15.5.2024 | Svátek má Žofie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Čumil 14.8.2008 9:30

Ano, pane Hvížďalo, tak to v dnešním Česku skutečně chodí -

- čertv vezmi euro, ale ten zpolitizovaný blob je největším nesmyslem, který nám z Hradu spadl. Takže díky za shrnutí situace; nic víc a nic méně - v současném stavu, zdaá se, je to ovšem neřešitelná záležitost.

Viktor 14.8.2008 9:33

Re: Ano, pane Hvížďalo, tak to v dnešním Česku skutečně chodí -

Jak se to vezme - ten blbej barák by se dal klidně zbourat, když by se ukázalo, že je to fakt hnus. Pokud ale přijmeme euro tak se ho už nijak nezbavíme a k bruseli budeme přivázaný na věčné časy a nikdy jinak.

Čumil 14.8.2008 9:50

Re: Re: Ano, pane Hvížďalo, tak to v dnešním Česku skutečně chodí -

Když myslíte, že ještě platíme rakouskou korunou, to se pak opravdu nedá nic dělat.

Jenda 14.8.2008 11:54

Re: Re: Re: Ano, pane Hvížďalo, tak to v dnešním Česku skutečně chodí -

Cekate dalsi svetovou valku?

VL 14.8.2008 13:08

Re: Re: Re: Re: Ano, pane Hvížďalo, tak to v dnešním Česku skutečně chodí -

Já ano, tak do 15 let v ideálním případě. Předtím tak do 10 let občanskou válku v Evropě přistěhovalci proti původnímu obyvatelstvu.

Příznaky jsou už vidět už teď.

karel.smíchov 14.8.2008 13:57

Re: Ano, pane Hvížďalo, tak to v dnešním Česku skutečně chodí -

Na knihovnu peníze  nejsou, ale na prohranou arbitráž peníze budou ,co nato vláda  a

jaký názor má vládce Prahy pan primátor, počká až co řekne Hradní  vševěd !>->-

Diskriminovaný 14.8.2008 19:21

Re: Re: Ano, pane Hvížďalo, tak to v dnešním Česku skutečně chodí -

To není záležitost této vlády, najděte si kdy byla podaná žaloba. Tady je zase chytrých,?

karel.smíchov 14.8.2008 14:08

Re: Ano, pane Hvížďalo, tak to v dnešním Česku skutečně chodí -

Pane Hvížďalo souhlasím s Vámi  je mezi námi pár příznivců Hradu ,kterým pravda dělá

potíže VV>->-

toogood 14.8.2008 9:02

5. pres 9.

Nevim ani odkud zacit.

Pomijim, ze nejak nejsem uplne schopen videt paralelu mezi Eurem a Blobem, ktera tvori pater clanku. To, co je na clanku asi nejvice iritujici, je jak automaticky predpoklada obecne uznavanou platnost ruznych propozic, ze kterych pak triumfalne cini zavery.

Takze Ne, pane Hvizdalo. Posilovani koruny neni jednoznacne negativnim jevem, ale jak to tak byva je obousecne. Euro nechceme prijmout za kazdou cenu a co nejdrive. Spekulanti nejsou nutne lide, uvazujici v dlouhodobem horizontu (ostatne to dokazuji prave rychle zmeny kurzu koruny). Euro bychom meli prijmout drive ci pozdeji z racionalnich, ekonomickych duvodu, spise nez jako dusledek "zareni nasi vule". Neni zdaleka shoda v tom ze by Blob byl (mohl byt) "originalni stavbou, dominantou Prahy, vyhledavanou turisty". Neni ani pravdou, ze zse strany magistratu "stacilo dodrzet pravidla hry". Pokud vim, pravidla hry nedodrzel i pan Kaplicky minimalne ve dvou bodech. Mimochodem, jsem rad, ze nas president neni typ cloveka, ktery by se chtel svymi rozhodnutimi "zapisovat do dejin", ale ze ma jine motivy.

Za vse hovori Vase shrnuti ve stylu Euro = zamestnanost, Blob = vzdelanost. Tato teze je myslim pravou pateri vaseho clanku. Nevsiml jsem si, ze by byla vseobecne uznavana!

Vlastimil 14.8.2008 8:56

Politická vůle nám tu chybí až příliš často

Chybí politická vůle stanovit pevný termín přechodu z českých korun na euro, postavit Kaplického blob, ratifikovat Lisabonskou smlouvu, omezit nadměrnou poslaneckou imunitu, vzdát se kontroly nad radou pro televizní vysílání, schválit přímou volbu prezidenta ČR a našemu nejvyššímu na Hradě chyběla i vůle vstoupit do EU. Prostě když se nechce, tak je to horší, než když to nejde. 

toogood 14.8.2008 9:06

Re: Politická vůle nám tu chybí až příliš často

Ale neni snad spravne nechtit spatnou vec? (napr Lis. Sml.)

pra 14.8.2008 10:09

Re: Politická vůle nám tu chybí až příliš často

Tak mě napadá, co asi zpátečníci Britové.

Ti mají svojí libru a k euru se nehrnou. Též zfalšované soutěže, jako v případě blobu - kaplický říkal cukřenka, pokud možno neprovozují.

Nemělo by se jim přikázat, aby byli náležitě pokrokoví s budovatelskou písní na rtech jako naši bolševici. Mohly by okamžitě přijmout Euro a postavit si Kaplického knihovnu třeba ve Westminterské opatství, samozřejmě bez soutěže, protože veledílo ji ani nepotřebuje.

karel.smíchov 14.8.2008 14:04

Re: Politická vůle nám tu chybí až příliš často

Mě to připadá,že Hrad čeká jak se budou  v MOSKVĚ tvářit ,pak se nějaký nemastný názor

opatrně řekne!! Tak jako ohledně Grůzie  na Hradě ticho , !!>-

Jiří 14.8.2008 8:55

Autor sr mýlí

Tak ,jako v mnoha jiných věcech se autor článku mýlí.Myslím si, že jeho velká angažovanost v prezidentské volbě na straně p. Sˇvejnara ho už na dlouhou dobu zařadila na stranu odpůrců Klause a tedˇ už nedokáže napsat jediný článek , který by se vyznačoval objektivitou.A myslí si ,že stejně neobjektivní je i v názoru na stavbu národní knihovny na Letné.

Houmr 14.8.2008 8:49

Kdo vyplodí každý den článek

a všemu rozumí, je "chitrej".:-/

Corsini 14.8.2008 8:36

Nechystá se snad autor kandidovat?

Třeba za Jyrkovu partaj?

ok 14.8.2008 8:31

blábolíte...

Pane Hvížďalo, tady jde přece o to, že knihovna by stála v těsné blízkosti Pražského hradu, na okraji městské památkové rezervace - ta stavba se tam prostě nehodí, TEČKA.

Vše ostatní je jen panoptikum kašparů na obou stranách barikády.

A pokud jde o korunu, nějak jste zapoměl na to posoudit, která varianta je výhodná pro OBYVATELSTVO (to, že pan asociál Jahn kvičí, jistě nikoho nepřekvapuje - Jahn využívá kombinaci velmi výnosné polohy státu!! s velmi levnou pracovní silou, proto ho sílící koruna netěší). Pro obyvatelstvo je jednoznačně nejvýhodnější varianta neustále posilující koruny až do srovnatelnosti životních nákladů/výnosů na úrovni okolních států se stejnou kulturní tradicí - tedy na úroveň Německa. Pak teprve může být Euro přijato KU PROSPĚCHU obyvatelstva českého státu.

Viktor 14.8.2008 9:29

Re: blábolíte...

Týjo, tohleto "ok" to má promyšlený! Jen to chce doplnit ještě jednu informaci - co a kam budeme při sílící koruně exportovat? Ona má totiž každá mince nejen líc ale i rub, víme ... 8-o 

Ale 14.8.2008 9:35

Re: Re: blábolíte...

Jeden z těch líců třeba je, že se nám bude lépe investovat v zahraničí. Je zvláštní, že to ještě nikoho z našich průmyslníků či podnikatelů v cestovním ruchu nenapadlo....

messenger 14.8.2008 12:35

Re: Re: Re: blábolíte...

"NAM" se bude lepe investovat? Jak "nam"? Snad tem kdo maji co investovat. A co z toho ma to vase "obyvatelstvo"?

ok 14.8.2008 10:42

Re: Re: blábolíte...

Mantra našich exportérů o nemožnosti exportovat při drahé koruně je naprostý nesmysl.

Jak to, že exportuje Německo? Můžete mi to vysvětlit? Podle našich ekonomů v čele s "odborníkem" Jahnem by Německo mělo zkrachovat už v šedesátých letech. Jenže když navštívím Německo, mají se tak nějak stále lépe než u nás, že? A to i v "krachujících" oblastech v bývalé NDR. Zajeďte si do Saského Švýcarska (to je ta druhá půlka Českosaského Švýcarska, kterou Češi ke své škodě málo znají) - mrkněte tam, jak funguje ekonomika s měnou, která je extrémně silná už několik desetiletí. Napovím Vám: v takové ekonomice se má dobře nejen pan Jahn, ale reálně i zaměstnanci a obyčejní občané.

JP 14.8.2008 12:29

Re: Re: Re: blábolíte...

Země kam se upírají zraky tvé, si 40 let neužívala výdobytků socialismu (tedy její západní část, která teď ty Sasíky s velkou "radostí" dotuje). Tudíž má finální produkty na úrovni, které může úspěšně vyvážet. Zatímco my jsem je tak dlouho doháněli a předháněli, až nám zůstala jen ta levná pracovní síla. Tuto výhodu silná koruna likviduje, takže například někteří kreténi, radující se krátkozrace např. z levné dovolené na ní zřejmě příští rok neodjedou, protože tou dobou už budou na pracáku ...

messenger 14.8.2008 12:34

Re: blábolíte...

"tady jde přece o to, že knihovna by stála v těsné blízkosti Pražského

hradu, na okraji městské památkové rezervace - ta stavba se tam prostě

nehodí, TEČKA." Ano pane, zajimava moderni stavba se nam do Prahy nehodi, zato sklobetonove obludne mrakodrapy na Pankraci se do Prahy hodi naramne.. az tak ze nam kvuli nim vyhrozuje UNESCO...

 Kdyz uz se bavime o tom co se hodi a nehodi, proc radnice nemeri stejnym metrem? Neni to proto ze proti mrakodrapum taticek president nic nerekl?

ok 14.8.2008 15:00

Re: Re: blábolíte...

Ježkovo voko, z čeho usuzujete, že se mi mrakodrapy líbí? Vždyť jsem o tom neřekl ani slovo. Tyto konstrukce se odehrávají výhradně ve vaší hlavě ;-)Ty mrakodrapy na rozdíl od chobotnice bohužel asi stát budou, novináři totiž o všech těch obludných kšeftech s pozemky a změnách územního plánu usilovně MLČÍ !!

Jenda 14.8.2008 18:13

Re: Re: blábolíte...

Sklobetonove mrakodrapy v tesne blizkosti jinych sklobetonovych mrakodrapu a panelaku ...

Sýček 14.8.2008 8:29

Stále mne překvapují obhájci pana Ježka a pana Kaplického,

zvláště argumentují - li závaznými sliby a dodržováním pravidel. Shrnu známé skutečnosti ze soutěže na novou budovu Národní knihovny.

1. soutěž byla vypsána jako mezinárodní a na tu se nevztahují pravidla a zákony ČR, tedy nelze ji právně napadnout v zemi, která má financovat její průběh a výsledek. To je velmi podivné a vzbuzuje různá podezření - třeba i to, že autoři soutěže našli díru v našich zákonech a pokouší se o podvod. 2. Porotu této soutěže jmenovalo vedení Národní knihovny v čele s panem Ježkem. Pan Ježek se před soutěží několikrát vyjádřil, že by uvítal vítězství svého přítele pana Kaplického. V porotě se (kupodivu) objevili lidé s úzkou vazbou na pozdějšího vítěze pana Kaplického a v čele poroty byla paní Jiřičná jeho bývalá partnerka. (Takové složení poroty bylo příčinou, že se mnozí architekti soutěže nezúčastnili) 3. Závazné podmínky soutěže neobsahovaly finanční limit stavby. Závazné podmínky soutěže pan Ježek změnil v závěru soutěže, pokud by to neučinil, musel by vyřadit projekt svého přítele pana Kaplického. 

Na tyto skutečnosti upozorňovala od samého začátku soutěže například Komora českých architektů, proč se o to nezajímaly a nezajímají naše média a naši novináři ukazuje úroveň, orientaci a zájmy těchto prý "hlídacích psů demokracie". Žijeme však v eurointegrační postdemokracii. Paradoxem zůstává, že politizovanou kampaň (a kdopak ji politizuje dosud) kolem Národní knihovny musel vyřešit až orgán EU.

Kamil 14.8.2008 10:03

Re: Stále mne překvapují obhájci pana Ježka a pana Kaplického,

Ad 3.: pokud vím, není stanoveno, aby v architektonické soutěži byl podmínkou finanční limit

cb 14.8.2008 10:10

Re: Re: Stále mne překvapují obhájci pana Ježka a pana Kaplického,

Ale pak se nemuzete divit, ze vam to nikdo nezafinancuje.

DIN 14.8.2008 16:04

Re: Stále mne překvapují obhájci pana Ježka a pana Kaplického,

Vlastimil Ježek změnil závazné podmínky až na začátku prvního kola hodnocení, což pochopitelně není přípustné. Porota totiž  musela vyřadit všechny projekty mimo závazné podmínky, její postup proti soutěžím pravidlům (i v několika dalších bodech) pouze dokládá její zaujatost a nulový kredit (i přes "přítomnost" nepřítomné paní Hadid, která zřejmě více než 300 projektů vůbec neviděla). Bez ohledu na nejasnosti právního statutu soutěže je zcela jasné, že soutěž neproběhla v souladu s pravidly, podle kterých byla vyhlášena (a to velmi opatrně potvrdila i slavná UIA, byť se v tendenčních médiích až na výjimky prezentuje opačné tvrzení). Jen málokterý podvod je tak dobře papírově zdokumentován, ovšem Kaplického příznivci z NP (z ČT, z Hradu, z Reflexu etc.) jaksi něchtějí vidět fakta. A pan Ježek okecává a okecává. Pokud se bavíme o absenci politické vůle, tak bych mluvil hlavně o MK a bojácnosti p. Jehličky, který se k tomuto trapnému a protizákonnému případu ve svém resortu nechce postavit čelem. Hlavně, že intelektuálové píší o právu a mezinárodní ostudě (v opačném smyslu).8-o

Karel 14.8.2008 8:24

ale, ale..

Ten člověk, který se označuje za novináře ( zřejmě s odkazem na svoji kariéru v komunistické Mladé frontě) a spisovatele (to asi za oslavné statě na Havla a Schwarzenberga) to trochu přehnal. Prostě projekt Kaplického knihovny nebyl řádně administratívně připraven (nebyly pozemky, soutěž neproběhla podle v tuzemsku platných pravidel pro veřejné zakázky - viz současný verdikt z Bruselu - a nejsou na to v rozpočtu peníze. Proč tolik rozruchu? Že by proto, že si Klaus dovolil nepříznivě se o stavbě vyjádřit? Mně se to taky nelíbilo, a co? Pan Hvížďala převzal značnou část propagandistické agendy "bratrstva pravdy a lásky", která v současnosti znamená hysterický odpor ke všemu, co má co společného s Klausem či ODS. Dochází jemu či jemu podobným, že alternativou k současné vládní garnituře není Bursík a Jacques (a to nás před nimi chraň Bůh), ale Paroubek a Rath?! Eurofilství pana Hvížďaly mu umožňuje přehlížet kraviny typu REACH, za které celá Evropa bude krvavě platit a současně adoruje Euro. Vůbec se nenamáhá zjistit, proč je některé evropské země nechtějí a nepočítají s ním. Celá ta šaškárna má jen ten smysl, že núspěšní domácí politici tajně doufají, že doma vyhození dveřmi se vrátí evropským oknem.