27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


POLITIKA: Hrály, hrály až se obehrály, shodily se z mostku...

3.9.2009

Říká se, že všechno je v Bibli. A že anekdoty jsou koncentrované zkušenosti. Mně ovšem často při sledování a hodnocení některých událostí napadají části textů z písniček. Jako předevčírem, 1.září 2009, když jsem se díval na ČT 2, kde slavný Moravec diskutoval s předsedy politických stran. To mne napadl text lidové písně: " Hrály, hrály, hrály, až s obehrály, shodily se z mostku…. "

Dlouhou dobu jsme ten text nechápal a hele - stačí poslouchat naše vrcholové politiky v situaci, když jim někdo rozboural bábovičky na písku, kde si hrají, a hned to pochopíte.

Nestihl jsem celou diskuzi na ČT 2 od začátku, ale i tak to stálo za to. Ta naprostá neschopnost politiků pochopit, jak vlastně funguje parlamentní demokracie. A co je to Ústavní soud! (Topolánek!) Ty bolševické úlety o tom, co "stojí volby" a že je kvůlivá tomu nemůžeme přeci odsunout, páč by "lid" utrpěl škodu! (Pecina, Paroubek, Filip). To už jen mělo zaznít, že ty volby jsou vůbec rozežraná vymyšlenost a měly by se v rámci úspor zrušit. A bylo by, že jo?!

Fascinuje mne přímo bruselské kličkování zeleného Lišky, který byl během pěti minut schopen popřít to, co předtím říkal. To nám rostou euro-normalizační mladé kádry. Radost (či spíše hrůza) pohledět. Stálo za to jej pozorovat. Úlisný bruselácký Liška byl schopen odkývat že dvě a dvě jsou pět a za pár minut tvrdit, že nikdy neříkal nic jiného než že dvě a dvě jsou čtyři. Mladý muž se stavěl do role "moudrého muže", který rád poradí a přispěje k "vyřešení krize". Což bylo poněkud trapné, protože tam byl víceméně do počtu. Z hlediska momentální situace zelených.

"Pracujícímu lidu", který je zásadně proti nějakým těm moc chytrým lidem, se musely líbit ty Moravcovy podpásové útoky na soudce Ústavního soudu. Jako že si oni, pravil opakovaně Moravec, ti nýmandi, od ÚS dokonce vypnuli telefon. Když jim volali ONI! Ti největší a neodpovědnější, tedy naši drazí novináři z Čété. Ta drzost všech ústavních soudců, nechtít se bavit s nimi, nadlidmi! Slyšíte to, občani?! A to zdůrazňování, že jsou asi ti syčáci soudci domluvený, protože VŠICHNI najednou mají vypnuté telefony… Že by to bylo nějaký spolčení? Snad dokonce komplot?! Že by politický, jak říkal pan president ten samý den "po-o"?

Jediný Cyril Svoboda, co tam byl za známé "hady", tedy za lidovce, se pokoušel hromovládným politikům a Diovi Nejvyššímu (tedy Moravcovi a potažmo režisérovi pořadu) vysvětlit, že soudci nemají a dokonce ani nesmí komentovat svá rozhodnutí. A už vůbec se k něčemu vyjadřovat do té doby, než strany sporu obdrží rozhodnutí v písemné formě i s odůvodněním. Pištění jednoho z diskutérů, že měl být k dispozici alespoň mluvčí ÚS, aby věc "vysvětlil", je přímo fantasmagorické. Co by asi vysvětloval? Co mají chudáci politici dělat, když už poněkolikáté podtrhli Ústavu a on se někdo ozval? Takže ÚS musel zasáhnout, neb mu ani nic jiného nezbylo?

Moc se mi líbilo chlapácké Topolánkovo prohlášení, že vyjmenování haldy paragrafů není žádný pořádný zdůvodnění k rozhodnutí US, protože on - tedy Topolánek - je normální a paragrafům nerozumí (jako každej slušnej člověk, že jó!).

Lidovec se jako snažil. Argumenotval sice správně, ale přitom blbě. Nepřesvědčivě. A taky, jak se říká, jako právník "házel perly sviním". Jediný, kdo věděl, o čem je řeč, byl komunista Filip, ale ten dělal mrtvého brouka. Pravda mu nešla do plánů. Jako bolševikům ostatně nikdy.

Takže lidovec byl "out" také proto, že oni lidovci jsou dneska pořád úplně nepřesvědčiví. I když mají náhodou pravdu! Svoboda argumentoval logicky, správně, jediný asi věděl, o čem se mluví (a pak asi právník Filip), ale nedařilo se mu vysvětlit vůbec nic. Ta strašná neschopnost prodat své myšlenky posluchačům je u lidovců v poslední době jedním z důvodů, proč jim padají preference.

Přítel soudruh Paroubek byl státotvorný. Pravil, že se přišel dohodnout, aby se dohodli. A dělal si přitom srandičky z Cyrilka. Proubek zpočátku silně nejistý, ba dá se říci vyděšený, rychle získával půdu pod nohama. Pomáhal mu ze všech sil super státotvorný komunista Filip, že kdyby člověk české stalinisty neznal, snad by s nimi sám šel i do vlády. Hlavně, občané a soudruzi, zachovat "túdle demográcii", vykřikoval soudruh.

Topolánek tomu dával na frak každou větou.. Hysterické výkřiky o "atomové bombě " v politickém systému, kterou prý vypustil Ústavní soud, byly strašlivé. Jako by předseda ODS vůbec nechápal, že oni politici jsou jen jednou z částí ústavního systému republiky a rozhodně ne tou nejstabilnější. Působil zděšeně a nepřesvědčivě. Jako kapitán lodi, která najela na minu a on nadává všem kolem, místo aby organizoval záchranu. Jestli je Topol na evropské scéně dobrý, a to je - ukázal to na jaře v roli šéfa předsednické země EU,- tak to nás pánbůh ochraňuj před ostatními politiky z Brusele.

Obecný pláč diskutujících politiků nad tím, jak jim fšecko, ale fšecičko, na čem pracovali, zničili ti nezodpovědní ústavní soudci, to byla vůbec síla. Co si ti chlapci myslí? Že se bez nich nebude točit zeměkoule?

Ony tam vůbec lítaly perly. Melčák je prý syčák, protože by chtěl poslancovat ještě sedm měsíců. A "jak k tomu přijdou statisíce pracujících, kteří každý den ztrácí svoji práci", těch se Ústavní soud nezastane, co?!" hřímal soudruh Paroubek. "Kam jsme to došli, aby nějaký mizerný poslanec na základě nečestných pohnutek chtěl prodloužit své setrvání v poslaneckých lavicích?“ Už chybělo, aby byl Melčák označen za zaprodance. Že si za tohle mohou politici sami a jen sami, o tom ani slovo (až na Cyrilka).

Nejdřív je Melčák syčák. Ovšem, politici neměli čas se na diskuzi připravit a neměli za hýžděmi poradce, co mají nemají říkat, a vášně s mimi cloumaly, takže za chvíli se ozvalo jako argument, že volby musí a musí být, že "rozval" (krásný bolševický výraz) politického systému je také strašný proto, že někteří páni poslanci by prý měli prodloužením fungování Parlamentu obtíže. Představte si, občané, oni už mají ti poslanci, co se příště nevejdou, sjednaná nová zaměstnání (čti: politické trafiky) a teď najednou nic! A museli by trpět v tom Parlamentu ještě dalších deset měsíců. A třeba by jim to místo uteklo! To je hrůza, co?!

Takže padaly jedna perla vedle druhé z úst našich politických lídrů. To byla úroveň! Jak v hospodě " Na růžku".

No ale co je hlavní, že ještě před dvěma dny "seriozním" novinářem vysmívaný poslanec Melčák (vědeckou hodností docent) ukázal všem politickým nabobům a přechytralým novinářům, že demokracie funguje. Ovšem jinak, než si představují oni. Jediný to řekl nahlas lidovec Svoboda.

Politici si hráli své politické hry. Paroubek vyhlašoval v domnění, že má 101 hlasů, nový "Únor". Topolánek si vzal do party ve vládě nejneschopnější a nezkorumpovanější partu, co tady kdy byla - zelené. Koupil přeběhlíky. Paroubek zrodil Krakena Rátha a třicetikorunovou Národní frontu a pak shodil vládu v nejnevhodnější době. Politici bez ohledu na zákony a normy překroutili Ústavu a rozpustili Parlament. A teď se diví a nadávají tomu, kdo zákony a Ústavu dodržuje. Ústavnímu soudu. Nelze než s Cyrilkem Svobodů souhlasit.

A dodat: Tak dlouho jste si hráli, až jste sebe i nás všechny dostali do maléru. Nějak už vás, pánové, začíná být dost.

P.S. Jo a to všeobecné pokřikování na úřednického premiéra Fišera, no to bylo skutečně hnusný. Ostatně, proč tam byl nevolitelný Liška a ne nikdo z TOP 09, kteří se do Parlamentu asi dostanou?

P.P.S. Domnívám se, že včerejším prohlášením ÚS (viz Ústavní soud znovu otevřel cestu k předčasným volbám) není nic vyřešeno a že se mohou ještě dít věci. Holt podvádět se nemá. Ještě myslím budeme koukat!

Takže závěrem: "Hráli, hráli hráli, až se obehráli, shodili NÁS z mostku …"