ne “sve strane” hriste. Existuje obrovska mnozina firem a zivnostniku, kteri vyplaceji mzdu z casti oficialne, tedy se vsemi odvody a danemi, zcasti pak “na cerno”, na ruku, bez jakehokoliv zdaneni a prislusnych odvodu.

Okradaji stat na danich, statni zdravotni a socialni ucet, okradaji zamestnance na vsech moznych budoucich socialnich platbach a nemocenskych, hlavnim minusem je budouci duchod. Z ceho bude temto zamestnancum vypocten a hlavne z ceho bude zaplacen?!

Autor zminuje vysoke zdaneni, neprimo tedy “omlouva” tuto zcela beznou praxi.

Zadny rozdil proti tolik kritizovanym politikum. Taky zamlcuje podstatny fakt. Cili lže.

J. Kulheim 25.4.2019 7:39

Re: Autor ignoruje velkou mnozinu platů “na ruku”...

Živnostník nemůže nikoho okrást protože má pouze svoje peníze. "Stát" má pouze peníze daňových poplatníků a dluhy. Socialistický stát si ještě libuje k vytváření strukturálních rozpočtových dluhů, které zaplatí daňoví poplatníci nebo budoucí generace.

Každá koruna, kterou ušetří podnikatel, který optimalizuje daně, má několikerý efekt. Může ji investovat do podnikání, nezvýší se cena výrobku, úředníci nemusí přemýšlet komu ji dají, třeba ve formě dotací. Navíc toho co dotace bere, se může dostat před soud a jít do kriminálu, atd.

Spotřební sféra má vždycky málo peněz, vždycky tam chybí lidé a zaměstnanci jsou předřítí a pokud chtějí svou práci zvládnout, tak často vyhoří, protože jsou to přímo altruisti, kteří neváhají obětovat svoje zdraví pro druhé. Přitom by byli nejužitečnější, pokud by nemuseli nepracovali vůbec.

J. Vintr 25.4.2019 8:25

Re: Autor ignoruje velkou mnozinu platů “na ruku”...

Máte problémy s logikou. Ten kdo se snaží neodvádět výpalné státu nikomu nic nekrade, jen se brání tomu, aby byl okrádán.

J. Kunes 25.4.2019 4:00

Zvlastni svet

Pane Babku, Vy zijete ve zvlastnim svete. Uvedu priklad. Soudni exekutor je pro spolecnost nepochybne potrebna cinnost. V Cesku se jedna o podnikatele (se statusem uredni osoby). Prace ceskeho soudniho exkutora je velmi dobre honorovana - nezridka lepe nez prace soudce. Proto cesky soudni exekutor, podle Vas, vyrazne prispiva blahobytu spolecnosti. V Nemecku je soudni exekutor statni zamestnanec - nizsi soudni urednik - s platem, ktery se zdola blizi nemecke prumerne mzde. Nemecka spolecnost, ktera tuto cinnost zvladne nekupovat (i v absolutnich cislech) podstatne levneji nez ceska, presto - podle Vas - plati zbytecne parazity a kdyby presla na cesky model jeji blahobyt by vzrost. Nechce jit Nemcum poradit, ze to delaji spatne?

P. Dvořák 25.4.2019 4:47

Re: Zvlastni svet.

Malý detail. Přehlédl jste pasáž, která začíná slovy "Podnikatelé vydělávají peníze . . . "

Soudní exekutor nevydělá ani korunu. Všechno co má na svém kontě a i ty drobky, ze kterých platí svoje další zaměstnance, sebral jiným.

J. Vintr 25.4.2019 11:46

Re: Zvlastni svet

Nemluvě o tom, že vlastní plat státního zaměstnance je většinou jen menší částí celkové sumy, kterou takový zaměstnanec stojí. Kancelář, služební auto a další režijní náklady ...

R. Brzák 25.4.2019 2:22

má pravdu, předseda!

nemám co dodat.