24.4.2024 | Svátek má Jiří


POLITIKA: Babišovy dobroty

12.2.2016

Andrej Babiš téměř spojil svoji kariéru s EET (hlavu na špalek by nepoložil, to by si poškodil buzyněc se státem) a hájí ten záměr s udivující urputností. Já si myslím, že je to jen a jen taková vějička, na kterou se chytila celá opozice.

Ve skutečnosti ve stínu tohoto chimérického boje o 7 až 17 miliard do státního rozpočtu (kdeže je uvidíme!) probíhá klidné upevňování pozici Agrofertu (nesnížení dotací na řepku aj.), další kroky k profízlování vlastního občanstva (registrace účtů každého z nás, měsíční hlášení DPH) a další kroky, kterých se ještě dočkáme. Jen klid, přijdou a budeme se ještě divit. Mezitím bude sem tam dávat bezdomovcům pětitisícovky a do omrzení opakovat před veřejností, jak on a jeho ANO makají. A až otupělé voličstvo mu dá konečně pocítit vítězství v příštích parlamentních volbách, pak to teprve bude mela. Toho bohdá bude, o tym žádná.

V souvislosti s EET mě nedávno zaujal ranní rozhovor na ČT s chasníkem z nějaké společnosti, která dodává koncová zařízení nutná pro tisk účtenek v EET. Člověk sdělil, že to tak hrozné nebude, že většinou každý má PC, iPod, mobilní telefon nebo tablet, takže se bude jednat o investici v řádu 5 až 11 tisíc, u tiskárny pak od 3 do 7 tisíc. Prostě tak nějak. Takže podle elektronické progresivity nebožáka, kterého se EET týká, půjde o investici cirka od 10 do 20 tisíc (teď nevím, jestli s DPH nebo bez, ale to je jedno). Ale také možná víc. No to jde, ne? To je za babku.

Andrej Babiš vymyslí projekt s EET a donutí nějaký milion osob (fyzických či právnických) k pořízení si zařízení, a to jen proto, aby to uspokojilo touhu státu vyrabovat (možná) více daní. Nákupy koncových udělátek vyplodí daňový výnos z DPH. Ten pak bude částečně rozmrhán do nesmyslných státních nefunkčních informačních systémů sbírajících informace, které nikdo nepotřebuje anebo je potřebuje zcela zbytečně. Tyto peníze budou vynakládány na granty a dotace pro nejrůznější „měkké projekty“ různých protikorupčních či humanitárních organizací, jejichž jediným cílem je destrukce státu resp. destrukce křehkého smíru mezi obyvatelstvem a státem. Budou vyhazovány na nefunkční projekty, na exkluzi, inkluzi, integraci kohokoli s kýmkoli, ať chce nebo nechce, nebo třeba do předražených cyklostezek. Prostě zmizí to v tom našem státním korýtku.

V tom samém, kde premiér na přání svého kamaráda mu zajistí v 62 letech nějaké místo v exekutivě. V tom samém korýtku, kde se prokrmují gážisté ve funkcích poradců a poradců poradců, kteří jsou kamarády kamarádů, kde ministr dopravy pochází ze stavební firmy, která má dávno vykolíkovaný claim v systému veřejných zakázek a který navíc neumí vypsat jednu hloupou veřejnou soutěž, maje za zády armádu úředníků, kteří mu mydlí schody. Andrej Babiš maká pro sebe a také pro stát (v tomto pořadí a významu) a nutí své daňové poplatníky vyhazovat peníze za nesmyslná elektronická udělátka.

Málem jsem se rozplakal, když ten člověk redaktorovi ČT sdělil, že když řemeslník přijde udělat nějakou práci, bude s sebou mít mobil a malou tiskárnu (za 3 až 7 tisíc), kterou zákazníkovi vytiskne speciální účtenku. Pravil, že tam při tisku bude malé zpoždění, protože systém ministerstva financí vygeneruje číslo. Myslím, že takový řemeslník udělá svoje, vyinkasuje peníze a nic nevygeneruje, a to ve většině případů. Není přece idiot. Kdo to viděl vloni v Chorvatsku v praxi, mohl by vyprávět. A velcí daňoví únikáři? Ti se určitě třesou před EET už teď.

A ještě něco: když si vzpomeneme, jak výborně fungoval nový model systému výplaty dávek Úřadu práce nebo jak skvěle fungoval nový systém registrace vozidel, je na co se těšit. To až se spustí „in time“ a on line pohyb 1,5 milionu operací směrem tam a seběhne se to v dokonalém systému s jedinou touhou dostat nějaké numero směrem ven, to se teprve pobavíme. Ale klid, FÚ vás nebude hned pokutovat, že jste se nenechal vygenerovat, dá vám možnost to napravit nějakou jednoduchou dodatečnou operací. Kdy pak ovšem budete provozovat svoji práci, resp. živnost, to se zatím neví. To se teprve zkoumá.

A do toho Andrej Babiš zatím pomůže hostinským snížením DPH. Nedělá si on z nás všech tak trochu blázny?

Tento stát by se měl jmenovat ČKR – čti „Česká kabaretní republika“.