Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Bretislav Albert

14. 8. 2008 9:41
Nejde jen o jakousi tocku tramvaji

Chápu, že pan Hvíždala definuje při své novinářské osvícenosti prostor na Letné, který měl sloužit Kaplického experimentu jen jako jakousi točku tramvají. Na takové místo lze přece umístit cokoliv. On by měl více než kdo jiný vědět, že zde stály vysokoškolské koleje tzv. Kolonka. Zmínku o ní dnes už prakticky nikde nenajdete, proto si to dovolím citací připomenout:

Pomník dřevěnicím studentských kolejí KOLONKA. “KOLONKA” byl kdysi pojem. Takto nazývané dřevěné budovy studentských kolejí stály na západním konci Letenských sadů, poblíž křižovatky na Špejcharu. Dnes je v těchto místech točna kolejí elektrické dráhy a parkoviště autobusů městské hromadné dopravy. Nouzová kolonie dřevěných ubytoven byla postavena pro venkovské vysokoškoláky. Kolem budov KOLONKY bylo živo, dění v ní bylo možno zahlédnout z tramvají jezdících po tehdejší “Belgredce”. Okna odrážela do okolí studentský život, v létě se v otevřených oknech budov sušilo prádlo, v zimě byly před okny uloženy zásoby jídla. Kolonka zažila i tragické události. Byl to požár přední budovy, ale především obsazení kolonie dne 17. listopadu 1939 Gestapem a oddíly SS. Vojáci vyvlekly studenty z ubytoven, nákladními auty je převezli do Ruzyně a odtud příští den do koncentračního tábora Oranienburg. Dnes připomíná KOLONKU prostý pískovcový památník s nápisem ve znění:

1921–1939 ZDE STÁLA STUDENTSKÁ KOLONIE KOLONKA, BAŠTA
POKROKOVÉ INTELIGENCE, 17. listopad 1989

Pomník byl na paměť dřevěných budov studentských kolejí odhalen, jak je i do pískovce vyryto, 17. listopadu 1989. Bylo to jen několik málo hodin před střetem studentů s Veřejnou bezpečností na Národní třídě, událostí, která pohnula dějinami Čech.

0 0
možnosti

i.h.

14. 8. 2008 17:40
Kolonka stala

na tom miste jeste na pocatku sedesatych let, nebydleli tam ale studenti, ale normalni najemnici. Napriklad muj spoluzak Petr Zamecnik.

0 0
možnosti

hariet

14. 8. 2008 9:36
Prezident Václav II.

Český prezident Václav II. - Opatrný... (a umíněný)...

0 0
možnosti

Čumil

14. 8. 2008 9:30
Ano, pane Hvížďalo, tak to v dnešním Česku skutečně chodí -

- čertv vezmi euro, ale ten zpolitizovaný blob je největším nesmyslem, který nám z Hradu spadl. Takže díky za shrnutí situace; nic víc a nic méně - v současném stavu, zdaá se, je to ovšem neřešitelná záležitost.

0 0
možnosti

Viktor

14. 8. 2008 9:33
Re: Ano, pane Hvížďalo, tak to v dnešním Česku skutečně chodí -

Jak se to vezme - ten blbej barák by se dal klidně zbourat, když by se ukázalo, že je to fakt hnus. Pokud ale přijmeme euro tak se ho už nijak nezbavíme a k bruseli budeme přivázaný na věčné časy a nikdy jinak.

0 0
možnosti

toogood

14. 8. 2008 9:02
5. pres 9.

Nevim ani odkud zacit.

Pomijim, ze nejak nejsem uplne schopen videt paralelu mezi Eurem a Blobem, ktera tvori pater clanku. To, co je na clanku asi nejvice iritujici, je jak automaticky predpoklada obecne uznavanou platnost ruznych propozic, ze kterych pak triumfalne cini zavery.

Takze Ne, pane Hvizdalo. Posilovani koruny neni jednoznacne negativnim jevem, ale jak to tak byva je obousecne. Euro nechceme prijmout za kazdou cenu a co nejdrive. Spekulanti nejsou nutne lide, uvazujici v dlouhodobem horizontu (ostatne to dokazuji prave rychle zmeny kurzu koruny). Euro bychom meli prijmout drive ci pozdeji z racionalnich, ekonomickych duvodu, spise nez jako dusledek "zareni nasi vule". Neni zdaleka shoda v tom ze by Blob byl (mohl byt) "originalni stavbou, dominantou Prahy, vyhledavanou turisty". Neni ani pravdou, ze zse strany magistratu "stacilo dodrzet pravidla hry". Pokud vim, pravidla hry nedodrzel i pan Kaplicky minimalne ve dvou bodech. Mimochodem, jsem rad, ze nas president neni typ cloveka, ktery by se chtel svymi rozhodnutimi "zapisovat do dejin", ale ze ma jine motivy.

Za vse hovori Vase shrnuti ve stylu Euro = zamestnanost, Blob = vzdelanost. Tato teze je myslim pravou pateri vaseho clanku. Nevsiml jsem si, ze by byla vseobecne uznavana!

0 0
možnosti

Vlastimil

14. 8. 2008 8:56
Politická vůle nám tu chybí až příliš často

Chybí politická vůle stanovit pevný termín přechodu z českých korun na euro, postavit Kaplického blob, ratifikovat Lisabonskou smlouvu, omezit nadměrnou poslaneckou imunitu, vzdát se kontroly nad radou pro televizní vysílání, schválit přímou volbu prezidenta ČR a našemu nejvyššímu na Hradě chyběla i vůle vstoupit do EU. Prostě když se nechce, tak je to horší, než když to nejde. 

0 0
možnosti

toogood

14. 8. 2008 9:06
Re: Politická vůle nám tu chybí až příliš často

Ale neni snad spravne nechtit spatnou vec? (napr Lis. Sml.)

0 0
možnosti

Jiří

14. 8. 2008 8:55
Autor sr mýlí

Tak ,jako v mnoha jiných věcech se autor článku mýlí.Myslím si, že jeho velká angažovanost v prezidentské volbě na straně p. Sˇvejnara ho už na dlouhou dobu zařadila na stranu odpůrců Klause a tedˇ už nedokáže napsat jediný článek , který by se vyznačoval objektivitou.A myslí si ,že stejně neobjektivní je i v názoru na stavbu národní knihovny na Letné.

0 0
možnosti

Houmr

14. 8. 2008 8:49
Kdo vyplodí každý den článek

a všemu rozumí, je "chitrej".:-/

0 0
možnosti

Corsini

14. 8. 2008 8:36
Nechystá se snad autor kandidovat?

Třeba za Jyrkovu partaj?

0 0
možnosti

ok

14. 8. 2008 8:31
blábolíte...

Pane Hvížďalo, tady jde přece o to, že knihovna by stála v těsné blízkosti Pražského hradu, na okraji městské památkové rezervace - ta stavba se tam prostě nehodí, TEČKA.

Vše ostatní je jen panoptikum kašparů na obou stranách barikády.

A pokud jde o korunu, nějak jste zapoměl na to posoudit, která varianta je výhodná pro OBYVATELSTVO (to, že pan asociál Jahn kvičí, jistě nikoho nepřekvapuje - Jahn využívá kombinaci velmi výnosné polohy státu!! s velmi levnou pracovní silou, proto ho sílící koruna netěší). Pro obyvatelstvo je jednoznačně nejvýhodnější varianta neustále posilující koruny až do srovnatelnosti životních nákladů/výnosů na úrovni okolních států se stejnou kulturní tradicí - tedy na úroveň Německa. Pak teprve může být Euro přijato KU PROSPĚCHU obyvatelstva českého státu.

0 0
možnosti

Viktor

14. 8. 2008 9:29
Re: blábolíte...

Týjo, tohleto "ok" to má promyšlený! Jen to chce doplnit ještě jednu informaci - co a kam budeme při sílící koruně exportovat? Ona má totiž každá mince nejen líc ale i rub, víme ... 8-o 

0 0
možnosti

Sýček

14. 8. 2008 8:29
Stále mne překvapují obhájci pana Ježka a pana Kaplického,

zvláště argumentují - li závaznými sliby a dodržováním pravidel. Shrnu známé skutečnosti ze soutěže na novou budovu Národní knihovny.

1. soutěž byla vypsána jako mezinárodní a na tu se nevztahují pravidla a zákony ČR, tedy nelze ji právně napadnout v zemi, která má financovat její průběh a výsledek. To je velmi podivné a vzbuzuje různá podezření - třeba i to, že autoři soutěže našli díru v našich zákonech a pokouší se o podvod. 2. Porotu této soutěže jmenovalo vedení Národní knihovny v čele s panem Ježkem. Pan Ježek se před soutěží několikrát vyjádřil, že by uvítal vítězství svého přítele pana Kaplického. V porotě se (kupodivu) objevili lidé s úzkou vazbou na pozdějšího vítěze pana Kaplického a v čele poroty byla paní Jiřičná jeho bývalá partnerka. (Takové složení poroty bylo příčinou, že se mnozí architekti soutěže nezúčastnili) 3. Závazné podmínky soutěže neobsahovaly finanční limit stavby. Závazné podmínky soutěže pan Ježek změnil v závěru soutěže, pokud by to neučinil, musel by vyřadit projekt svého přítele pana Kaplického. 

Na tyto skutečnosti upozorňovala od samého začátku soutěže například Komora českých architektů, proč se o to nezajímaly a nezajímají naše média a naši novináři ukazuje úroveň, orientaci a zájmy těchto prý "hlídacích psů demokracie". Žijeme však v eurointegrační postdemokracii. Paradoxem zůstává, že politizovanou kampaň (a kdopak ji politizuje dosud) kolem Národní knihovny musel vyřešit až orgán EU.

0 0
možnosti

Kamil

14. 8. 2008 10:03
Re: Stále mne překvapují obhájci pana Ježka a pana Kaplického,

Ad 3.: pokud vím, není stanoveno, aby v architektonické soutěži byl podmínkou finanční limit

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz