19.3.2024 | Svátek má Josef


POLITIKA: Babiš odrovnal sám sebe, volby nevyhraj

26.1.2023

A to tím, že hodil přes palubu vůdce SPD Tomia Okamuru. Prohlásil totiž ve středu v diskusi na webu Novinky.cz, že pro hnutí ANO Okamurovci nejsou a nebudou koaličním partnerem pro případné sestavení vlády.

Jako prezident by Andrej Babiš ani nejmenoval Tomia Okamuru předsedou vlády a to z jednoho prostého důvodu, že SPD podle něj nikdy nedosáhne takového volebního výsledku, aby vyhrála sněmovní volby a mohla sestavovat vládu. Je to jeden z mála okamžiků, kdy mohu s šéfem ANO souhlasit. Je jasné, že Tomio Okamura si Babišova slova nemohl nechat líbit, vrátil mu úder a řekl, že SPD je jedinou opoziční stranou v Poslanecké sněmovně, kdežto Babišovci jsou ve skutečnosti koaličními partnery SPOLU.

Andrej Babiš v předvolební prezidentské diskusi na Novinkách vůbec nebyl ve formě a generál Petr Pavel jej s přehledem převálcoval. Někteří politologové dokonce připustili, že expremiér už prezidentské volby ve skutečnosti vzdal. Faktem je, že si těžko lze jeho na první pohled nepochopitelný výrok nějak rozumně vysvětlit. Pravdou také je, že SPD Andreje Babiše ve druhém kole prezidentských voleb otevřeně nepodpořila, pouze vyzvala své členy a příznivce, aby nevolili jeho protikandidáta generála Petra Pavla. Nicméně se počítalo s tím, že mnozí espéďáci budou Babiše volit jako menší zlo. Tímto výrokem však vrchní anoista mnohé okamurovce akorát přesvědčil, aby v pátek a sobotu do volebních místností nechodili.

Napadá mě jedna věc, Babiš se rozhodl jít do rizika a vsadit na jinou kartu než tu, kterou představuje Okamura a jeho SPD. Tímto výrokem se snaží přetáhnout voliče Petra Pavla. Proto se distancoval od Tomia Okamury, a projevil i jistou vstřícnost vůči našemu členství v NATO a Evropské unii, které podle něj nemají alternativu a my musíme být součástí těchto západních struktur. Když k tomu připočítáme neustálé omílání komunistické minulosti generála Pavla, tak by to dávalo smysl. Znechutit některými ústupky generálovy voliče a přitáhnout je k sobě. Obávám se však, že tento tah Babišovi nevyjde a on naopak řadu potenciálních příznivců ztratí.