11.5.2024 | Svátek má Svatava


POLITIKA: EXPO plýtvání

10.6.2008

Vláda České republiky schválila 21. května 2008 výdaj 532 711 000 korun z peněz daňových poplatníků na přípravu české účasti na světové výstavě EXPO 2010 v čínské Šanghaji. Vláda přitom zřejmě zapomněla na své odhodlání snižovat rozpočtový deficit.

Pro srovnání: Na Expo 1993 v korejském Taejonu schválila tehdejší Klausova vláda limit 10 milionů Kčs a Expa 1998 v Lisabonu se Česká republika neúčastnila. Na Expo 2000 v německém Hannoveru vyčlenila Zemanova vláda 331 milionů korun a na Expo 2005 v japonském Aiči Špidlova vláda 300 milionů Kč. Letošních 533 milionů Kč od Topolánkovy vlády představuje rekordní plýtvání.

Historie EXPA

Když se v roce 1889 organizovala velkolepá výstava v Paříži, která byla impulsem pro postavení slavné Eiffelovy věže, vyjadřovala ducha La Belle Époque. Představovala vlastenecký soukromoprávní počin, který přinesl zisk. Když Klub českých turistů stavěl napodobeninu Eiffelovky na pražském Petříně, sehnal peníze od svých členů a dalších investorů. Projekt byl ziskový. Bez vměšování státu.

Organizátorem současných výstav pod značkou EXPO je ve Francii registrovaná mezivládní organizace Bureau International des Expositions. Kromě jednorázových výdajů na jednotlivá expa Česká republika platí pravidelný členský poplatek (ve výši 100 tisíc korun ročně).

Tato organizace byla vládami zúčastněných zemí založená v roce 1928, tedy v době, kdy už Belle Époque byla dávno pryč a světem obcházelo strašidlo intervencionismu, který vládne světu dosud.

Stát není firma

Expo v lecčems připomíná olympiádu, byť Mezinárodní olympijský výbor je soukromou organizací (do které jen vlády jednotlivých zemí lijí peníze). Stejně jako u olympiády se ale i u Expa vlády předhánějí, aby se výstava konala v jejich zemi a utrácejí za to obrovské částky z kapes daňových poplatníků. Stejně jako olympiáda slouží Expo pořadatelským zemím často k ideologické propagaci a legitimizování jejích režimů spíš než k obchodu. Stejně jako olympiáda působí Expo poněkud anachronicky.

Co od české účasti můžeme očekávat?

Podle Kanceláře generálního komisaře účasti ČR na EXPO (tak se nazývá nově zřízený úřad se sídlem v Rytířské ulici v Praze 1) se ČR bude prezentovat pod heslem „Plody civilizace“. Kromě krojovaných dívek nabízejících pivo a guláš s knedlíkem a cédéčka s Bedřichem Smetanou tak zas dostane pár umělců zakázky na skulptury a loga.

Nechť jednotlivé firmy – za své – vystavují všude možně po světě. Koneckonců to dělají a soukromé veletrhy bývají komerčně úspěšné a smysluplné. Česká republika ale není firma a vláda není management firmy. Takto vidí úlohu státu pouze vlády ovládané intervencionistickým myšlením 20. století. Úlohou vlády má být garance prostoru svobody a vlády práva, nikoliv pořádání výstav. Jestli chtějí vlády skutečně udělat něco dobrého pro mezinárodní obchod, nechť zruší cla a jiné dovozní překážky.

Lze vycouvat

Výstav Expo se neúčastní všechny státy světa. Např. Spojené státy ukončily své členství v roce 2001, když pravicový kongres odmítl platit dál neúčelně členské příspěvky. Česká republika by měla – stejně jako USA v roce 2001 – vystoupit z Bureau International des Expositions a rovněž přehodnotit účast na výstavě v roce 2010.

Autor je výkonným ředitelem Centra pro ekonomiku a politiku. Vyšlo v Laissez Faire.