6.5.2024 | Svátek má Radoslav


POLITIKA: Kdo dostal „kartáč“, Dvořák, nebo Fiala

12.2.2024

Otázka v názvu čtenářům připadne možná zbytečná, ale není, protože ten „kartáč“ dostal ve skutečnosti premiér, jen o tom neví.

Podle informací z médií o výsledku úterního dohadovacího řízení vyvolaného rozhodnutím ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka jmenovat svého zmocněnce pro EURo na jednání dostal „kartáč“ ministr Dvořák. Ve skutečnosti ten „kartáč“ dostal premiér Fiala. Ale možná si to neuvědomuje, podobně jako si neuvědomil, co je v programovém prohlášení jeho vlády.

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/dohodovaci-rizeni-stan/r~2d62f92ac5b411eebc1fac1f6b220ee8/

V textu „Starostové dostali kartáč“ Barbora Doubravová a Radek Bartoníček popisují zákulisí úterní usmiřovací schůze vládní koalice mimo jiné slovy

„Starostové dostali kartáč. Je to další přešlap v pořadí po marketingových tazích s Rakušanovým videem a podobně. Ostatní koaliční strany naštvalo, že se ve STAN na včerejším setkání tvářili jako teflonová pánev, po které vše steče, a nedali najevo pokoru nebo nějakou omluvu,“ popisuje jeden z účastníků jednání pod příslibem anonymity.

a výsledek shrnují takto

Výsledkem jednání je mimo jiné dohoda, že ministr Dvořák stáhne jmenování svého zmocněnce pro euro Petra Zahradníka. Výměnou za to si ale vláda do října vyžádá stanovisko Národní ekonomické rady vlády, která zhodnotí, zda je pro Česko výhodné udělat další krok k přijetí eura, tedy vstoupit do takzvaného mechanismu směnných kurzů. Na základě těchto analýz vláda ke konci roku rozhodne, jak dál v otázce eura postupovat.

Podobně i v zprávě a iRozhlase

Dvořák udělal chybu a podařilo se ji napravit. Koalice stanovila jízdní řád, zhodnotil ministr dopravy.

Připomínám, že v reakci na slova prezidenta Pavla v Novoročním projevu

Právě letos si připomínáme 20. a 25. výročí vstupu do těchto organizací. To nám nabízí příležitost ohlédnout se a zároveň se podívat do budoucna, kterým směrem chceme jít. Je to také příležitost připomenout si závazky, které jsme při vstupu do Aliance a do Unie dobrovolně přijali. Prvním jsou výdaje na obranu země. Ten letos po dlouhé době opět plníme. Druhým je přijetí společné evropské měny. Je načase, abychom po letech začali dělat konkrétní kroky, které nás k naplnění tohoto závazku dovedou. Přes nekončící diskuse o výhodách a nevýhodách eura pro zemi s otevřenou a exportní ekonomikou, ležící ve středu Evropy, je společná měna logickou budoucností.

premiér Fiala prohlásil

Nedomluvili jsme se na tom, že bychom se v tomto volebním období zabývali otázkou přijetí eura. Takže se do toho nebudu pouštět, respektuji programové prohlášení vlády,“

Na toto jeho odmítnutí prezidentova názoru reagoval okamžitě Miroslav Kalousek v tvýtu (ixtu)

A je vymalováno. „Domácí úkol“ pro satelity je uložen, ty s tichým brbláním sklapnou, rozhoduje @ODScz, tečka. Fakt, že vláda je svou praktickou politikou mimo své programové prohlášení skoro ve všech kapitolách, už nikdo rozebírat nebude.

Kalousek má pravdu, Fialovo tvrzení je politicky korektně řečeno „mimo programové prohlášení“ jeho vlády a nikdo ho rozebírat nebude, ale normální člověk, který si přečte novelizované prohlášení vlády z března 2023 dojde k závěr, že je to prostě lež. V části Finance Zdravé veřejné finance je uvedeno

V zájmu zdravých veřejných financí se zavazujeme k co nejrychlejšímu splnění maastrichtských kritérií a dalších rozpočtových pravidel EU.

Prověříme přínosy a rizika vstupu ČR do ERMII z pohledu veřejných financí a celé ekonomiky.

Zatímco „maastrichtská kritéria a další rozpočtová pravidla EU“ lze v principu plnit i když nechceme EURO přijmout, prostě proto, že jde o rozumná kritéria a pravidla, v druhé větě se vláda zavazuje, že během jejího funkčního období „prověří přínosy a rizika vstupu ČR do ERM II z pohledu veřejných financí a celé ekonomiky“ což bezpochyby znamená, že se vláda zavázala „zabývat se v tomto volebním období otázkou přijetí eura“.

Výsledkem dohadovacího řízení je tedy závazek vlády, že si

do října vyžádá stanovisko Národní ekonomické rady vlády, která zhodnotí, zda je pro Česko výhodné udělat další krok k přijetí eura, tedy vstoupit do takzvaného mechanismu směnných kurzů. Na základě těchto analýz vláda ke konci roku rozhodne, jak dál v otázce eura postupovat.

Tedy přesně to, co je v prohlášení vlády a o čem premiér tvrdil, že se do toho nebude pouštět:

Nedomluvili jsme se na tom, že bychom se v tomto volebním období zabývali otázkou přijetí eura. Takže se do toho nebudu pouštět, respektuji programové prohlášení vlády.“

Takže kartáč dostal po zásluze Fiala a výsledek Dvořákova Cimrmanova kroku stranou je veskrze kladný.