19.3.2024 | Svátek má Josef


POLITIKA: Další spasitelské hnutí

30.9.2020

Představitel spolku Milion chvilek pan Mikuláš Minář se rozhodl, že opustí roli občanského aktivisty a vstoupí do politické arény. To je konec konců očekávaný a předpokládaný krok, který mnozí prorokovali již před rokem nebo dokonce dříve. Není se co divit. Chcete-li měnit politiku, jde to jenom velmi obtížně, pokud stojíte mimo.

Přesto jeho smysluplný krok vyvolává mnohé otázky. Jak se zdá, pan Minář míří do nově zakládaného hnutí pana Jana Čižinského s pracovním názvem Česko sobě. Aktivista a komunální politik Čižinský již s tímto názvem uspěl nejprve v Praze 7, pak i v komunálních volbách v celé Praze a nyní míří na Poslaneckou sněmovnu. K tomu se jistě budou hodit Milionem chvilek (MCH) aktivovaní a velmi motivovaní podporovatelé, kteří se opakovaně scházeli na Letné nebo na jiných místech, a hnutí vybudovalo docela silnou dobrovolnickou strukturu napříč celým Českem.

Benjamin Roll, nově zvolený předseda spolku, sice deklaruje, že Milion chvilek se nebude zapojovat do politického boje, zcela konkrétně uvádí za celý Milion chvilek: „Nikdy se nestaneme politickou stranou a ani žádnou konkrétní politickou stranu nebudeme podporovat.“ Ale jak chce zabránit tomu, aby ti, kteří se scházeli s panem Minářem na náměstí, za ním nešli i do voleb? To je velmi pokrytecké prohlášení, které nejde naplnit. Navíc struktura dobrovolníků (nikoliv členů MCH) se může velmi snadno proměnit ve strukturu nové politické strany bez toho, co pan Roll momentálně hlásá. Mám neodbytnou představu, že slova se říkají snadno, ale budoucnost se plánuje jinak. Oficiálně bude těch několik formálních členů MCH dále hlásat apolitičnost, ale existuje představa, že davy na Letné a jinde se připojí k nové straně.

Vzpomínáte, kolikrát pan Minář mluvil o nutnosti spojovat se proti arcinepříteli? Jak si MCH zval na kobereček lídry demokratických stran v opozici a nutil je ke spolupráci navzájem, jaká ultimáta dával politickým stranám, aby se okamžitě spojily? A lídři stran naplnili požadavky MCH a do senátních voleb i do krajských voleb politici velmi intenzivně spolupracují a budují svoje potenciální koalice. A nyní se chce pan Minář podílet na vzniku nové strany? Necítíte ten rozpor?

Jaká politická strana bude nové Česko sobě? Kde bude ukotvena? Nikdo neví a netuší, zatím je to v Praze tak trochu sekta podle vzoru „kdo není s námi, je proti nám“. Každá politická strana, aby mohla být dlouhodobě úspěšná, musí mít jasné ukotvení. Některé voliče zajímá sociálně orientovaná strana, jiný volí liberální stranu, jiní preferují konzervativní politiku a voliči očekávají, že jejich strana bude dělat kroky, které očekávají. Čeká někdo od ODS prosazování plošných sociálních příspěvků pro matky samoživitelky? A očekáváte od ČSSD snižování daní? Může KDU podpořit LGBT komunitu? I komunisté jsou jasně čitelní a Piráti se pokoušejí sami sebe také nějak definovat. Také populistů už tady máme dost. ANO vede, ale není to jediná naprosto ideově neukotvená strana. A nyní, jak se zdá podle situace v Praze, přibude další spasitelské hnutí s názvem Česko sobě, které křičí, že všichni to dělají špatně. V tomto segmentu politických postojů je již dost narváno. Kam se chce nacpat pan Minář a pan Čižinský? Buď sami sebe definují jako jasně ideologicky ukotvené hnutí, vybudují strukturu místních a krajských organizací, nebo jsou to jenom další spasitelé podle vzoru Andrej Babiš před devíti lety.

Všechny predikce jsou nyní velmi pofidérní. Přesto se jedné dopustím. Jan Čižinský spolu s Mikulášem Minářem vytvoří amébní politické hnutí, které bude atakovat hranici 5 % ve volbách, nebude ochotné se spojovat, a posílí tak volební výsledek Andreje Babiše. To jste chtěl, Mikuláši Mináři?

Autor je člen ODS