Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuze

POLITIKA: Babiš, Zeman, Temelín a Dukovany

Bez větší pozornosti proběhla minulý týden v médiích zpráva, že o den dřív, než Andrej Babiš jednal 7. března 2019 v Bílém domě s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, se setkal český prezident Miloš Zeman na Pražském hradě s ruským ministrem průmyslu Denisem Manturovem.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MM

M. Mikulec

17. 3. 2019 8:59
Tady vidíte,

jaká je naše ústava vlastně paskvil. Bývali soudruzi, nepostradatelni odborníci, se tedy moc nepředvedli. Když musíte vyvolávat ducha ústavy, jak ji obhajují někteří rádoby experti, protože psaná nestačí, je to samo o sobě hloupe a směšné. Potom se divíte prezidentovi a jeho kreativitě?

0 0
možnosti
VN

16. 3. 2019 17:48
Westinghouse možná něčím disponuje, ale nikde nic nestaví.

A jeho palivové soubory se v Temelíně chovaly tak, že musely být nahrazeny ideově zajisté nesprávnými, leč nekroutícími se ruskými z TVELu.

A protože Ukrajina, která vyhlásila velmi hlasitě odchod od TVELího paliva a jeho náhradu Westinghousím (samozřejmě ideově správným, navíc NATOvským) po několika letech zkušeností prodloužila (v tichosti) smlouvu s TVELem o 5 let, nejspíš se na tom mnoho nezměnilo. On měl Westinghouse za stálého měnění majitelů asi jiné starosti. A když hrozí maléry s dodavateli 50% elektřiny pro stát, tak to jde ideologie stranou...

Dokonce i na Ukrajině...

0 0
možnosti
ZK

Z. Vydra

16. 3. 2019 17:42
Dostavba jaderných elektráren

No, pokud jde o dostavbu bloků jaderných elektráren, tak při tom může prezident akorát lobbovat, stejně jako mnozí jiní, pokud vůbec nějaké výběrové řízení bude. Rozhodující slovo bude mít vláda. Ta ovšem musí nejprve rozhodnout kdo, z čeho a jak bude ty stavby financovat. O to se ovšem marně snaží už od loňska. Uvážíme-li ovšem jak to dopadlo v případě fotovoltaiky, tak je celkem jasné, kdo to nakonec zaplatí. Další otázka je, kdo ty bloky postaví. Po sdělení pana náměstka Landovského, že se v Bílém domě exklusivně dohodli na nákupu 12 amerických vrtulníků za 12,5 miliardy korun, mám jen malé pochybnosti o tom, že podobně to při jednání v Bílém domě nedopadlo s dostavbou jaderných bloků firmou Westinghouse. Ta sice v roce 2017 zbankrotovala, ale vloni vykoupila japonský podíl investorská firma Brookfield, zaplatila dluhy, firmu "restrukturalizovala" a jede se dál. Dá se ovšem očekávat, že firma Brookfield se bude snažit dostat své miliardy co nejrychleji zpět, což se jistě projeví na konečné ceně dodávky. Jak to bude s výběrovým řízením je otázka. V případě nákupu vrtulníků se pan Landovský o potřebě nějakého výběrového řízení nezmínil.Prostě se dohodli a hotovo. Každý zákon se dá nějak obejít.

0 0
možnosti

V. Čermák 376

16. 3. 2019 18:16
Re: Dostavba jaderných elektráren

Možná se Landovský ukecl. Co případné arbitráže konkurentů, nehrozí?

0 0
možnosti
MK

16. 3. 2019 13:29

A co takhle Metrostav,ti chlapi by to jistě zvládli.

0 0
možnosti

V. Čermák 376

16. 3. 2019 13:47
Re:

No zejména když jim trochu píchnete...

0 0
možnosti
KS

16. 3. 2019 12:40
Nejlepší

jaderky momentálně prý staví Korejci/jižní/. Nebylo by to řešení ? Zeptejme se Drábové .

0 0
možnosti

V. Čermák 376

16. 3. 2019 13:46
Re: Nejlepší

Není potřeba mít všechno nejlepší, pokud je to vůbec pravda. Důležitá je cena, ofsety, reference a další kritéria. Hlavně vyloučit Ideologickou a Ekonomickou kolaboraci...

0 0
možnosti

V. Čermák 376

16. 3. 2019 11:38
Bazilišek Hvížďala provádí Ekonomickou Kolaboraci.

Dostavba jaderných elektráren Dukovan i Temelína jsou finančné velké zakázky. Pro ČR by bylo ekonomicky výhodné, kdyby byly v řádném výběrovém řízení vybrány nejlepší firmy s optimálním poměrem Kvalita/Cena. Z tohoto hlediska je jedním z favoritů i Ruská firma RosAtom. To se ovšem nelíbí konkurenci zejména z oblasti našich spojenců, která pomocí mnohých Českých Ekonomických Kolaborantů vnáší do hry tzv. Ideologické hledisko, podle kterého by měla ČR z řádných výběrových řízení předem Vyloučit Ruské a Čínské firmy. Značný finanční rozdíl v ceně potom poteče k našim spojencům na úkor daňových poplatníků ČR. Podobných ekonomických kolaborantů je v ČR mnoho, počínaje Koudelkou z BIS a Navrátilem z ÚKB a samozřejmě různých politických ideologů a novinářů. Mimochodem srovnávat Výběr dodavatele zakázky s Maršálovým plánem může jen Idiot....

0 0
možnosti
PR

16. 3. 2019 13:34
Re: Ekonomickou Kolaboraci?

Něco pravdy by mohlo být jak na nadpisu tak zejména na Vaší poslední větě.

Mám totiž za to, že je vhodnější okolnosti už jen záměru výstavby JE porovnávat s nějakou masivní českou tunelařinou která u nás měla i pravidelně nedohledatelné pozadí.

0 0
možnosti
VL

16. 3. 2019 11:21
Mám pocit,

že diskuze o tom, kdo postaví Dukovany, jsou totálně zbytečné. Před chvílí začala běžet informace potvrzená náměstkem ministra obrany, že 12 vrtulníků za asi 12 miliard kaček dodají Amíci a basta. Nějaké výběrové řízení (ve hře byli Italové, Francouzi a Němci - když pominu Rusko) je zbytečné, je to dohodnuté a basta.

Takže totéž lze očekávat s dostavbou atomových elektráren. Přesně model RVHP, žádný výběr, dodavatel je předem jasný. Tehdy šlo o Sověty, dneska jde o Američany.

0 0
možnosti

V. Čermák 376

16. 3. 2019 11:40
Re: Mám pocit,

Možná není. O dostavbě má rozhodovat firma ČEZ a její akcionáři jistě budou kontrolovat Cenu dodávky. Temelím je zatím odsunut...

0 0
možnosti
JK

J. Krejčí 336

16. 3. 2019 7:53
V zdravám těle, zdravý duch.

Ten čučkař z hradu jenom potvrzuje to staré sokolské heslo, v zdravém těle zdravý duch.Zdravého v sobě nemá nic. Nejraději by nás zase uvázal u kremelského patníku. Pán s námi, jestli se mu to podaří !

0 0
možnosti
PL

16. 3. 2019 9:33
Re: V zdravám těle, zdravý duch.

Vidím to podobně.

0 0
možnosti
PR

16. 3. 2019 6:38
Zeman trucuje

A vy se divíte, že s tím každý počítá a proto to nikoho "nezajímá"?

0 0
možnosti

V. Čermák 376

16. 3. 2019 12:05
Re: Zeman trucuje

Dobře, Zemanův Satelite...

0 0
možnosti
PD

P. Dvořák

16. 3. 2019 5:14
Zajímavá věta.

"V roce 2019 jsme naopak smluvně svázáni s Evropskou unií a vojensky i se Spojenými státy jako členská země NATO."

Mám to chápat tak, že na výstavbu (modernizaci) jaderných elektráren máme nějakou smlouvu s Evropskou unií nebo to mám chápat tak, že totéž bylo přislíbeno armádě Spojených států?

Že by se k nám přesunuli vojáci USA z Afghánistánu a my je přeškolovali na betonáře?

0 0
možnosti
PR

16. 3. 2019 7:33
Re: Zajímavá věta.

Což to chápat tak, že pokud už by si někdo musel vybrat víc jak coloživotní závazek, tak by bylo rozumější ladit jej konzistentně. Rozum český opřený o cca 10milionů duší a rozum velmocenský opřený o řádově větší vúli přes větší zázemí i ničivější zbraně, je ale evidentně zas v rozporu.

Reáná situace je ale přeci daleko rozmanitější a proto za racionálnější a stategičtější vnímám vyhnout se co možná takovýmto vleklým rozporům posilováním vnitřních možností. Tedy přes růst soběstačností prostřednictvím lepší efektivity.

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz