10.5.2024 | Svátek má Blažena


Diskuse k článku

POLEMIKA: Neházej všechny do jednoho pytle.

Poslední dobou se nám tu rozmáhá takový nešvar, a to je házení lidí se kterými nesouhlasíme do jednoho pytle. Tento přístup je nejenom hloupý, ale člověk si tím sám škodí hned na několika úrovních. Člověk má něco rád a automaticky je to třídní nepřítel. Někdo něčemu nevěří a hned je to padouch jako z bondovky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Pepax 1.10.2022 21:56

Česká vláda zvaná 5-kolka rezignovala na průmysl, asi se budeme živit poezii, to že to asi velké části obyvatel nedocházi je možná apatie po covidovém marasu.

M. Vaněk 1.10.2022 22:45

Bohužel nebude. Evropa je cíleně devastována, a řpipravována na další válku - tentokráte na občanskou. není totiž větší a surovější války, když mezi sebou bojují sousedé.

J. Poláček 2.10.2022 8:12

Radši vidět černě a připravovat se na nejhorší. překvapení může být pak v zásadě jenom příjemné.

J. Hrazdil 2.10.2022 3:38

A jaky rezim tudiz navrhujete?

F. Kusák 2.10.2022 8:20

Mám celkem jasnou představu, jak by měl politický systém vypadat. Rozhodně by měl být demokratický, v tom původním slova smyslu, neideologický a svobodný, a pak, měly by v něm fungovat morální principy a odpovědnost. K tomu by měl směřovat, a ne se od toho vzdalovat. Zvedá se mi žaludek z nenávisti a zloby, kterou je opět tato společnost prosycena. Tak asi tak.

P. Diviš 1.10.2022 22:02

Rusko není jediný možný zdroj. Jeho návrat do civilizovaných poměrů je nereálný, takže není vyhnutí, musíme hledat jiná řešení. Neudělali jsme to za třicet let, protože jsme se (nejen v Česku) nesnažili, dokonce ještě vymýšleli a zaváděli zelené pitomosti. Teď už se budeme muset snažit.

J. Poláček 2.10.2022 8:14

Učme se od Izraele ! Jak přežít ve stínu Goliáše.

F. Kusák 2.10.2022 8:33

Je ovšem otázka, kdo vlastně tím Goliášem je, resp. kolik těch Goliášů máme. Lidí v Izraeli si vážím, nicméně poměry si neidealizujte. I tamní společnost je prosycena dnešním pochybným liberalizmem. A pak, Izraelci jsou pragmatičtí a snaží se udržovat dobré vztahy, se všemi, kteří o to stojí nebo kde to jen lze. Mají výborné vztahy jak s Čínou tak z Tchaj-wanem. Fandí Ukrajině, ale udržují i jakž takž normální vztahy s Ruskem. Tak jestli jste měl tohle na mysli, pak souhlasím.

F. Kusák 2.10.2022 9:46

Samozřejmě, že není jediný, ale je to zdroj významný a přirozený. Tvrdit něco jiného je idiocie. Chyba byla jen v tom, že jsme nepřipravovali alternativy a diverzitu. Ale nadávat za to lidem a politikům sice můžete, ale nic se tím nevyřeší. Vybrali jsme si pohodlnou a přirozenou cestu, podobně jako Němci. Nemuseli jsme, ale když národu slibovali marku za korunu, že. Mnoho podnikatelů ve výrobě se vydalo jinou cestou. Většinou to nedopadlo moc dobře. Ono prosadit se v digitálním světě nebo v jiných sofistikovaných výrobách je dlouhé a náročné. A všichni očekávali výsledky hned, a dobrou výplatu. Bylo jednodušší se nechat zaměstnat v německé firmě nebo obchodovat, tedy dovážet a prodávat nebo půjčovat peníze za lichvářský úrok. Já jsem si vše prošel a věřte, mohl bych napsat román. Ale nikomu nic nevyčítám, nemá to smysl, nic se tím už nezmění, a vždy je nějaké řešení. To je můj podnikatelský návod.

J. Kulheim 1.10.2022 16:04

Pan Z. Lapil 1.10.2022 10:48 „Nezlobte se na mě, ale právě jste napsal, že tomu, kdo začal střílet první, je správné v zájmu míru ustoupit. Dejme i tomu, ale kde berete tu jistotu, že za pár let nezačne střílet znovu?“

Já se na vás nezlobím. Nikdy jsem nesouhlasil se střílením lidí. Nejenom na Majdanu nebo v Dombasu. Kdo střílel první nevím a vy to nevíte také. Současné problémy na Ukrajině nezačaly 24.2. 2022. Se vstupem vojska na území Ukrajiny nesouhlasím. Tak jak jsem nesouhlasil při pohovorech v roce 1971 se vstupem vojsk Varšavské smlouvy na území ČSR.

Proč bych měl věřit představitelům EU víc než Putinovi? Protože on je Rus a oni jsou Francouzi, Němci, Poláci atd.? Se všemi máme historické zkušenosti. Putin není o nic horší ani lepší, jako skvadra socialistických politiků v EU. Všichni hájí nebo prosazují svoje zájmy, bez ohledu na důsledky. Sedí u kamen a posílají zbraně.

Ukrajina bude sousedit s Ruskem i nadále. Jediným řešením je respektovat zájmy jednotlivých stran a dohodnout se. Rusko bude stěží respektovat další přibližování NATO k Moskvě. Kecy a dohady, rodiny mrtvých vojáků nezajímají. Kdo chce, nech jde za svoji pravdu bojovat. Lidé byli ochotni bojovat pouze za sebe, svou rodinu, majetek a někteří i za císaře pána.

Tak šel čas s Ukrajinou. Generál Pelz vytáhl data. https://www.parlamentnilisty.cz/arena/politologove/Tak-sel-cas-s-Ukrajinou-General-Pelz-vytahl-data-Zbytek-na-ctenari-694483

M. Mucha 1.10.2022 18:45

R^

D. Laurencikova 1.10.2022 19:43

R^

P. Diviš 1.10.2022 22:05

"Rusko bude stěží respektovat další přibližování NATO k Moskvě. "

A přitom dělá vše pro to přibližování. Viz Finsko, Švédsko, i Gruzie a Ukrajina. To je začarovaný kruh, řešitelný jen porážkou Ruska nebo Západu. Dohoda by byla lepší, ale Rusko dohody nedodržuje, není--li pod tlakem (a mnohdy ani tak).

J. Kulheim 2.10.2022 9:26

Se sousedem je dobré udržovat dobré vztahy. Říká se, že špatný soused je to nejhorší co nás může v životě potkat. Mnohdy nezbývá nic jiného než se přestěhovat jinam. Pokud bych chtěl postavit na zahradě garáž nebo kurník pro slepice, musím se se sousedem dohodnout. Podle zákona i ve vlastním zájmu, protože pokud bych námitky souseda nerespektoval, tak by mohlo dojít k řešení jinými prostředky.

Jenomže mezi státy je to složitější. Ukrajina bude s Ruskem sousedit i po válce. Budou muset k nějaké dohodě dospět. Podle mého názoru je lepší dohodnout se před válkou, než po tom až pochovají své mrtvé. Lepší špatná dohoda než žádná. Konflikty mezi státy zanechávají trvalé šrámy a nikdy se na to nezapomene.

Od roku 1990 k různým dohodám došlo, ale nebyly dodržovány. Situace eskalovala až ž došlo k řešení jinými, těmi nejhoršími prostředky. To, že se situace zhoršuje věděli všichni. Naše vláda dodávala na Ukrajinu zbraně dlouho před tím, než konflikt začal. Jestli se jednalo o zbraně útočné nebo pro obranu nevím. Co udělala tato vláda pro odvrácení konfliktu? Nic.

USA při napadení Srbska se neptali nikoho. Srbsko zatím s USA nesousedilo ani nebyly Srbskem ohrožováni. Bude někdo namítat, že to bylo něco jiného. V tomto případě se jednalo o humanitární bombardování. Běžte to vysvětlit rodičům nebo dětem těch, kteří přišli o život.

I. Širůček 2.10.2022 10:42

Znáte ějakou významnější smlouvu, kterou by Rusko dodrželo - tedy kromě té R&M?

J. Kulheim 2.10.2022 10:47

Tak šel čas s Ukrajinou. Generál Pelz vytáhl data. https://www.parlamentnilisty.cz/arena/politologove/Tak-sel-cas-s-Ukrajinou-General-Pelz-vytahl-data-Zbytek-na-ctenari-694483

I. Širůček 2.10.2022 11:20

S kým se radili Srbové, než začali vraždit Kosovany?

J. Kulheim 2.10.2022 11:29

Já nevím kdo koho začal vraždit. Vy to nevíte také.

I. Širůček 2.10.2022 16:49

Vidím, že jen víte, že nic nevíte!

J. Poláček 2.10.2022 8:20

" Všichni hájí nebo prosazují svoje zájmy, bez ohledu na důsledky. Sedí u kamen a posílají zbraně. "

Čtenáři, zkusme se zamyslet nad bulharským příslovím : Turecké jho je dřevěné, zato to ruské železné.

Relativizmus je dobrý možná ve fyzice či matematice. Možná i Kissinger by jej, spolu s Machiavelim, doporučil na piedestál vysvětlování zákonů lidské společnosti. Ano, relativizmus pomáhá porozumět struktuře přírodních zákonů. Jako filozofii lidského života bych si jej ale nevolil.

J. Kulheim 2.10.2022 11:27

S tím, co jste napsal, vcelku souhlasím. Vysvětlit se dá všechno. Život ovlivňují zejména přírodní zákony, které se nedají „okecat“.

Četl jsem, že Individuální svoboda je to jediné za co stojí položit život. To bude sice pravda, ale pohled na svobodu je z každé strany jiný. I agresoři prezentují svoje zločiny jako bohulibou činnost. Každý národ zažil v průběhu dějin něco, na co se nezapomíná. Velkomoravskou říši rozložili Maďaři, potom na Slovácku řádili nájezdníci s Asie, Avaři, Tataři, Turci, Kuruci, Švédi, husité, Němci, Poláci. Na Slovensku mají asi nejhorší zkušenosti s nadvládou Uhrů.

My ztrácíme svobodu v přímém přenosu a mnozí tomu tleskají.

H. Lukešová 1.10.2022 13:47

V Krakově je Roger Waters nežádoucí osobou.

Usnesení „o uznání lidí podporujících kremelský režim jako persona non grata v Krakově“ bylo ve středu jednomyslně přijato krakovskými radními.

„S osobou, která veřejně chválí nebo jinak podporuje kremelský režim, bude v Krakově nakládáno jako s personou non grata,“ oznámili krakovští radní ze strany Právo a spravedlnost. Pro usnesení hlasovali všichni radní přítomní na zasedání zastupitelstva města.

„S ohledem na zločinný útok Ruska na Ukrajinu, jakož i na válečné zločiny páchané ruskými vojáky, vyjadřují radní královského hlavního města Krakova rozhořčení nad tezemi a prohlášeními pana Rogera Waterse souvisejícími s ruskou invazí na Ukrajinu,“ píše se v přijatém dokumentu...........

https://www.novinky.cz/clanek/kultura-v-krakove-je-roger-waters-nezadouci-osobou-40410190

M. Vaněk 1.10.2022 20:00

Proč to sem dáváte? Copak někoho zajímají názory zfanatizovaného plebsu, který se rozhodl, že bude jednomyslně nenávidět souhvězdí Andromedy? ;-D

F. Zrcek 1.10.2022 13:08

Nemyslím si, že svolavatelé demošky jsou všichni putinovi agenti, tolik kompro a peněz nejspíš ani nemá. Spíš některé podezírám, že se jedná o novou sortu šmejdů, obchodníků s chudobou, kterým jde v první řadě o vlastní kapsu. Vždycky se nejlíp vydělá na těch nejzranitelnějších. A stojí-li za nimi nějaký ruský agent, je to záležitost BIS. Podezírat můžem, ale důkazy musí dodat profík.

Co se týče těch řadových účastníků, tak tam bych to opravdu na uvědomělé prokremelníky nešacoval. Ne že by tam nebyli, ale jak víme, starého bolševika novým kouskům nenaučíš a mladí nicnežnárodníci musí nějak ulevit své nenávisti za to, že je nikdo nebere vážně. Chtějí se proto do krve porvat za ideály, ať je to zelená utopie, fašismus, nebo za svůj fotbalový manšaft.

Ta převaha lidí ve středním věku jsou opravdoví zoufalci, kteří ztratili především víru v sebe i v systém a ve strachu obviňují ty nahoře, že na ně kašlou. Mají proto sklon věřit ve fámy a důvěřovat v leže a upínat se v panice k iracionálním řešením (škemrat teď na putínkovi levný plyn). Tito lidi v nouzi se cítí zrazeni a všemi opuštěni a hledají vůdce, kterému by mohli věřit. Upínají se proto na kdekoho, kdo se tváří, že by se jich zastal. Nejsou to primárně přívrženci extremismu, ale v davu se jimi snadno stanou. Takový Želivský, Mussolini, Uljanov a Hitler by je dokázali snadno zmáknout a utáhnout na vařené nudli.

Pro demokracii je to vážné riziko, ale záleží teď na vládě a demokratických institucích. Pokud ty demonstranty začnou odsuzovat předem, jako to udělal fialka, koledují si o prů*er. Pokud změní rétoriku a začnou jejich připomínky brát vážně, i když to odporuje jejich fóbiím i předsudkům, bude naděje to zvrátit.

V tomhle státě jsou mraky nevládek přisátých na státní prachy. V období klidu jsou na dvě věci a nikdo za to od nich nic nechce. Teď v nouzi je rozhodující, co dokážou udělat pro své spoluobčany. Ty, které přispějí pomocí, bude třeba podporovat dál.

D. Laurencikova 1.10.2022 20:13

Kde na tyto teorie chodite, pane Zrcek? Jaci "obchodnici s chudobou"? Kdo potrebuje ruskeho agenta k tomu, aby poznal, ze politika EU a i Ceske vlady je katastrofalni?

Jak se zda, novym kouskum vas prave naucili! Normalnim lidem, kterym se driv v pozitivnim slova smyslu mohlo rict "vlastenci", jsou dnes pro vas pejorativne "nicneznarodnici". A to jste jeste slusny, jini je nazyvaji hur. Jak jste na to prisel, ze se tito lide "rvou s idealy"? Nervou se s idealy. Protestuji proti zhoubnym ideologiim, jako je zelena utopie, nebo faschismus zleva. Fotbalovy manschaft muzeme nechat stranou.

Ti lidi nejsou zadni zoufalci, ale takovi, kteri se tomu zoufalstvi snazi zabranit! Nehledaji zadneho vudce, ani nekoho, kdo by se jich zastal, aniz by o cokoliv skemrali. Tito lide pouze uplatnuji svoje pravo na protest proti dezastrozni politice a vyzaduji od politiku, aby se predevsim starali o to, k cemu byli zvoleni. Totiz o chod a obcany ceskeho statu. Nic vic a nic min!

Jsou to lide, kteri se prizpusobili a tahnout karu? Ne, to delate vy. Vy jste se nechal utahnout na varene nudli, na ktere by vas tedy utahl i Hiler, Uljanov nebo Mussolini, jak podsouvate druhym. Vsechno jste prevratil naruby, jak uz je dnes dobrym zvykem. Demonstrace neni zadne riziko pro demokracii, to je jeden z jejich nastroju. Dehonesteovat a umlcovat demonstranty, nebo zakazovat demonstrace, to je nebezpeci pro demokracii.

Rozumni lide si uvedomuji, ze stojime tak blizko k jaderne valce, jako naposled ve dvaasedesatem v Kubanske krizi. V nejlepsim pripade nas ceka velmi slozita hospodarska a politicka doba, zadny Ponny Hof. To nejsou "fobie a predsudky", to jsou fakta, ktera k vam zatim, jak se zda, nedorazila.

J. Majzlík 1.10.2022 22:18

....starého bolševika novým kouskům nenaučíš...

M. Vaněk 1.10.2022 10:25

A proč neznáte nikoho, kdo podporuje V.Putina? Protože tu panuje demokratůra: vypínají se nepohodlné weby v rozporu s Ústavou, ctí se presumpce viny, státní zástupci vyhrožují občanům skrze média, aby si rozmysleli, zda budou v souladu s Ústavou uplatňovat svá práva na svobodu informací a projevu atd... Takže abyste mohl říci, že znáte alespoň jednoho, kdo podporuje V. Putina - jsem to já.

J. Ganaur 1.10.2022 10:39

To nemusíte inzerovat!Tady ví každý, že jste zapáchající exkrement!:-P:-P:-P

K. Křivan 1.10.2022 10:42

Zmiz Gaunere ! Vrať se na zapáchající Novinky ! Tam jsi doma.

J. Ganaur 1.10.2022 10:45

Křiváku, smrdíš stejně jako Žvaněk Puberto Nach....!:-P:-P:-P