25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Kdo Nevyhraje Volby Superstar

17.9.2009

aneb Nejpopulárnější soutěž v České republice

Ačkoliv se Nova snaží a předstírá, že největším hitem letošního podzimu bude soutěž o Česko-Slovenskou Superstár (mimo jiné, nejde o nic nového, milí Nováci, takovouhle soutěž měli coby Bulharsko-Makedonskou Superstár na Balkáně už vloni), probíhá u nás sice nevyhlášená, ale zato daleko dramatičtější soutěž pod krycím názvem "politická krize", jejíž skutečným názvem je "Kdo nevyhraje parlamentní volby".

Tak jako v roce 1989 ležela v bývalých státech RVHP na zemi moc, kterou tam zahodili komunisté v čele se soudruhem Gorbačovem, a čekala, kdo ji zvedne, dneska se u nás nabízí vláda a … nikdo ji nechce.

Nedejte na první dojem. Všichni samozřejmě řičí z plných hrdel, že by tu moc chtěli a kdyby to ta druhá strana nesabotovala, tak už by všem dávno ukázali, jak oni by tady zavedli blahobyt, svobodu a vůbec fšecko. Ale … Vypadá to, že ODS v čele s Topolánkem měla hlavní touhu vydržet jako vláda do doby našeho předsednictví v Unii a tak se etablovat mezi "zavedené" politické strany a osobnosti. Cíl lákavý a nakonec uskutečněný, když jsme ukázali, že mnoho věcí dovedeme lépe než "slavní západní státníci" - viz plynová krize, drzý, ale pro nás v důsledcích výhodný postoj, že Izrael má právo bránit se i silou, a mnoho dalších věcí. Cintalové v komentářích sice naše předsednictví bagatelizují, ale to je spíš takové kvílení šakalů za karavanou.

Ovšem když dával Topolánek dohromady svoji vládu a hlavně umrněnou většinou v parlamentu, svět byl jiný. Nebo se spíš moc nevědělo, jak na tom svět ve skutečnosti je. Že přichází a začíná malér. Rozhazování peněz, neskutečné prožírání obrovských sum, na které vydělala dobře fungující ekonomika, nás porazilo. Západní krize to jen odhalila dříve. Tehdá jsem to nevěděli a ti, co to věděli, mlčeli. A nebylo to - ten problém - v ekonomice. Po pravdě, jak se ukazuje, je naše hospodářství pravděpodobně (včetně oslavovaného Slovinska) nejlépe fungující v nových státech EU. A ve východní Evropě vůbec. Ale ani tak nemůže uživit armádu byrokratů, obludnou mašinérii všech možných policajtů - včetně obecních strážníků, státní police, celníků, hrajících si na další policii (u nás máme více policistů než za bolševika. + k tomu místní policii + celníky + bezpečnostní agentury + ….. ), strážců Národních parků, dozorců čehokoliv, co si úřad vymyslí, tisíců úředníků v nových úřadech a ministerstvech, dále nemakačenků beroucích tolik různých podpor, že už se v tom nikdo nevyzná (s výjimkou těch, kteří si o ně umí požádat), šílených a zločinných takzvaných ekologistů, kteří připravili svými obstrukcemi nás všechny o stovky miliard v nedokončených dálnicích i železnicích, nepostavených či nezmodernizovaných a neopravených továrnách i budovách atd. atd.

Když praskla na Západě bublina vytvořená rodnými bratry našich soudruhů, kteří se také domnívali, že " zdroje tu jsou", vypukl malér. Dobu, kdy to všem došlo -tedy i socdemákům a vůbec věrchušce - odhaduji na termín okolo svržení Topolánkovy vlády. Myslím si, že nejvíc byl překvapen Paroubek. Paroubek se prostě ve své zášti přepočítal, ale nebyl zase zaslepen tak, aby se pokusil sestavit vládu. I Sobotkovi už muselo být jasné, že bude zle. Budou se totiž muset brát dětem-voličům "cukrátka" a "hračky na hraní". Tedy všechny možné dávky, podpory, pastelkovné všech typů a forem a bude se muset něco udělat s šílenou a neschopnou (a línou) byrokracií. Podporovanou ovšem silně z Brusele. Neboť tam jsou na tom podobně.

Úředníků je již daleko více než v dobách, kdy na jeden obvodní národní výbor připadal také příslušný obvodní výbor KSČ a tahle duplicita šla až na vládu a ÚV. Mysleli jsme si, že je to šílené. Dneska je to šílenější. Odhaduji, že podle toho, jak dopadly průzkumy na úřadech na Ostravsku a Vysočině, nejméně 35 % úředníků prostě vůbec nepracuje, dalších 30% jen tak, aby to nevypadalo. A jen berou peníze a vymýšlí ptákoviny.

V této ekonimické, politické a sociální situaci, když navíc pomyslíme na to, že nám Rusko může klidně zase zavřít plyn a některé ze států v EU a nebo vůbec našeho okruhu se můžou ekonomicky zhroutit (Maďarsko, Ukrajina, Slovinsko, Bulharsko, pobaltské státy, Španělsko, Island atd.), chtěl by být předsedou vlády jen šílenec.

Takže Paroubkův jakoby "nepochopitelný krok", když v úterý shodil předčasné volby, je chladnou kalkulací. Kdyby ČSSD v listopadu vyhrála, buď by nesestavila vládu, anebo by musela vládnout se stalinisty z KSČM. Vláda populistické postkomunistické a hlavně post-normalizační ČSSD se stalinisty by byla jen přetahovaná, kdo dá víc "ubohým pracujícím“. Paroubek je sice normalizační šíbr, sociální demokrat "z leknutí", ale není to žádný hlupák. Je rozhodně jedním z nejschopnějších lidí na naší politické scéně. Umí v tom chodit a vychází mu to. Dneska jít dělat předsedu vlády - i třeba v tiché oposmlouvě s ODS - to prostě nejde. To ví. Na druhé straně arogantní a jedovatý normalizační kádr Paroubek vytočí Topolánka, kdykoliv se mu zachce. A s chutí to dělá. Jenže tím vyvolal takové ovzduší nenávisti, že cesta zpátky nevede. Jistěže by byla v mnohém výhodná velká koalice. Osobně myslím, že to bez ní nepůjde. Ale bez současných špiček ČSSD a ODS.

Paroubek si spočítal, že není v jeho zájmu stát se v době krize předsedou vlády. To by ho nakonec politicky pohřbilo. Někdo musí lidem říct, že si musí utáhnout opasky. To Paroubek a jeho jakoby "sociální demokracie" (čti: normalizační pohrobci stojící v čele) nikdy nebude!

A tak, protože Topolánek nemá dost sil, vynořivší se pěna v parlamentu - Zubová, Tlustý atd. - je nevyzpytatelná a nepoužitelná k ničemu, nemá Paroubek zájem. Protože ovšem není revoluční doba a nikdo se nemůže "revolučně" chopit vlády, strčí ji do ruky Fišerovi. Se slovy: "A teď s ukaž!"

Otázka je, co bude na jaře. Protože "krize" (která není ve skutečnosti žádnou krizí, ale jen šíleným rozhazováním peněz, což se musí zarazit) jen tak nepomine.

Ovšem, nepodceňujte Paroubka. On určitě něco zase vymyslí. A my ostatní se budeme divit.

Jako v úterý.