Středa 29. 5. 2024Maxmilián, Maxim polojasno10 °C

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

  • Příspěvků: 114
  • Poslední: 8.4. 2008 4:11
  • Řadit dle: vláken
  • času vložení
inspektor Trachta 4.4.2008 16:40

Re: Re: doporučuju popřmýšlet taky vlastní hlavou...

K sv. Václavovi existuje několik pramenů, kterým můžeme věřit a nemusíme, ale nakonec kromě archeologie nic jiného dalšího už k tématu pravděpodobně nezískáme. Takže je to vše přežvykování několika textů pořád dokola...a z toho odvozené hypotézy.

Že byl Boleslav I. faktickým zakladatelem českého státu bude jistě blízko pravdě, když uvážíme, že navázal na bratrovu politiku, využil pro nás příznivé situace k upevnění a rozšíření přemyslovského panství, aby pak nakonec po letech bojů přijal ve vztahu k císaři velmi podobné podmínky, na jaké přistoupil už Václav.

Český stát založili Václav a Boleslav, představy o podřízenosti knížete Václava a proti tomu stojícímu odboji Boleslava jsou zkreslené a naivní...;-)

Magor Milda , Mgr. etc. 4.4.2008 21:04

Ještě malá poznámka, konkurence Byzance a Říma byla tehdy silná

třeba náš sv. Mikuláš, biskup z Myry na Egejském pobřeží dnešního Turecka, byl nejenom dobročinný světec, ale také příznivec Říma. Proto byl svými byzantskými sousedy srdečně nenáviděn. Stal se ale svatým církve římské. Zdá se, že tento boj probíhal celou dobu od sv. Václava až asi do obsazení Byzance osmanskou říší.

A. 4.4.2008 21:19

Re: Ještě malá poznámka, konkurence Byzance a Říma byla tehdy silná

Mezery ve vzdělání... Sv. Nikolaj  (česky Mikuláš) je jedním z nejvýznamnějších světců pravoslavné církve.

Magor Milda , Mgr. etc. 5.4.2008 17:28

Re: Re: Ještě malá poznámka, konkurence Byzance a Říma byla tehdy silná

Ono je to mnohem složitější. Mikuláš z Myry, dnešní Demre v Turecku, byl nejdřív pronásledován císařem Konstantinem, později však Konstantin změnil názor a církev se stala jeho státní církví. Prvním koncilem této církve byl koncil v Niceji, dnešní Iznik v r. 325, čili dávno před sv. Václavem. Už tam se křesťané nemohli dohodnout na tak důležitých věcech, jako zda je Kristus syn Boží, nebo součást Boha samého, císař se jim vysmál a nařídil, aby se sjednotili. Mikuláš prý tenkrát svému protivníkovi dal facku. Od této doby lze sledovat tendenci oddělení východní, byzantské církve od té západní, římské. Ten koncil měl vlastně poprvé zkusit, spojit obě sporné strany v jednu církev, to se nezdařilo. Když Konstantin 337 zemřel, začaly se obě strany sporu od sebe vzdalovat. V době sv. Václava v 9. století už byl ten rozkol velmi intenzivní, řádila zde tvrdá konkurence. A Čechy v tom byly zrovna ta oblast, o kterou se bojovalo. Že vyhráli latiníci, je spíše náhodná konstelace, zrovna tak z nás mohli být Rusové nebo Bulhaři.

takyhisterik 6.4.2008 1:56

Re: Re: Re: Ještě malá poznámka, konkurence Byzance a Říma byla tehdy silná

Vim, pane magistre, zde z Vasich prispevku, ze se o dejiny zajimate mimo svoji profesi a ze podle Vasi profese jste spise fyzik, nez metafyzik. Z toho, co zde uvadite je zrejme, ze dejiny ranneho krestanstvi jste jeste asi zcela nezvladl. Jinak by jste Vam bylo jasno, ze k rozdeleni mezi zapadni (katolickou) a vychodni (pravoslavnou) cirkvi doslo postupne a mnohem pozdeji, nez uvadite. Presto rozdeleni to bylo spise "civilni", t.j. tykajici se svetske moci. Hlava vychodni cirkve take byla zpravidla vice a casteji pod vlivem moci svetske (Byzanc, Otomane, ale take carske i komunisticke Rusko) kdezto hlava cirkve zapadni je dodnes i hlavou samostatneho statu (Vatikan). Dnes take stav obou cirkvi je ale velmi odlisny, od doby jejich rozkolu a veroukou se tyto dve vetve dodnes nerozlisuji. Veskere svatosti jedne vetve plati stejne i ve vetvi druhe.

Lec, preji Vam mnoho zdaru ve Vasem dalsim se sebevzdelavanim.

Magor Milda , Mgr. etc. 8.4.2008 0:00

Re: Re: Re: Re: Ještě malá poznámka, konkurence Byzance a Říma byla tehdy silná

já bych ten rozkol církví nebral jako kvantový přechod, ta konkurence tu byla jistě dlouho předtím. Moc světská a církevní v těch dobách kráčely ruku v ruce, nakonec i Konstantin uznal, že mu církev křesťanská  dělá dobré služby. Co mu ovšem vadilo, neustálé debaty kolem svátostí a teologické spory , on je potřeboval jako opodstatnění svého státu vůbec. Mezi Vatikánem a Konstantinopolí bylo stejně jako mezi Bavorskem a Čechy vždy silové pole.

takyhisterik 8.4.2008 4:11

Re: Re: Re: Re: Re: Ještě malá poznámka, konkurence Byzance a Říma byla tehdy silná

Kdyz vnitrni napeti, jinak prirozene v jakekoliv skupine lidi, preroste v otevreny rozkol, tak je to nezadbatelny prechod. "Silova pole" jsou soucasti zivota a najdete je vsude. Nejenom mezi treba Tupohlavkem a Pablbkem ale i mezi Prahou a Brnem, Kral. Vinohrady a Zizkovem, mezi tchyni a snachou etc etc etc.

Malý Aston 4.4.2008 12:44

Proč by feudál měl podporovat komanče?

Nějak nechápu ani komnače u komančů ani komanče u socanů.Proč spoléhali na pana Knížete že jim pomůže se dostat k moci rozbitím tříkoalice.To musí být ale hodně a hodně v koncích.A zelenáči kteří ho tam nominovali? Hádají se ale uznejte korýtka jsou korýtka.Takže další z mnoha připravovaných půčů z dílny Paroubka se nekoná.Jo komouši,neměli jste všechno všem ukrást a měli jste si šlechtit šlechtice a možná by Vám i pomohli.Ale vy jste jim všechno ukradli a ještě jste jich spoustu pozavírali,měli jste myslet i na zadní kolečka,Vaše chyba.:-D

whaler 4.4.2008 12:22

škoda

Bývaly doby v Evropě i v Čechách, kdy čest byla na jednom z nevyšších stupínků hodnot a též se pro ni i umíralo.  Pamatuje si někdo z románů potvrzení spolehlivosti muže slovy: Jsem čestný muž a šlechtic? Musela to být svým způsobem hezká, doba kdy se na kolbištích utkávali rytíři pro čest.

A umíte si dneska představit, jak se Paroubek a Toplánkem bijou na koních a dřevci? To by musel být pohled pro bohy.

Ske pticus Max i m us 4.4.2008 12:32

Také brzo skutečná šlechta vymřela a nahradila je ta převážně židovská pakáž, co si ty tituly koupila i s pozměněnými rodokmeny.

RL 4.4.2008 13:06

Re: Také brzo skutečná šlechta vymřela a nahradila je ta převážně židovská pakáž, co si ty tituly koupila i s pozměněnými rodokmeny.

Umíte vymyslet i něco jiného než vaše fantazie, že za všechno můžou židé..?? Myslím, že už to tady kdysi jeden pán prohlašoval a všichni víme, že pravda byla někde jinde.

Ske pticus Max i m us 4.4.2008 13:14

Nikdy jsem netvrdil, že mohou za všechno.

Navíc je to chyba našich předků, že je pustili k moci, nikoli Židů, pro které jsou gojímové odjakživa jen otroky. Zapletl se s nimi už Přemysl Otakar II.

Těch pánů bylo více a pravda zůstala tam, kde byla vždy a nic na tom nemění přepisování dějin.

Harpyje 4.4.2008 15:25

Re: Nikdy jsem netvrdil, že mohou za všechno.

Psychopate.

KlokoŇ 4.4.2008 11:32

Pane Černý,

s Vaším příspěvkem víceméně souhlasím, ale pan Schwarzenberg není hrabě! Je kníže. Prosím ověřujte své prameny nebo nepoužívejte šlechtické tituly, stejně byly v ČR zrušeny už v r. 1918.

honzak 4.4.2008 13:12

Re: Pane Černý,

zcela mimo misku - pán ráčí bydlet ve Vršovicích? V oblasti křižovatky Kodaňská x 28. pluku?

JE 4.4.2008 11:31

Pan kníže si situaci neusnadnil, ale to je právě to, co jej odlišuje od (jiných) politiků.

Souhlasím s autorem. Laciné bouchání do stolu by teď nemělo jiný smysl, než gesto bez ceny.

lucina (pes) 4.4.2008 11:39

Re: Pan kníže si situaci neusnadnil, ale to je právě to, co jej odlišuje od (jiných) politiků.

R^

Ske pticus Max i m us 4.4.2008 11:42

Až na to, že by to nebylo bouchání a nebylo by to vůbec laciné :-)))

Byl by to splněný slib chlapa a tedy vzácné projevení zásadovosti.

mh od Labe 4.4.2008 11:00

Pán je monarchista

Po vzniku Republiky Československé byly zrušeny všechny šlechtické tituly, hlavně pro odcizení šlechty. Proto se nikdo nevyznáme v jejich používání. Hrabě nebo kníže je nám šumafuk. Tak tu, monarchisté, s tím vlezlým titulováním neopruzujte. Sejděte se někde na své schůzi a tam si poklonkujte navzájem jak je libo.

JE 4.4.2008 11:32

Re: Pán je komunista?

Čest, soudruhu. A běž opruzovat na svou schůzi.

lucina (pes) 4.4.2008 11:40

Re: Re: Pán je komunista?

R^

A. 4.4.2008 18:46

Re: Pán je monarchista

Drahý mh od Labe:

Pokud si myslíte, že lze šlechtictví zakázat, jste na omylu. Stejně tak ovšem nejde zakázat ani křupanství, jak jste tu právě názorně demonstroval. 

PS: Pokud mh od Labe znamená malé ho.. od Labe, omlouvám se, že jsem nepoužil titul, který vám náleží.

Ivan Nový 4.4.2008 10:39

Šlechtic posuzuje realitu podle sebe

a ne podle toho, jak by chtěli jiní, aby se zachoval. Šlechtic se neřídí průzkumy veřejného mínění. Tečka.

JE 4.4.2008 11:33

Re: Šlechtic posuzuje realitu podle sebe

R^

Ske pticus Max i m us 4.4.2008 11:44

Víte jistě s čím právě souhlasíte? :-)))

JE 4.4.2008 11:54

Jistě.

Ske pticus Max i m us 4.4.2008 12:02

Tak mi to prozraďte :-)))

rypadlo 4.4.2008 10:39

bravo pane Černý.

jan 4.4.2008 10:30

takže

pro autora není podraz jako podraz, ani lež jako lež, jenže v tomhle se tvářil kníže , že je kníže a člechtic prý může ztratit, majetek,  život , jen čest ne........... holt to už jsou jen pohádky, dnes je to jedno kníže nebo podkoní

citlivka 4.4.2008 11:54

Re: takže

Kníže,  šlechtic  atd.,  atd.,  podívejme  se   se raději na  celou  aféru  trochu  z  praktické  stránky.  S  přihlédnutím  k  pořekadlu  Slovo   dělá  muže,  nebude  patrně  už   její hlavní  aktér,  po  všem,čeho  jsme  byli  pobavenými a  vděčnými  diváky, příkladně  potentní.

Vedral 4.4.2008 10:25

Souhas

Souhlasím s autorem, a zároveň mu vyslovuji obdiv, že se dokázal postavit postavit odsuzování ministra,  která začíná v tisku převládat