Pondělí 3. 6. 2024Tamara polojasno10 °C

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

  • Příspěvků: 306
  • Poslední: 28.4. 2006 19:57
  • Řadit dle: vláken
  • času vložení
www racek 27.4.2006 12:32

Re: Re: Re: Moc hezky napsáno, pane Pospíšile. Chválím Vás.

já bych souhlasil. jenže ... ono to souvisí s regulací zemedelství a to je problém daleko hlubší. reguluje totiž zemědělce (a podporuje) skoro celý civilizovanější  svět. ono se totiž nadŕodu a podúrodu nikdo ještě neanučil jinak regulovat. a biolíh je produktem spíš té nadúrody, která v systému podpor je pravidlem.

druhá možnost je to vyvézt hladovějícím černochům v africe. všude jinde už svoje obyvatelstvo uživí.

biolík sám o sobě je příprava na vysché ropné prameny. jedna z alternativních technologií jak řešit výrobu paliv z biohmoty. ale .... ekonomicky je to tak nějak na hlavu. raději bychom měli dát prachy na ITERr nebo výrobu benzínu z uhlí..  tam je řešení perspektivnější.

Saša 27.4.2006 17:12

Co je radikální?

Podle mne byl radikální vstup do EU. Šílenost a hovadství, které je třeba napravit. Já jsem semozřejmě hlasoval proti vstupu své země do EU, neb jsem předpokládal přesně ty hovadnosti, které se dějí. Jen jsem netušil, že přijdou tak brzy - hnus skutečnosti mé obavy předčil.

Sch.radikál 27.4.2006 11:22

Nádherně vystiženo. Připojuji se.

R^

Jaka 27.4.2006 11:42

Přesně !!!

...a za ten poslední odstavec R^V

IS 27.4.2006 11:01

získat líh z benzinu není příliš obtížné

Kdysi se vyrobený líh znečišťoval, mimo jiné,  benzinem, aby se nemohl konzumovat. Přesto se našli specialisté, kteří dokázali směs rozdělit. Kavlita nebývala valná, ale pro vrstvu na úrovni bezdomovců bohatě postačující. Lze očekávat, že se nyní budou také vyskytovat pokusy získat líh z benzinu zpět.

jasan 27.4.2006 11:14

Re: získat líh z benzinu není příliš obtížné

pane, racej vodpustit, ale o chemii asi moc nevite, ze......

jura-p 27.4.2006 11:19

Re: Re: získat líh z benzinu není příliš obtížné

IS, samozřejmě by to šlo. Ale bude to dražší než ten alkohol koupit v obchodě. Mnohem dražší.

IS 27.4.2006 11:51

Re: Re: Re: nebude dražší

Benzin jako palivo zůstane, vysoké spotřební daně na líh činí pokusy ho získat přitažlivými už i v malém měřítku "po domácku". A jestliže notorikovi stačí kvalita typu "okena", benzinová pachuŤ mu asi vadit nebude.

www racek 27.4.2006 12:13

Re: Re: Re: Re: nebude dražší

na vojně jsem konaly pokusy mnohé, jak učiniti lékařský benzínový špiritus pitelným. ač hrdinní výzkumníci měli mezi sebou promované chemiky a farmaceuty, tento úkol se jevil nad jejich síly. nicméně našli se dva jedinci, kteří tento produkt smíchyný s pomerančovým džusem konzumovali.

IS 27.4.2006 11:53

Re: Re: Jasane chemii neznam, ale chromatograficky rozdělím vše.

jasan 27.4.2006 11:58

Re: Re: Re: Jasane chemii neznam, ale chromatograficky rozdělím vše.

no, tak by jste snad mohl vedet, ak vypada hmotova bilance odstraneni 3% benzinu z lihu versus   pomer  zhruba opacny.

A uz vidim ten preparativni GC do ktereho vlejete  10l  benzinu z cilem ziskat 0.5 l lihu.... 

nedelejte si srandu

IS 27.4.2006 14:55

Re: Re: Re: Re: Jasane separace afinitní

Ono je otázkou, na kolika procentech se ustálí přidávání lihu do benzinu. To ponechávám stranou. Na dělení se nejprve zapojí klasická patra a pak sorpční nebo elektromigrační,  alkohol je přece polární látka a vytváří alkoholáty. Tak postupoval kdysi jeden chemický lihopalník, který před několika lety zesnul. Jako abstinent jen tuto metodu registruji.  Nenechte se unášet sofistikovanou GC - MS  atd.

jura-p 27.4.2006 11:00

Ano, myslím si, že všechny předpisy kvalitativní a daňové jsou regulací trhu.

Ale nikde jsem nenapsal, že všechny tyto regulace jsou škodlivé. Dokonce jsem výslovně napsal, že pro některé regulace se společnost rozhodla už dávno a že je to její právo. Bylo by však pošetilé domnívat se, že existují regulace jen prospěšné. Každá věc na světě má své výhody a své nevýhody. Každý jedinec, když se rozhodne pro nějakou věc kvůli jejím výhodám, bere automaticky s výhodami i nevýhody. Když stát zavede spotřební daň, tedy přírážku k ceně, musí počítat s tím, že budou pokusy si tuto příražku přivlastnit místo státu, který si ji nadirigoval. Já neříkám, že to stát udělat nemůže, já jen říkám, že musí také počítat s tím, že mu ji bude chtít někdo nezaplatit. Ale o tom jsem nepsal, a proti tomu jsem neprotestoval.

Můj článek je proti tomu, že stát si chce přivlastnit právo, výslovně jmenovat ty, kteří jediní budou moci vyrábět určitý povinný výrobek.

To je nemravné rovnou dvakrát. Všichni budou muset kupovat biolíh a jen někteří ho budou moci vyrábět. Bude jim stanovena minimální cena a nesmí ho prodávat levněji. Stejně tak nebude dovoleno dovézt levnější líh od jiných výrobců v rámci EU. A to je třetí a čtvrtá nemravnost v rámci volného obchodu EU. Tato omezení volného obchodu v EU jsou také poslední věcí, která smysl EU zdůvodňuje. Pokud budeme odbourávat tento volný obchod, pak přemýšlejme nad tím, jaké uspořádání budeme chtít po EU. Protože pokud zmizí z EU zbytky volného obchodu, EU ztratí smysl. A nesmyslná organizace nebude mít dlouhého trvání. Takzvané společné evropské ideje ji neudrží, nebudou-li mít svůj skutečný obsah. Ostatně už dlouho čekáme na to, až specifické evropské hodnoty někdo vyjmenuje a vymezí, čím se liší od hodnot univerzálních.

Saša 27.4.2006 11:04

EU si už dávno našla jiný smysl.

A čím dál tvrději ho uplatňuje.

Doporučuji vystoupit co nejrychleji.

IS 27.4.2006 11:13

Re: regulace lihu je umožněna ústavou

juro-p Jenže ústavní "Listina základních práv a svobod" umožňuje regulovat využívání vlastnictví, které by mohlo ohrozit lidské zdraví - článek 11(3). Cena je nepochybně výrazem užívání vlastnictví. Alkohol nepochybně škodí zdraví jednotlivci i okolí, prakticky jeho spotřeba je regulována například i při řízené auta a nikdo se tomu nediví. Existuje množství jiných oborů, ve kterých je spotřeba alkoholu regulována a tím i nepřímo ovlivněna cena.

Je ovšem otázkou, zda regulace jak ji umožňuje "Listina" bude všem vyhovovat.  

jura-p 27.4.2006 11:24

Re: Re: regulace lihu je umožněna ústavou

IS, korupce také škodí. Ale já nepíšu o pití alkoholu. Výslovně v článku uvádím, že proti spotřební dani, kterou se stát rozhodl používat už dávno, nevystupuji. Já píšu o omezení výroby biolihu na exkluzivní skupinu, navíc se zaručeným odběrem za minimální cenu. Takže argumenty o škodlivosti pití alkoholu jsou sice zajímavé, ale k předmětu článku irelevantní. Ano souhlasím s vámi, alkoholy jsou všeobecně jedy. Jen několik z nich je poživatřelných. Jen jeden dobře poživatelný. I ten přináší škody na zdraví při nemírném užívání. Stačí to takto? Můžeme se vrátit k biolihu?

Sch.glosátor 27.4.2006 11:24

Ne to je mem. Alkohol neškodí.

Jenom někteří se jím poškozují a pod jeho vlivem poškozují i ostatní.

jasan 27.4.2006 10:48

jojo....

toho socana mate holoubci hluboko pod kuzi....    a nebo predstava, ze urednici prijdou o vsimne se Vam nelibi...  pozoruhodne

jogín 27.4.2006 10:16

Průser je se všemi ideology,

co věří na univerzální recept a neřeší věci dle selského rozumu. Samozřejmě plně podporoju autora ve věci prokorupčních licencí, jenže třeba ve zdravotnictví je trh deformovaný nestejnými informacemi lékaře a pacienta a nutností testů pro farmaka. Tam se řešení trhem nehodí. Umíte si představit, že bude legální podíl doktora na předpisovaném léku? K čemu to povede? Obecné zásady liberalizmu platí, ale ne vždycky. Jenže partaje zprava i zleva jsou tak prolezlé korupcí, že jsou ochotné okecat cokoliv, za co jim někdo platí. Případ biolihu je perfektní ukázka ovlivňování politiků dávno před návrhem zákona.

Jsem opravdu zmatený, 27.4.2006 10:35

Re: Průser je se všemi ideology,

Jogíne, o tom, jaký podíl má mít na prodeji kdo jsem opravdu nepsal. O zdravotnictví v mém článku není ani slovo. Spotřební daň z alkoholu nepovažuji za zdravotní ani trochu.

jogín 27.4.2006 11:06

Re: Re: Průser je se všemi ideology,

Mínil jsem samozřejmě představu, že trhem lze řešit cokoliv, což propaguje spousta lidí a zdravotnictví uvádím jako příklad, kde je to nesmyslné.

Saša 27.4.2006 11:06

Však taky její výnos nejde do zdravotnictví.

Spotřební daň je diferencovaná státní krádež - stát jako klasický zbojník na obchodní stezce chce větší propustné za zboží, o které je větší zájem.

pf 27.4.2006 9:58

jura-p je zrejme trosku zmateny, coz by se senatorissimusovi stavat nemelo

povazuje regulaci spotreby alkoholu vysokym zdanenim a naroky na kvalitu produktu za regulaci vyroby teto komodity. Coz je ponekud absurdni, protoze kvalita pozivatin (ano pro leckoho je alkohol potravina) a leciv (pro cast populace je alkohol lekem, i kdyz neni podavan lekarem) podleha regulim, coz je zcela normalni v civilizovane spolecnosti, i kdyz skalni modri blouznivci se tu obcas snazi dokazovat, ze neviditelna ruka trhu dokaze ovlivnit vyskyt salmonely v ve zmrzline a bramborovem salate a cholery v pitne vode.

dvd 27.4.2006 10:18

Račte prominout

ale pan senátor o tom nemluví - tedy nepíe. On píše o něčem dosti jiném. Ovšem nepíše to, pravda, pro dyslektiky...

Pf, 27.4.2006 10:22

Re: jura-p je zrejme trosku zmateny, coz by se senatorissimusovi stavat nemelo

je samozřejmě geniální a nezmatený. Regulace spotřeby dle něj není regulací výroby. Takže, když přivřu kohoutek, aby mi ze sudu nevytékalo víno moc rychle, tak sice reguluji plnění džbánu, ale nereguluji vyprazdňování sudu. Omezení spotřeby není dle něj omezením výroby. Spotřební daň, kterou si stát pro sebe vybírá x korun, to je více než stojí samotná výroba, nevede k pokusům podvádět a dovážet lihové čistící prostředky, které se pak podvodníci po jednoduchých úpravách pokoušejí prodat jako alkoholické nápoje. A důvodem těchto podvodů není snaha přivlastnit si právě tu spotřebaní daň. A že by se titi podloudní dovozci někdy pokusili někoho zkorumpovat, třeba celníky, je jen doměnka zmateného senátora. Něco takového nepřichází přece dle Pf v úvahu.

Jsem opravdu zmatený, 27.4.2006 10:24

Re: Re: jura-p je zrejme trosku zmateny, coz by se senatorissimusovi stavat nemelo

to psal jura-p a ne Pf.

pf 27.4.2006 10:29

alelaleale

kazdy muze svobodne vyrabet, pokud dodrzi hygienicke/kvalitativni normy. Je kazdeho svobodne  rozhodnuti prijit na trh se zbozim. Je plne svobodnym rozhodnutim podnikatele vyrabet i kdyz neni poptavka.

jura-p 27.4.2006 11:05

Re: alelaleale

V pžípadě biolihu tomu tak prostě není, Pf. Licence bude též obsahovat množství, které bude výrobce vyrábět. Za to bude mít jistotu, že když za stanovenou minimální cenu, tedy nikoli levněji, od něj výrobci a distributoři benzínu biolíh neodkoupí, odkoupí to od něj fond hmotných rezerv. Ten jediný smí biolíh odkoupit od výrobce levněji. Ale i on ho musí prodávat za minimální stanovenou cenu, nebo dráž.

Antonín Hrbek 27.4.2006 9:34

Jsou dvě základní roviny

První - přídavek lihu do benzinu. Typicky lobbistická věc směřující k okrádání obyvatelstva. Líh a benzol se přidávaly do benzinu i za první republiky a zásluhu na tom měli agrárníci a majitelé koksáren. Motor sice více korodoval. směs nasávala vodu z ovzduší, rozrážela se a v zimě ochotně zamrzaly přívody paliva. Teď jde sice jen o lobby zemědělců, ale výsledky jsou stejné. Tržním řešením je - ať si suroviny pro výrobu lihu vyrábí kdo chce, ať líh do paliva vyrábí kdo chce, ať si ho přidává kdo chce a ať si ho kupuje kdo chce. Ale vše naprosto bez státních dotací nebo jakéhokoliv jiného státního vlivu.

Druhá - znovu zdůrazňuji, že základním článkem korupce je ten, který korumpuje, to je ten, který chce získat neuprávněnou výhodu vůči ostatním. Ztržnění je jen cestou pomocnou. Muselo by se totiž ztržnit úplně všechno a všechno by se jen kupovalo. Prezidentství, ministerská křesla, poslanectví, hejtmanství, školní diplomy, zdraví, nerovnost před zákonem, osvobození od trestu, církevní odpustky, prostě úplně všechno. Žádná výběrová řízení - všude dražba kdo dá víc. Že řada věcí ztržnit jde, dokazuje současná praxe.

Věřím, že pan senátor má dobrou vůli. A kde je dobré vůle, tam se i cesta najde.

S pozdravem

www racek 27.4.2006 9:44

Re: Jsou dvě základní roviny

celkem bych souhlasil, avšak takové ztržnění bez pravidel zanmená také ztržnění korupce bez pravidel. ona korupce je svým způsobem taky trh ... a zatím něco jiného než sankce nebo kontroly jako hlavní nástroj potírání korupce nikdo nevynalezl.

ono konečně monopolizace je neméně nebezpečná věc než korupce ...

Čumil 27.4.2006 9:54

Re: Re: Jsou dvě základní roviny

Ba ano, racku, souhlas  - pak už jen zbývají samospasitelné kocepty na záchranu společnosti - korupci "odzákonit", aby zmizela, případně "zazákonit", aby se dala stíhat. Ve skutečnosti bude řešení v kombinaci obou postupů.