25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Babiš proměnil politiku v cirkus

12.2.2021

Připomeňme si: podle ČTK ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) nevyloučil jednání o omezení pobytu mimo kraj a o pár minut později premiér Andrej Babiš (ANO) navrhl „jako motivaci připravit podmínky rozvolňování“.

A ministr vnitra Hamáček z ČSSD, jak řekl Právu, se současně pře s premiérem od jara o to, kdo má za co zodpovídat: zda selhává ministr zdravotnictví nebo ministerstvo. Podle ministra vnitra ministerstvo zdravotnictví, kde v krátké době již sedí třetí ministr, o němž jdou chýry, že bude taky brzy vyměněn, není stavěné na krizové řízení. Naopak vnitro má kvůli tomu krizový štáb a integrovaný záchranný systém. Premiér má na to ale jiný názor.

Tuhle situaci v důsledku potvrdil i odešlý náměstek ministerstva zdravotnictví Aleksi Šedo. Pro Deník N řekl jasně: „Ministerstvo má svůj organizační řád, všichni mají své jasně dané kompetence. Ale stávalo se, že na jedné věci dělali dva lidé bez předchozí domluvy mezi sebou. To někdy vytvářelo velké napětí.“

Od září 2019, po odchodu ministra Adama Vojtěcha (za ANO), odešli z ministerstva zdravotnictví z podobných důvodů ještě další lidé: političtí náměstci Filip Vrubl a Lubomír Chudoba, který nastoupil za Prymuly, skončit taky musela náměstkyně Alena Šteflová a na počátku prosince odešel i koordinátor testování Marián Hajdúch.

Koncem ledna se s ministerstvem rozloučil i národní koordinátor a uznávaný odborník Zdeněk Blahuta. Ten to sice zdůvodnil nejprve omezeným úvazkem a zdravotními potížemi, ale později dodal pro iRozhlas: „Máte v tom veškerou problematiku od epidemiologie po vakcinologii a logistiku… Já tvrdím, že to bude chtít zřídit nějaký odbor na ministerstvu zdravotnictví. Ale byl to strašně těžký boj, protože část ministerstva tomu nebyla nakloněná.“

Závěr zdá se být zřejmý: Premiér i ministr zdravotnictví nikomu nevěří, o všem chtějí rozhodovat sami, ale s krizovým řízením nemají vůbec žádnou zkušenost. To potvrdili i někteří hejtmani v Partii CNN Prima News, kteří vytýkali premiérovi sklon k mikromanagementu, tedy k osobnímu řízení každého detailu, což způsobuje zmatek. Proto odborníci odcházejí.

Místopředseda vlády z ČSSD nemá dost síly, aby se proti premiérovi prosadil, i když situaci popsal asi nejpřesněji a marketing tomu dával zřejmě korunku. Premiér měl říkat pouze dobré zprávy, proto zase přišel s tím, aby se lidé nad šedesát mohli hlásit na očkování od března a ministr zdravotnictví měl prezentovat zákazy. Jenže zapomněli, že premiér je zodpovědný za celou vládu, což lidem, když vidí, že jsme na tom nejhůře z celé Evropy, pozvolna dochází.

Taky bychom mohli říci: Zatímco Trump proměnil politiku v show, Babiš v cirkus. Jinými slovy z Babiše se stal pouhý principál, který rychle mění v politické manéži klauny a krotitele covidu.

To je nejspíš důvod, proč jsme se dověděli, že Senát chce podat k Ústavnímu soudu návrh na přezkum vyhlašování nouzového stavu, který ji umožňuje vládnout dekrety a vyřadit ze hry sněmovní opozici a Senát.

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus

(převzato z Blog.aktualne.cz se souhlasem redakce)

Autor je novinář a spisovatel